sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Lähiönäyttämö: Kaikki yhden hinnalla

Malminkartanossa toimiva yhteisöteatteri Lähiönäyttämö ilahduttaa lähiseudun asukkaita ja muitakin intensiivisillä esityksillään. Sekä tietysti yhteisötyöllään, joka ottaa alueen asukkaat vahvasti mukaan toimintaan.

Tutustuin teatterilaisiin ja heidän kunnianhimoiseen työtapaansa Kannelmäki-liikkeen edustajana, kun saimme heidät esiintymään Kanneltaloon - ja vieläpä nimenomaan meille kantsulaisille tehdyllä esityksellä! Osuvaa työtä kohderyhmän mukaan.

Nyt näkemäni Kaikki yhden hinnalla on aikuisten teatteria, joka yhdistää viihteen ja vakavuuden fiksusti niin teemoiltaan, tekstiltään kuin toteutukseltaan. Missäpä elämän perusasioihin hyvässä ja pahassa törmäisi raadollisemmin kuin viihteen keitaassa, risteilylaivan karaokebaarissa! Monella tasolla toimiva tarina tuo eteemme risteilyisännän ja joukon matkustajia, jotka joko viihtyvät tai sitten eivät.

Aiheesta voi repiä hauskaa - ja sitä tehdäänkin herkullisesti aina, kun tilaisuus tulee - mutta kesäteatterissa ei silti olla. Teatterimainen liioittelevuus henkilösuorituksissa sopii teemaan kuin voisilmä puuroon, mutta Lähiönäyttämö on näkyväistä kunnianhimoisempi: roolihenkilöihin on paneuduttu huolella sekä käsikirjoituksessa että esityksessä. Näytelmän alkuidea oli saatu Malminkartanon näytelmäkäsikirjoittajat -harrastusryhmästä. Ryhmäläisistä kukin kirjoitti yhden henkilön tarinan, jota sen näyttelijä vielä sai halutessaan työstää. Todellista yhteisöllisyyttä!

Henkilöistä kasvaa selkeät persoonat, taustoineen ja motiiveineen. Katsoja löytää varmasti omat samastumisen ja symppaamisen kohteensa, samoin inhokkinsa.

Mutta onko kaikki sitä, miltä näyttää? Tietenkään ei - eihän se koskaan ole, mutta emme vain muista sitä koskaan. Kunnes taas yllätymme.

Näyttelijät tekevät perustyötään niin, ettei katsojalle jää kenenkään persoona epäselväksi. Erityisesti risteilyisäntä loistaa rouhealla karismallaan roolissaan, joka on kokenutta esiintyjää, Kari Järvistä, ajatellen tehty, luulen. Harrastajateatterista toki puhutaan, mutta porukan omistautuneisuutta ja rohkeutta voi vain ihailla. Osa näyttelijöistä on elämänsä ensimmäistä kertaa lavalla: taitavalla ohjauksella suoritukset kuitenkin pysyttelivät tasavahvalla tasolla.

Jos jotain olisin kaivannut, vielä enemmän kärjistystä: hahmojen venytystä, vielä enemmän hölmön hauskaa, vakavan puolen vastapainoksi ja korostukseksi. Tarina osoittaa, että vain ääritilanteet saavat meidät paljastamaan todellisen itsemme. Risteilymatkustajaan lähes jokainen voi samastua, mutta mitä sieltä ja elämästä ylipäänsä oikeastaan haemme - jatkuvaa viihtymistä?

Sympaattinen esitys ja jämptisti koossa pidetty kokonaisuus, joka sai miettimään syntyjä syviä ja josta jäi hieman haikea, mutta oudolla tavalla hyvä olo.

Käsikirjoitus: Malminkartanonen näytelmäkäsikirjoittajat & työryhmä.

Rooleissa: Eija Silvola, Johanna Mensonen, Saila Salonen, Kristiina Rantanen, Jenni Ripatti, Eemeli Oranen, Kari Järvinen

Dramaturgia ja ohjaus: Kaarina Kollin

Esitykset jatkuvat syksyllä 2016. Lisätietoja Lähiönäyttämön sivulta ja Facebookista. Vuoden lopulla saa ensi-iltansa Lähiönäyttämän uusi produktio, josta tiedän vasta tyylilajin: tragikomedia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti