perjantai 3. tammikuuta 2014

Lukuvuosi 2013 ja tulevaa vuotta

Hyvää uutta vuotta! Olen jo ehtinyt pari kirjaa tälle vuodelle blogata ja lisää tulee pian, mutta ensin katsaus menneeseen. Se ei tuo isoja yllätyksiä, vaan lukuvuosi on ollut aika lailla edellisen vuoden kaltainen. Nyt pidin tarkemmin listaa luetuista, joten määrä on niin lähellä totuutta kuin lasku- ja muistiinmerkitsemiskyvyilleni on mahdollista.

Vuonna 2013 luin 157 kirjaa, joista

96 kpl kotimaisia
61 kpl ulkomaisia

67 mieskirjailijalta
90 naiskirjailijalta (aikaisemmin suhde on ollut tasaisempi tai jopa toisin päin)

13 tietokirjaa
70 vuonna 2013 julkaistua kirjaa! Tämä luku on niin suuri, että epäilen jo statistiikkaani, mutta eiköhän se aika lähellä totuutta ole. Olen niin malttamaton uutuuksien suhteen, että vanhemmat jäävät näköjään aina vähemmistöön.

109 blogipostausta

Kaikkia luettuja on hieman vähemmän kuin 2012, joka oli ennätyksellinen määrällisesti, luin silloin enemmän tietokirjoja, runoja ja sarjiksiakin. Postauksia oli 2013 kuitenkin vain yksi vähemmän kuin edellisenä vuonna, eli olen ollut ahkerampi bloggaaja. Syyskuussa postauksia oli peräti 21, kun muina kuukausina luku pyörii kymmenen paikkeilla. Uutuuksien viehätys näkyy - ja tietysti kirjojen julkaisun vilkkain sesonki.

Vuosi 2013 oli huimien ja ällistyttävien esikoiskirjojen vuosi. Esimerkkinä Antti Heikkisen Pihkatappi, joka juuri voitti Savonia-palkinnon, onnea hänelle! Tarkemmin vuoden parhaista tulevissa Blogistanian Finlandia-, Globalia- ja Tieto -äänestyksissä: bloggarit julkaisevat omat äänestyslistansa ma 27.1. klo 10 ja tulokset emäntäblogeissa 28.1. klo 10.

Kirjavuoden kohokohta, bloggarin joulu, sijoittui lokakuulle. Helsingin Kirjamessut on pyörryttävä lukutoukan hengenkohotustapahtuma, jossa kirjallisiin sfääreihin saa leijua blogiystävien ja tuhansien muiden kirjanystävien kanssa. Menneistä listaan vielä kirjabloggareiden joulukalenterin, jota oli mukava seurata ja tehdä. Postaukseni julkaistiin myös Näkövammaisten Keskusliiton fb:ssä.

Kesken jääneitä kirjoja olen listannut kahdeksan. Luku ei varmaan sisällä kaikkia, joita olen vilkuillut, mutta ainakin näitä olen oikeasti yrittänyt lukea vähän pidempään kuin pari sivua - ja miksi sitten kävi kuten kävi:

Cormac McCarthy: Veren ääriin - liian verinen
Ian McEwan: Makeannälkä - liian karmiva
Eija Hetekivi Olsson: Tämä ei ole lasten maa - tuli huono olo
Saara Kesävuori: Saarroksissa - ei jaksanut
Juhani Karila: Gorilla - ei napannut
Sylvia Day: Sinusta heijastettu - liian porno
Annet Gröschner: Vappuaatto - liian sirpaleinen

Tuo viimeinen kiinnostaa: se kertoo Berliinistä pienten tarinoiden ja dialogien kautta. Mukana on Berliinin kartta - hyvä idea - joten samalla yritin tutustua kaupunkiin etsimällä siitä paikan, jossa henkilöt kulloinkin liikkuivat. Mutta lukeminen näin oli kovin hidasta, en oikein päässyt kiinni kokonaisuuteen enkä jaksanut etsiä yhteyksiä tarinoiden välillä. Ehkä vielä joskus vien loppuun asti. Linkitän toistaiseksi arvioon Hannalta, joka kaupunkia tuntevana viihtyi kirjan kanssa.

Saksalaisia kirjoja olen kerännyt lukupinoon muutenkin, ajattelin suorittaa jonkinlaisen minihaasteen tutustuakseni saksalaiseen kirjallisuuteen. Se kiinnostaa monesta syystä: kummipoikani ja ystävien kotimaa, iso kansa = paljon kirjallista potentiaalia, Suomi on syksyn Frankfurtin messujen teemamaa jne.

Haasteissa olen hyvin vähän mukana, luen mieluummin fiilispohjalta. Kovia kotimaisia itselle uusia kirjailijoita listasin sentään viime vuonna. Mietin oman lukemisen monipuolistumisen kannalta, että voisin jatkossa ottaa joka vuosi jonkin oman teemamaan, johon keskittyisin enemmän. Tai miksei parikin, jos tulee hyviä haasteita. Tämä Tuulevin Italia-haastekin kuulostaa herkulta!

Finlandia-ehdokkaista Herodes odottaa lukupinossa. Riikka Pelo olisi ilman voittoaan jäänyt lukematta, Terminaalin "silmäilin" läpi enkä usko sen tarkemmin siihen tarttuvani, muut olen lukenut ja pian blogannutkin, lopetin juuri J-P Koskisen luvun, Leena Krohn ja Kjell Westö löytyvät jo.

Nyt keskityn tämän vuoden lukemisiin. Perheen rahatilanteen onneksi asun kirjaston enkä kirjakaupan vieressä, sillä kaikki tämä jutustelu kirjoista saa aikaan saman kuin ruuasta puhuminen. Tuli hirmuinen nälkä. Lukemiseen. Tai ei se oikeastaan koskaan ole lähtenytkään.

Antoisaa uutta kirjavuotta 2014!

Vuoden 2012 yhteenvetoni täällä.

10 kommenttia:

  1. Oi, mikä määrä luettuja! Ja etenkin viime vuoden uutuuksia olet lukenut hämmästyttävän paljon. Minä olen tainnut lukea parisenkummentä, joista suurin osa on nuortenkirjoja.

    Onnea uudelle vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hämmästyin itsekin uutuuksien määrästä, vaikka ahmin lähes pelkästään niitä etenkin alkusyksynä. Kiitos Tintti, samaa sinulle!

      Poista
  2. Mieletön määrä kirjoja ja erityisesti uutuuksia! Jään mielenkiinnolla odottamaan vuoden parhaitasi! Yritin kommentoida eilistä Hotel Sapiens -postaustasi, mutta en tiedä, tuliko teksti perille - hyvin samanlaiset mietteet minulle jäi kirjasta.

    Hyvää, kirjaisaa vuotta Sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, vuoden parhaiden listauksesta tulee vaikeaa. Ei tainnut tulla se eilinen kommenttisi tänne, mutta kiva kuulla, että samoilla linjoilla oltiin.

      Poista
  3. Huima lukija olet! Tuo joulukalenteriluukkusi oli mahtava. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen addikti, överiksi menee helposti :-) Mutta tämän addiktion kanssa pystyy elämään. Kiva että kalenteriluukku herätti niin paljon ajatuksia, tuntui oikeasti siltä, että kerrankin onnistui välittämään tärkeää asiaa.

      Poista
  4. Hurjasti olet ehtinyt lukemaan! Muutenkin mielenkiintoinen katsaus menneeseen vuoteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummasti lukumäärää kertyy, vaikken ihan hirmuisesti aikaa siihen käytä, kun on perhe ja työ ja kaikenlaista muutakin tekemistä, tv:tä katson kyllä aika vähän. Lukutahti on näköjään aina aika sama, kolmisen kirjaa viikossa, elämäntilanteesta riippumatta.

      Poista
  5. Mukavan monipuolinen katsaus!

    Hurja lukutahti ja aivan mieletön määrä uutuuksia! Itse olen nippanappa lukenut ehkä kymmenen 2013 ilmestynyttä kirjaa :( Ei ole paljon mistä valita tulevia blogistanian vuoden parhaita.

    Onneksi on kirjasto! Minäkin aion tänä vuonna entistä pontevammin siirtyä lukemaan kirjaston kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ilman kirjastoa ei tämä lukumäärä olisi mahdollinen, ja ilman Helmetin upeasti toimivaa varauspalvelua ei suuri uutuusmääräkään. Suuri määrä ei kyllä yhtään helpota parhaiden valintoja, päinvastoin :-)

      Poista