tiistai 30. kesäkuuta 2015

Käärmeitten kesä ja kirja-arvonta!

Karl Axel Björk jatkaa sinnikkäästi rikostutkimusharrastustaan, vaikka on virassa sisäasiainministeriössä ministeri Ritavuoren alaisena. Björk on herrasmies, jonka yleistiedot ovat moninaiset, ja perheettömänä eikä aivan varattomana hänellä on vapaus käyttää aikaansa tärkeiksi katsomiinsa asioihin, kuten murhien selvittelyyn.

Tapahtumapaikka on 1920-luvun alun Helsinki, mikä tekee aiheesta minulle vastustamattoman, dekkarijuoni ei niinkään. Miten hauskaa on kulkea tuttuja katuja Björkin seurassa ja tutustua ajan paikkoihin ja nimistöön. Kiintoisin tieto oli se, että entinen kotikatuni Jääkärinkatu on alunperin ollut nimeltään Metsästäjäkatu! Kävin asiaa oikein tutkimassa, missäpä muualla kuin kirjastossa: Rikun kirjaston tietopalvelussa, sillä heillä on laajin tietämäni Helsinki-kokoelma. Avuliaan henkilöstön avulla, kiitos sinne, selvisi, että nykymuoto otettiin käyttöön 1928. Se perustuu hoodeilla joskus sijainneeneen Jägersdorffin vuokra-alueeseen. Ja netti kertoo lisää: "Jääkäri on kevyen jalkaväkiyksikön sotilas. Termi on peräisin saksan kielen sanasta jäger, joka tarkoittaa metsästäjää." Syy kadun nimen vaihdolle ei selvinnyt.

Käärmeitten kesä viittaa moneen roistoon ja suoranaiseen pesään, jonka löytämiseksi Björk näkee paljon vaivaa, palkkaa jopa apulaisen, hyvin nuoren ja nokkelan kengänkiillottajan, herra Valkaman. Monenlaista rikosta varkauksista surmiin ehtii tapahtua, ennen kuin tapahtumiin saadaan tolkkua. Mukana ovat tiiviisti tuona aikana kukoistaneet salakuljettajat ja trokarit sekä erikoiset henkiset ja hengelliset kultit, jotka harrastavat muun muassa rotumystiikkaa ja tajunnan laajentamista erilaisin keinoin. Myös poliittiset tuulet puhaltavat vinhasti, suojeluskunnat aiheuttavat päänvaivaa viralliselle vallalle ja vakoilutoiminta kukoistaa niin Venäjän kuin länsivaltojenkin toimesta. (Nyt tiedän senkin, mistä Bond-leffojen nimi M on peräisin ja kuka oli Bondin esikuva oikeassa elämässä.)

Eikä kirjaa ilman rakkaustarinaa: poikamies Björk viehättää naisia, mutta hän ei oikein osaa päättää. Kunnes iskee rakkaus, tai ainakin intohimo, joka vie jalat alta. Tyyliltään vanhahtava teksti on viehättävää ja yksityiskohtia myöten tarkkaa. Henkilöt eivät ole moniulotteisia, mutta kaikkineen kirja on kelpo paketti, vaikka hieman, no, liiankin dekkarimainen ja opettavainen minun makuuni ryhtyessään listaamaan pitkästi vaikkapa myrkkykasveja ja niiden vaikutuksia, mutta sarja on ehdottomasti parasta Hämeen-Anttilaa pitkiin aikoihin ja sopii hyvin kesälukemistoon.

Kenelle: Helsinkiä rakastaville, historiafaneille, dekkareita ahmivalle, kirjahyllynsä ulkonäköön panostaville. Kirjat ovat kauniita esineitä, nekin vanhahtavaan tyyliin: niissä on jopa lukunauha ja sisäkansissa Helsingin kartta 1920-luvulta. Lisäksi lopussa on henkilöluettelo, kadun- ja paikannimien luettelot sekä taustatietoa vakoilusta ja rotuopeista. En oikein tiedä, pitäisikö nämä laittaa romaani- vai historiahyllyyn?

Muualla: Kaisa-Reetta on koukussa ja kuvaa tarkemmin kirjan mielikuvitusta kutkuttelevaa aikakautta. 

Virpi Hämeen-Anttila: Käärmeitten kesä. Otava 2015. Päällys: Timo Mänttäri

Kesän kunniaksi arvon kommentin lähettäjien kesken sekä sarjan aiemman kirjan Yön sydän on jäätä että tämänvuotisen Käärmeitten kesän pakettina, josta kiitos kustantajalle! Osallistu kommentoimalla tätä postausta viimeistään 5.7. Voittaja julkistetaan Eino Leinon päivänä. Myrkytöntä kesänjatkoa!


40 kommenttia:

 1. Historialliset romaanit ja dekkarit kiinnostavat, joten osallistun kivaan arvontaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikukka, kuulostaa aika lailla sinun kirjaltasi. Tosin tässä on enemmän historiaa kuin dekkaria. Onnea arvontaan!

   Poista
 2. Yhtä myrkytöntä kesänjatkoa myöskin sinulle :) Arvonnassa mukana.
  Usko tai älä, en ole lukenut yhtään Virpi Hämeen-Anttilan kirjaa. Suden vuosi elokuvan olen katsonut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, en usko! Pidin Suden vuosi -kirjasta ja leffastakin, mutta sittemmin tuotanto on mennyt ohi mieleen jäämättä tai jopa lukematta. Nämä ovat aika lailla erilaisia, arvostan kirjailijan rohkeutta astua uusille urille!

   Poista
 3. Mukana myös arvonnassa. Hämeen-Anttila alkoi kiinnostamaan kun luin tämän lyhyen kauhukertomuksen Valkoiset varpaat-kokoelmassa. 20-luvun Helsinki kuulostaa aika vastustamattomalta miljööltä kirjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se on, Simo, karttoineen kaikkineen. Pelkkänä dekkarina tuskin olisin tätä edes lukenut.

   Poista
 4. Iso aukko sivistyksessä, kun Hämeen-Anttilan kirjat ovat vielä lukematta. Mukana arvonnassa siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno paketti tämä on, jos pitää dekkareista ja Helsingin historiasta. Arvontaonnea!

   Poista
 5. Minäkään en ole vielä Hämeen-Anttilan tuotantoon tutustunut, joten ehdottomasti mukana ollaan!
  ameliarose211@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Minäkään en ole vielä Hämeen-Anttilan tuotantoon tutustunut, joten ehdottomasti mukana ollaan!
  ameliarose211@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, lisää osallistujia, sitä jännempi arvonta!

   Poista
 7. Minäkin olen mukana, sillä nämä kiinnostavat kovasti. Ensimmäinen osakaan ei ole vielä tuttu, joten tulisivat hyvään kotiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että kodissasi osataan arvostaa kirjoja :-) Onnea arvontaan!

   Poista
 8. Rakastan historiallisia romaaneja, varssinkin 1800-1900 -luvun vaihteeseen sijoittuvia. Dekkareihin en ole oikein päässyt sisään, eli tämä voisi olla hyvä paketti aloittaa dekkariharrastusta ;) Nautin kovin äskettäin lukemastani ja postaamastani Kjell Westön Missä kuljimme kerran -kirjasta jossa ollaan juurikin 20-40 -luvun Helsingissä. Olen mielelläni mukana arvonnassa. Kiitos vielä hyvästä postauksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isa, olen suuri Westön ihailija ja juuri tuo mainitsemasi kirja on minulle The Kirja. Jotenkin tuo sadan vuoden takainen aika kiehtoo hurjasti. Kiitos osallistumisestasi!

   Poista
 9. Huh, vaikuttaa siltä että kirjassa on tuhdisti tavaraa! Olen lukenut yhtä vaille kaikki Hämeen-Anttilan ei-dekkarit ja tykännyt niistä tosi paljon, Alastonkuvia on yksi lempikirjoistani. Hieman varauksella suhtauduin Björk-sarjaan mutta ensimmäinen osa oli kyllä varsin viihdyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjaan on koottu monenlaista tietoa, muuten se muistuttaa aika lailla ensimmäistä osaa. Eli varsin viihdyttävä.

   Poista
 10. Oi ihanaa, haluan arvontaan mukaan! Hämeen-Anttilasta pidän kirjailijana paljon, vaikka kaikki hänen teoksensa eivät olekaan kolahtaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämeen-Anttila on kokenut tekijä, ja ihailen hänen uskallustaan sukeltaa erilaisiin teemoihin. Tervetuloa mukaan arvontaan!

   Poista
 11. Minä luen aika vähän dekkareita, mutta näitä olen hipelöinyt kaupassa moneen otteeseen ihan tuon kauniin ulkonäön takia. Osallistun arvontaan ja lupaan lukea nämä, jos sattuisin voittamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä näyttävät herkuilta, se on totta. Etenkin kartta ja kirjanmerkkinauha tekivät minuun vaikutuksen, lisäviehkoutta tuo vanhan ajan kangaskirjaa jäljittelevä värinauha sidonnan ympärillä, siis selkä, en tiedä, mikä oikea termi kirjansidontakielellä on.

   Poista
 12. Hämeen-Anttilan dekkarit ovat kiinnostaneetkin jo kauan, mm. aikakauden ja tietenkin taitavan kirjailijan vuoksi. Osallistun arvontaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun osallistut, Katja, onnea arvontaan! Aikakautta on tässä mainion tarkasti kuvattu, jopa kieltä myöten.

   Poista
 13. Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa, Siinatar, ja onnea - poistin muuten toisen kommenttisi, oletin että tuli vahingossa kaksi kertaa, arvontaan suvaitaan mukaan kuitenkin vain yksi arpa per vastaaja :-)

   Poista
 14. Minäkin haluan arvontaan mukaan, sillä 1920-luvun alun Stadi on vastustamaton yhdistelmä. Viime vuonna luin tuosta miljööstä kirjan, mutta se tukehdutti minut kaislikoillaan, ei ollut uskottava. Yhtä Hämeen-Anttilan kirjaa olen yrittänyt, mutta kesken jäi. (ei dekkari).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaislikoilla? Nyt arvailen kiihkeästi kirjaasi ja luulen että aavistan mitä teosta tarkoitat, viestivätköhän kaislat jotenkin erotiikasta... Uskottavuudesta en osaa sanoa tässäkään, minusta dekkarit eivät tuolla ominaisuudella yleensäkään loista, mutta miljöö on.

   Poista
 15. Osallistunpa minäkin arvontaan, kovasti kiinnostaisivat nuo kirjat :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Mielenkiintoisen kuuloisia kirjoja! Kovin mielelläni lukisin ne.
  mmyheartishere@gmail.com

  VastaaPoista
 17. Luen parhaillaan Yön sydän on jäätä, joten tästä olisi hyvä jatkaa.
  virpi.yv(at)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olisi, ja Käärmeitten kesän lukeneena odottelen jo kovasti seuraavaa...

   Poista
 18. Luin tuon Yön sydän on jäätä ja se miellytti kovasti! Varmaan tuo toinen osa tulee luettua, kun se vain kohdalle sattuu.
  - Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, Merja! Toivotaan, että sattuu kohdalle!

   Poista
 19. Mukana kivassa arvonnassa. Olisivat varmasti mainiota kesälukemista :)
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 20. Ainakin Helsingin katuja on kivempi kuljeskella kesällä kuin talvella, ja näissä sitä saa tehdä yllin kyllin.

  VastaaPoista