keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Tunisialainen tyttö


Blogit ja somen voima pudottavat päitä ja liikuttavat kokonaisia kansakuntia. Sen toteaa Lina Ben Mhenni, joka piti blogiaan Tunisiassa arabikeväänä 2011 ja taisteli sosiaalisen median avulla kansan oikeuksien puolesta diktatuurihallintoa vastaan.
Kirja on raportti niistä toimenpiteistä, joita hän blogin, twitterin ja muiden verkkomedioiden avulla toteutti, ja niiden seurauksista. Tietenkin toimenpiteet seuraavat poliittista tilannetta, mutta kirja ei niinkään kuvaa sitä, vaan keskittyy nimenomaan Linan, virallisten tahojen ja muiden osapuolien toimintaan kunakin hetkenä.  Harvoin tajuaa itse olla kiitollinen siitä, miten hyvin asiat meillä ovat sanan- ja muun vapauden suhteen. Linan ansiosta toivon muistavani sen aina, kun näen ruudullani ilmoituksen 404 page not found. Sensuroidussa verkkomaailmassa se todennäköisesti tarkoittaa kiellettyä sivua, ja niitä olivat Tunisiassa ennen vallanvaihtoa lähes kaikki sivut, jos internetiin ylipäänsä pääsi.
Raportti on kiinnostava katsaus verkon mahdollisuuksiin ja voimaan. Pelkkä väline ei kuitenkaan riitä, vaan sillä pitää taitavia ja rohkeita käyttäjiä, kuten Lina. Ihmisiä, jotka huomaavat todelliset epäkohdat, uskaltavat vastustaa niitä ja osaavat hyödyntää verkostoa ja teknologiaa. Onneksi heitä on. Kirjoittajaa on ehdotettu jopa Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.
Joskus välineen voima saattaa sokaista. Näin on tainnut käydä Anonymous-hakkeriryhmälle, joka auttoi Lisaakin hienosti Tunisiassa, mutta Suomessa se ei ole niin hyvässä huudossa (vaikka asiat täällä ovat eri kokoluokkaa ja todellinen action on muualla). Äskettäin Hesari kertoi ryhmän vastustavan muun muassa saksalaisten kirjailijoiden yhteenliittymistä teoksiensa vapaata kopiointia eli piratismia vastaan. Siis mitä – kuuluvatko kirjailijan työn tulokset ilmaiseksi kaikille? Entä vaikka lääkärin, automyyjän tai IT-asiantuntijan, palkka yhteiseen jakoon heiltäkin? Tai ainakin palvelut meille ilmaiseksi?  Miksipä ei, kelpaisi kyllä, mutta on oltava jokin tapa varmistaa, että myös tekijä itse hyötyy tekemisestään muutenkin kuin työn ilolla. Tekijänoikeusasiat ovat erittäin epäselviä tavalliselle netinkäyttäjälle eivätkä lait pysy ajan tasalla, kuten esimerkiksi Sallan lukupäiväkirjan keskustelu osoittaa.  

Norkku tekee juttuja kirjaan johtaneista blogeista. Ja monet muutkin, kuten Amma, ovat lukeneet raportin Tunisiasta.

Lina Ben Mhenni: Tunisialainen tyttö. Avain 2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti