keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Voihan pipari ja muu joulun sanoma

Joulupostaukseni aiheen antoi tänä vuonna Le Masque Rouge: kerää joulukuussa lukemiesi kirjojen nimien alkukirjaimista jouluinen sana. Jouluiseksi saa puettua monenlaisia sanoja, mutta minulla on nyt hyvin juhlallinen, tunteellinen ja makea sellainen. Puolustaudun, etten valinnut tätä, vaan se syntyi aivan itsestään. Nimittäin huomasin Isabellea luettuani, että minulla oli jo monta kirjainta koossa sanasta...

Risainen elämä
Arne 
Kurganin varjot
Kännykkä, lyhyt historia
Ajo
Unennäkijän muistelmat
Sauna Paradis

Eikö joulun sanomassa - on se sitten minkä uskonto- tai ateistikunnan tahansa - ole kyse juuri tästä? Että edes joskus olisi hyvä lämmin hellä mieli? Rakastamisen lahjasta? Kun en ole uskontoihmisiä, minä liitän sen muuhunkin kuin joulun aikaan. Jouluna vain näitä asioita nostetaan isommin esille. Pääasia, että sen tuntee joskus omalla kohdallaan.

Joko antajana, kokijana tai saajana, mistä saan taas näppärän linkin jouluun: lahjoja on hauska miettiä. Mistä äiti ilahtuisi eniten, entä ystävä tai kummilapsi? Mutta on melkein yhtä kivaa olla saamapuolella, ilahtua ja yllättyä siitä, että minua on mietitty. Eikö se ole rakkautta?

Rakkaus kirjoihin tai muuhun omaan intohimoon tuo samaa hyvää mieltä ja lämpöä. Ja auttaa ymmärtämään toisia samanlaisia hulluja. Rakkauden taitoja kasvattaa, oli kohde mikä hyvänsä. Kanit, kokkaus, urheilu, elokuvat... Tärkeintä on löytää se oma kohde. Eikä tämä lahja jakamalla vähene, vaan juuri päinvastoin. Kysy vaikka Hannalta.

Joulu on lasten juhla, sanotaan. Syy ei ole vain Joulupukki, vaan myös se, että lapsissa rakkaus tai sen puute näkyy ja tuntuu, ovat ne omia tai lainattuja. Aikuisina osaamme peittää tunteemme, mutta sisällämme tiedämme, että rakkaus tekee hyvää yhtä hyvin taaperolle kuin kiukkuiselle teinille, stressaantuneelle keski-ikäiselle kuin jo leppoistuneelle vanhukselle. Vauvasta isovaariin (kuvat perheen ottamia aivan äskettäin: isovaari 87 v, lapsenlapsenlapsi 3,5 kk). Kunpa sen aina itsekin muistaisi.

 Muualla: Leena Lumi puhuu samasta aiheesta. Ja samoin puhuvat Linklaterin leffat, joista Tuija kirjoittaa.


Kenelle: Ihan jokaiselle.

Rakkaudentäyteistä joulun aikaa!

10 kommenttia:

 1. Hyvää joulua sinulle ja perheellesi, Arja!

  VastaaPoista
 2. Ihanan sanan sait kirjoista! Hyvää joulua, Arja.

  VastaaPoista
 3. Hyvää joulua, Katja ja perheesi! Hassua, kun tuo sana muodostui melkein itsestään. Vähän kyllä hoputin Unennäkijän lukemista sen vuoksi, mutta kirja odotti jo lukupinossa. U-kirjain olis voinutkin olla haastava muuten :-)

  VastaaPoista
 4. Oikein lämminhenkistä ja rentouttavaa lumivalkeaa joulun aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai, samoin sinulle! Valkoiselta näyttää, ehkä vielä rentouttaakin jossain vaiheessa :-)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos, sinulle myös rentouttavaa joulun aikaa ja vuoden vaihdetta, Erja!

   Poista
 6. Rakkaudentäyteisiä välipäiviä, Arja!

  VastaaPoista
 7. Linnea, sitä samaa, myös uudelle vuodelle!

  VastaaPoista