keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Syyspurjehdus

Olof ja Harald ovat elämää nähneitä miehiä, jotka eivät ole ystäviä, vaikka heillä paljon yhteistä: suomenruotsalaisuus, purjehtiminen ja Elin. Elin erosi Olofista ja nai Haraldin, mutta kuvio ei ollut helppo, ehkä vaikein Elinille itselleen.

Tapahtumat kerrotaan miesten suulla, ensin toinen, sitten toinen. He lähtevät yhteiselle purjehdukselle, joka päättyy toisen miehen katoamiseen ja poliisikuulusteluihin. Mitä tapahtui, se kerrotaan rivien välissä – kukin lukija voi löytää oman vastauksensa.

Nopealukuinen, mutta täyteläinen pieni kirja, jossa on tunnetta ja hiljaista voimaa. Hienoa, että kirjailija on malttanut pitää liian selittämisen poissa. Purjehtiminen on tarinassa tärkeää, ja kirja on varmasti antoisa sille, joka tietää miten alaliikkiä säädetään tai skuutti kierretään knaapin ympäri. Mutta purjehdussivistymätönkin pääsee tunnelmaan mukaan.

Joku kriitikko sanoi kirjaa ”karuksi”, en ole samaa mieltä. Karujen olosuhteiden kuvaus ei tee tekstistä karua, kuten minä sen ymmärrän, karkeaa, kömpelöä. Ehkä hän tarkoitti olennaiseen keskittymistä, turhien krumeluurien riisumista, siihen suuntaan tämä kyllä voisi viitata.

Erjan osuvan arvion innoittamana kirjan tulin huomanneeksi. Levollinen, hän sanoi. Sitä juuri. Aaltojen ääni on niin rauhoittavaa.

Johan Bargum: Syyspurjehdus. Suomentanut Marja Kyrö. Tammi 2012.

5 kommenttia:

 1. Karu ei kyllä ole missään nimessä tästä ensin mieleen tuleva adjektiivi. Jos se jatkuisi että karu kuin kalliosaaristo tai jotain sellaista niin sitten ehkä. Kauniisti kirjoitat, ihana että luit.

  VastaaPoista
 2. Luin tämän juuri tuossa noin viikko sitten ja pidin kyllä kovasti. Ihailen Bargumin taitoa kirjoittaa niin vähän, mutta kuitenkin niin paljon.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Linnea! Karu tarkoittaa näköjään kovin eri asioita sanojasta riippuen, olen enemmän sinun linjallasi kuin sen lehtikriitikon. Aivan parasta juuri tuo, mitä Tuulia sanoit, juuri tuollaista tapaa kirjoittaa arvostan eniten. Helppo on kirjoittaa paljon, vaikea löytää olennainen.

  VastaaPoista
 4. Voi että, minun kyllä pitäisi muistaa nyt vihdoin laittaa tämä kirjastosta varaukseen!

  VastaaPoista
 5. Varmasti pidät tästä, Susa, tässä on monta sellaista elementtiä, joista muistelen sinun pitävän, tunteiden intensiteetti ja meri.

  VastaaPoista