sunnuntai 23. elokuuta 2015

Meikkipussin pohjalta

Laitetaan julki Havasteen jälkeen toinen selkeästi naisten kirja: Haatasta tosin kannattaisi lukea miehenkin, joka haluaa kurkistaa aikuisen naisen maailmaan, vaikka vikittelymielessä. (Näkisipä vaan - siis miehen lukemassa tätä! Vikittelyjä on nähty. Usein tökeröitä.)

Kustannuspäällikkö Haatanen on kirjoittanut viihderomaanin, joka paljastaa meidän viidenkympin korvilla olevien naisten noloimmat salat, julkilausumattomat ilon (ja vahingonilon) lähteet ja todelliset mielipiteet. Niitä hän kaivaa kokemuksestaan, meikkipussin pohjalta tai merkkikäsilaukuistaan. Mutta täytyy pitää mielessä, että kirjailija puhuu täysin yleisellä tasolla.

Kirjassa päähenkilönä sattuu olemaan 48-vuotias kustannuspäällikkö, Tytti, joka havahtuu siihen, että unelmatyökin voi alkaa väsyttää, kun sitä jatkuu riittävän pitkään. Hän hakee ja saa vuorotteluvapaata, jonka turvin alkaa kirjata ajatuksiaan ylös, kirjallisena ihmisenä aakkosjärjestyksessä, luonnollisesti. Lyhyet luvut Aikuisuudesta Äitiin sisältävät inhimillisen naiselämän kirjoa laajasti, sukkahousuista tenaleideihin, oopperasta oksenteluihin, yksinolon luksuksesta perheen kiroihin (kustannuspäälliköllä ei ole miestä tai lapsia, mutta hänellä on vanhemmat ja Veli).

I-kirjaimesta löytyy parikin ihokarvoitukselle omistettua lukua, seksille ja sinkkuudelle on luonnollisesti omansa, samoin vaikkapa ystäville tai kodille. Tytti vaikuttaa mukavalta ihmiseltä, joka ei ole vaipunut menneen haikailuun tai marttyyrin/uhrin osaan, vaan osaa ottaa ilon irti elämästä ja naiseudesta. Jos viitsii - se ikä, nähkääs... Nimittäin yksi ikääntymisen monista hyvistä puolista on se, ettei enää "tarvitse" tehdä asioita, joita ei huvita! Ja aina on selitys valmiina. Kun on tuota ikääkin. Täytyy antaa nuoremmille mahdollisuus. Jne. Puhun tietysti nyt täysin yleisellä tasolla.

Tytti on fiksu ja ulospäin suuntautunut. Hänen harrastuksensa ovat korkeakulttuurisempia kuin esimerkiksi minulla (kirjoja lukuunottamatta) ja tietämyksensä perinaisellisista asioista, kuten käsilaukuista, huomattavasti laajempi. Silti tunnistan täydellisesti asiat ja ilmiöt, joista hän puhuu. Joskus jopa kirjaimellisesti sitä kammottavaa Siilasvuo-renkutusta myöten (Nokialla sitä muuten aikanaan laulettiin muodossa Kallasvuo). Ja olen itsekin tainnut käyttää repliikkiä Muistan kun internet tuli. Monesti. Ups.

Samaistuin siis - olenhan juuri nappiin kohderyhmää. Ja nauroin monta kertaa ääneen, niin suorasukaisen hauskasti Haatanen kertoo, eikä hävettävän tekopirteästi Tiedät olevasi 50 kun... -tyyliin. Olen aidosti pahoillani, että Tytin pilateskokeilu meni mönkään, ja suosittelen uutta käyntiä ymmärtäväisemmän ohjaajan ryhmässä (en ole ikinä joutunut painamaan otsaa ja häpyluuta yhtäaikaa lattiaan pilatestunnilla). Ja suosittelen Tyttiä päivittämään kirjalistansa - molemmat! Ja vielä toivon, että Haatanen kirjoittaa vaikka Velin avustuksella vastaavan kirjan miehistä. Uskon, että hän saisi aikaan raikasta ja ajanmukaista tarinointia eturauhasvaivoista, lapasesta karanneesta kalastustekniikan hankinnasta ja moottoripyöräinnostuksesta. Tosin tätäkin kirjaa lukisivat vain naiset, mutta he myös ostaisivat sen miehilleen, autotallin hyllyyn pölyttymään.

Kenelle: 45-55-vuotiaille naisille. Naisia ymmärtämään yrittäville. Kotimaisen viihteen ystäville. Hupaa kaipaaville.

Muualla: Saattaa aiheuttaa käsittämätöntä keskivartalon hötkyntää, toteaa Kirjasfäärin Taika. Siina oppi kirjasta uuden käyttökelpoisen sanan. Hersyy huumoria ja on samalla älykkäällä tavalla viihdyttävää, arvioi Susa Järjellä ja tunteella.

Kaisa Haatanen: Meikkipussin pohjalta. Johnny Kniga 2015.

7 kommenttia:

 1. Minulla on tuo ikä vielä kovin kaukana, mutta voi miten nautinkaan tästä kirjasta. <3 Sinun laillasi nauroin monta kertaa ääneen, Haatanen vaan kirjoittaa niin hauskasti! Oikeasti, minäkin toivon että miehetkin tähän uskaltaisivat tarttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, olet ihan liian nuori tälle kirjalle :-) Mutta viisas nainen ymmärtää eri-ikäisten kipupisteitä, ehkä tämä auttaa varautumaan eräisiin. Hyväntuulen lukukokemus!

   Poista
 2. Kovin ajankohtainen tämä kirja minulla, ehkä saan sen ensi viikolla synttärilahjaksi :). Teimme Haatasen kanssa kauan sitten töitä samalla kirjakauppaosastolla, eli kyllä tämä pitää ehdottomasti lukea. Postatakin ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, monta syytä sinulla lukea tämä. Sekin, että siitä tulee hyvälle tuulelle. Postaustasi odotellen :-)

   Poista
 3. Minulla on tämä kirja luettuna, kunhan saan nettiin. Oikeastaan luin kolmen kirjan koplan ja minulla oli hauskaa. Chick-lit & Turkey lit -sektorilla. Aurinkokissa toi vielä lisänä hieman asiallisempaa rytmiä. Kolmen koplassa minulla on Pariisitar ja Meillä on aina Pariisi. Ihan totta minä pidin kaikista, ne toivat todella hyvän mielen.

  VastaaPoista
 4. Sainkin tehtyä tekstini ja napsin linkkejä. Tämä kirja teki hyvän olon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava listaus, tuo naiskirjailijat! Pariisi-kirjat ovat minulta lukematta, ne voisi suosituksesi perusteella mielellään lukea myös. Hyvää mieltä ei ole liikaa.

   Poista