perjantai 14. lokakuuta 2016

Kirjamessut! Kirjamessujen lippuarvonta! Ihan pian!

Enää 15 yötä kirjamessuihin Helsingissä! Nyt on paras aika fiilistellä ja suunnitella
vuoden kohokohtaa: millaiset kengät kannattaa messuolosuhteisiin laittaa? Reppu, kassi vai käsilaukku? Menenkö kaikkina päivinä vai vain toisina? Ja ennen kaikkea: mitä haluan siellä nähdä ja kokea?

Haluan nähdä mahdollisimman paljon kirjailija- ja asiantuntijahaastatteluja: etenkin niiden, joita en tunne tai joita ei muuten näe. Pohjoismaisen kirjallisuuden teeman myötä mukana on muun muassa Linn Ullmann, ehdottomasti listalle! Hän esiintyy perjantaina ja lauantaina. Ja tietysti kotimaiset suosikit. Sekä ne asiantuntijat, jotka puhuvat ajan ilmiöistä, kirja-alasta tai bisneksestä: viimemainittu on uutuus tänä vuonna. Torstain bisnesaamupäivässä klo 10 - 12 tarjotaan talousaiheita. Talous ja moraali -keskustelu klo 10 kiinnostaa: "Onko inhimillinen yrityselämä mahdollista? Voiko yksilön menestys tuottaa myös yhteistä hyvää?"

Sen jälkeen voisin moikata Inaa Kirjakahvilassa klo 10.30. Klo 11 ovat viralliset avajaiset, joita en ole tainnut seurata kertaakaan, olisiko jo aika? Jari Tervo avaa, messujohtaja Jan Erola juontaa. Kovasti kiinnostaa Rakkaudesta kirjaan -palkinto, jonka myöntävät kirjailijat alan vaikuttajalle.

Mutta hups, samaan aikaan, klo 10.15, on Sirpa Kähkösen lukupiiri! Olen siellä kirjabloggaajana, eli kirjoitan jutun tapahtumasta. Lukupiirit pidetään auditoriossa, ja sinne pääsee messulipulla ja mielellään ilmoittautumalla etukäteen. Yleensä paikkoja on jäljellä vielä piirin alkaessakin, joten rohkeasti vain kuikuilemaan jos kiinnostaa: nouset vain yhdet raput pääsisäänkäynnin oikealta puolelta, ja auditorio on heti oikealla. Helppoa - ja pääset kuulemaan lempikirjailijaasi livenä tunnin ajan, saat kysyä askarruttavia asioita tai vain nauttia toisten keskustelusta. Mukaan on aina värvätty porukka, joka pitää juttua yllä joka tapauksessa. Sopii siis sekä seuraileville että aktiivisille! Ja lopuksi voit käydä hakemassa nimmarin tai vaikka kättelemässä ja kiittämässä. Vuorovaikutteisuutta yleisön ja lukijan välillä parhaimmillaan, sanoisin. Haastattelut messuhallissa ovat mainioita, mutta tästä puuttuu taustahälinä ja tungos, ja asiaan syvennytään pidemmälti, tunnin verran tai ylikin.

Torstaille olen merkannut kymmenkunta tärppiä, sivistyskeskustelusta JVG:n esittäymiseen. Ja Eppu Normaali klo 17: tämän sukupolven ihminen ei voine välttää! Pekka Hiltunen puhuu Onnista klo 18.

Perjantaina päivystän pari tuntia bloggajien yhteisellä ständillä: Boknäsin osastolla 6t139, tulkaa moikkaamaan! (kuva viime vuodelta, Hemulin kirjahyllyn Hemuli vasemmalla). Päivystämme pe-su ja jaamme auliisti lukuvinkkejä. Himolukijat tietävät joka genrestä jotain, joten jos et oikein tiedä, mitä kannattaisi lukea, me ehdotamme! Seuraa fb:n avointa sivua Kotimaiset kirjablogit, #kirjabloggaritmessuilla

Pe klo 12.30 kertovat kääntäjät työstään,"Kääntäjät kulttuurin välittäjinä" Kirjakahvilassa, ja aihe kiehtoo minua joka vuosi. Iltapäivällä kahdelta Ainossa esittäytyy seitsemän esikoiskirjailijaa, muun muassa hienot debytoijat Minna Rytisalo ja Soile Pohjalainen. Ja hei, kolmelta Aleksis Kivessä Sirpa Kähkönen! Siitä ehtisi puoli neljäksi KirjaKallioon - lukiolaisten osastolle - kuulemaan karismaattisen Mooses Mentulan kertovan kirjastaan Jääkausi.

Vai olisiko sittenkin samaan aikaan kuultava keskustelu siitä, ovatko esseen kertoja ja sen kirjoittaja sama henkilö? Entä romaanin? Kyllä, arvasit oikein: Tommi Melender. Hän keskustelee Jukka Laajarinteen kanssa. Perjantaina esiintyy myös Antti Heikkinen (klo 18.30 Katri Vala) uudella Matkamies maan -kirjallaan, jota en ole ehtinyt vielä lukea, samoin Marja Björk (klo 17 Katri Vala). Ja pitäisikö nyt mainita Cheek, joka aiheuttanee kaaoksen klo 18 Aleksis Kivi -lavalla. Fanitusta luvassa, enemmän ehkä muilla kuin kirjallisilla ansioilla. Ilmiö on silti kiehtova.

Lauantaina aloitan bloggaajana klo 10.15 lukupiirissä, jossa käsittelyssä on Eppu Nuotion ja Pirkko Soinisen Nainen parvekkeella. Kirsin Book Club on aiheeseen johdattava lukupiiri. Tulkaa mukaan, paikkoja on vielä! Juttu viime vuoden lukupiiristäni, jossa kirjailija oli Jari Tervo.

Chick-lit-kirjallisuuden tausta Hilja Valtosineen jne. kiinnostaisi klo 11 Takauma-lavalla, klo 11.30 ovat Aleksis Kivessä Jari Sillanpää ja Mari Koppinen. Ehkä moikkaan heitä, kun tuli kirjakin luettua. Samaan aikaan Takaumassa tosin olisi Anna-Kaari Hakkarainen Kristallipalatseineen, jota juuri aloittelen ihastuneena. Klo 12.30 on Kullervossa Paransson kirjallisuuskeskustelu, olisi ehdoton kuulla! Suuntia meiltä ja muualta, lupaa ohjelma. Kahdelta Katri Vala -lavalla on Klas Östergren Twisteineen, hänetkin pitäisi nähdä, samoin Veera Salmi neljältä Tarinassa jututtamassa 9 - 13-vuotiaita lukijoitaan. Varmasti mahtavan hellyttävä keskustelu.

Sunnuntaina tuskin jaksan enää paikalle, mutta jos jaksaisin, menisi kuulemaan Terhi Rannelaa klo 11 Mika Waltariin. Frau on upea kirja! Samoin Minna Eväsojan Melkein geisha - ja eikä, tasan samaan aikaan, Katri Vala -lavalla. Klo 11.30 Minna Canth -lavalla iki-ihana Hannu Mäkelä, jälleen uuden muistelmakirjansa myötä (se lukulistalle, tässä edellinen). Pirkko Saisio. HS:n esikoiset. Suuret suomalaiset rakkauskertomukset. Ja niin paljon muuta herkullista, että bloggari alkaa jo väsyä pelkästä listauksesta. Nähtäväksi ja raportoitavaksi jää, mitä oikeasti tuli koettua.

Niin, kokemus, jota odotan: ei vain juoksemista ohjelmasta toiseen, vaan euforiaa, kuten aina. Täydellistä heittäytymistä kirjalliseen maailmaan, muita arjen asioita miettimättä, leijuntaa tarinoissa, teksteissä, sanomisen taidossa - silkkaa nautintoa. Eikä sitä vähennä edes jalkojen kivistys.

Ruotsinkielisiä kiinnostanee Norden-ohjelma. Ja kaikkia divaripuoli, joka on aarreaitta, vaikka korskein messuhinnoin. Kiinnostavia ovat tarjoukset ja pienet ständit, joissa on kustantamoja tai kirjoja, joista ei ole ikinä kuullutkaan. Isojen kustantamojen kirjat näkee kirjakaupoissakin, mutta osastot ovat näkyviä ja houkuttelevia esiintyjineen ja kirjailijatapaamisineen. On mahtavaa saada tekijän omistuskirjoitus, itselle tai etenkin lahjaksi, toimii hyvin yllätyksenä, olen todennut.

Meillä kirjabloggareilla on tässä pieni etulyöntiasema; monet kustantamot kutsuvat meitä erikseen tutustumaan kirjoihin ja kirjailijoihin messuilla, mistä suuri kiitos. Yksi tärkeä messujen pointti onkin blogiystävien tapaaminen. Koska meitä on ympäri maata, harvoin tapaa kollegoita suuremmin joukoin kuin messuilla. Verkossa pidämme tiiviisti yhteyttä noin puolentoista sadan bloggarin kesken ja järkkäämme muun muassa lukuhaasteita ja vuosittaiset lukijoiden valinnat parhaiksi kirjoiksi eri kategorioissa, kuten Blogistanian Finlandia.


Messuohjelman painettuna voi tilata täältä. Verkossakin se on, mutta hankalassa ja hitaasti luettavassa muodossa. Kärsimättömälle messuvieraalle se ei riitä. Verkossa on myös ohjelmatyökalu, jolla voi merkitä suosikkinsa tulostetettavaksi, tosin en tullut tutuksi sen sielunelämän kanssa ensimmäisen puolen tunnin harjoittelulla: merkinnät olivat vääriä ja niitä tuntui tulevan ja häviävän omia aikojaan. Ehkä se kehittyy, ehkä taitoni ovat kehnot tai ohjelmistoni vanhat, en tiedä. Kirjoitan luetteloni itse, kuten aiemminkin. Koska näin tärkeässä asiassa en ota riskiä.

Ohjelma elää ja muuttuu, muttei se haittaa - pääasia, että pääsee hekumoimaan aiheiden parissa. Ja näkemään sen koko mahtavan laajan tarjonnan, joista pitäisi yrittää valita haluamansa. Kuten kirjabloggarikollega totesi: "Enää tarvitsee vain monistaa itsensä!"

Arvon kaksi kertaa kaksi päivälippua kirjamessuille, eli kaksi voittajaa saa kaksi lippua, itselle ja kaverille. Osallistu kommentoimalla siitä, mitä odotat kirjamessuilta. Julkaisen voittajat viikon kuluttua, pe 21.10. Onnea arvontaan ja nähdään messuilla!



49 kommenttia:

  1. Odotan ihania dekkariuutuuksia :)
    minuhno@gmail.com

    VastaaPoista
  2. Toivon yllättäviä haastattelukokoonpanoja ja hienoja keskusteluja, sekä itsehillintää kirjaostoksia ajatellen... :)

    VastaaPoista
  3. Paljon iloisia tapaamisia, kirjailijahaastatteluja, messutunnelmaa.
    Postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  4. Olen tilannut messuohjelman painettuna jo kolme kertaa, eikä ole näkynyt! Viime vuonna olimme alpeilta vasta palaamassa kirjamessuviikonloppuna ja tänä vuonna olen vielä toipumassa rankasta leikkauksesta, joten viivymme messuilla vain lauantain, aikaisemmin aina perjantain ja lauantain. Saavumme jo pe, mutta silloin on ip tärkeä tapaaminen, joten illalla oman hotellin ravintolaan nuortemme kanssa syömään.

    Kengät ovat messujen ikuisuusongelma. Nyt olen sen ratkaisuut niin, että Lumimies kantaa kassia, jossa on vaihtokenkinä korkkarit, kun niillä en saisi enää edes kävellä, mutta en ole kuvissa ilman korkkareita, jos kuvia muistetaan ottaa. Ja on siellä hdet muutkin eli pinkit tossut, jos jalat todella väsyvät. Ainoa asia joka minua messuilla häiriisee on kova melutaso. Välillä on pakko paeta huutavia kuulutuksia viini&herkkupuolelle. Muuten odotan jo kovasti<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä ihmettä, ohjelmaa ei ole tullut?! Niitä saa myös kirjakaupoista ja kirjastoista ainakin täällä Helsingissä, toivottavasti muuallakin. Nautin niin siitä hälinästä, mutta totta, välillä on livahdettava jonnekin hetkeksi hengittelemään. Nähdään siellä, Leena!

      Poista
  5. Odotan pääseväni kuuntelemaan mielenkiintoisia haastatteluja ja tekemään hyviä kirjalöytöjä. :) lumikukka333 (at) gmail.com.

    VastaaPoista
  6. Tässä on syysloma välissä & matka Roomaan... En ole vielä kerennyt ajattelemaan kirjamessuja lainkaan. Varmasti käyn ainakin yhtenä päivänä, kenties kahtena, toivottavasti hyvän ystävän kanssa haahuilen antikvaarisilla osastoilla ja jään sattumalta kuuntelemaan jotain kiinnostavaa haastattelua, kirjasta josta en aikaisemmin tiennyt mitään.

    VastaaPoista
  7. Hyviä tarjouksia ja on tuolla muutama luentokin, jonka mielellään kuulisin. kaljukeiju@gmail.com

    VastaaPoista
  8. Odotan kirjamessuilta etenkin antikvariaattien tarjonnan tutkimista, joka on itselleni Kirjamessujen parasta antia vuodesta toiseen. virtanensara ÄT gmail piste com

    VastaaPoista
  9. Messutarjouksia uutuuskirjoista =). Mukaan kivaan arvontaan!
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  10. Airiina
    Hyvät kirjat kassissa kotiin olisi messujen täyttymys, osallistun arvontaan.

    aiholapp(at)uusikaupunki.fi

    VastaaPoista
  11. Odotan innostavia kirjalöytöjä sekä jälkipuintia messuseuralaisten kanssa.

    elkk@luukku.com

    VastaaPoista
  12. Painavien kassien kanssa kotiin :o) koko vuosi taas odotettu, siispä arvontaan
    sadetta_sadetta @hotmail.com

    VastaaPoista
  13. Odotan eniten ennakkoon Käsikirjoitukseen liittyvää esitelmää, sekä myös kaikkia iloisia random-yllätyksiä muiden luentojen, esitysten ja tietenkin kirjojen muodossa. :)

    noora.kaskia@gmail.com

    VastaaPoista
  14. Don Rosaa, Cheekiä, Eppu Normaalia, hyviä tarjouksia, uutuuskirjoja...

    marjutmykkanen@hotmail.com

    VastaaPoista
  15. Odotan jälleen kerran mukavaa messupäivää kirjallisuutta opiskelevan tyttäreni kanssa. Messuilla on paljon mielenkiintoista ohjelmaa ja virkeä tunnelma. Ohjelmalehti tuli kotiin ja sitä on tutkittu ahkerasti!
    tarja.vesikallio1@gmail.com

    VastaaPoista
  16. Juuri sitä euforiaa: rauhallista surffailua lukemattomien lukemattomien kirjojen seassa. Ja jos vaikka jonkun kirjailijan näkisi ihan livenä! Sekä tietysti dekkareita.
    Pieni käsilaukku lompakolle, puhelimelle yms. akuuttikamalle ja reppu selkään kantamuksia varten. Todettu hyväksi yhdistelmäksi messutungoksessa.

    anttilapetrap@gmail.com

    VastaaPoista
  17. Odotan mielenkiintoisia keskusteluja, monelta lempikirjailijalta ilmestynyt sopivasti teos nyt syksyllä.
    htammin2@welho.com

    VastaaPoista
  18. Mielenkiintoisia haastatteluja ja hyviä kirjatarjouksia

    armimakela@hotmail.com

    VastaaPoista
  19. Odotan uusi mahtavia käsityö/askartelukirjoja....ideoita niistä!

    VastaaPoista
  20. Odotan innolla koko tarjontaa, varsinkin dekkarilauantaita.Kun olen menossa ekaa kertaa messuille ei sen tarkempia odotuksia .

    VastaaPoista
  21. Odotan yatävän haastattelua ja uutta elämystä sekä roppakaupalla uusia lukuvinkkejä.
    taina.sahlander@gmail.com

    VastaaPoista
  22. Tuossa kirjoituksessa on juuri Kirjamessujen suurin ongelma vierailijan kannalta: liian paljon kaikkea samaan aikaan. Ihminen voi olla vain yhdessä paikassa kerrallaan.
    Mutta muuten odotan eniten "laatuaikaa kummitytön kanssa". Olemme käynee yhdessä kirjamessuilla jo kahdeksan vuotta. Enimmäkseen ostamme kirjoja divari-puolelta. Meitä molempia kiinnostaa myös vähän vanhempi kirjallisuus. Ja saatamme poiketa myös viini- ja ruokamessuilla.
    Terveisin irmelinuusi@luukku.com

    VastaaPoista
  23. Hyviä esitelmiä ja tunnelmaa, osallistun kilpailuun prinsessa1977 at gmail.com

    VastaaPoista
  24. Uutuuskirjat kiinnostavat. Myös kirjailijatapaamiset.

    VastaaPoista
  25. The Helsinki Book ja Kissojen maailmanhistoria

    VastaaPoista
  26. Hyviä tarjouksia ja hyvää tunnelmaa!

    VastaaPoista
  27. Odotan erityistä kirjantuoksuista tunnelmaa, kärjelleen virittynyttä kuhinaa kirjoista, sekä sivistyneitä ja asiallisia keskusteluita näistä sivukkaista ystävistämme. Myös tarjoukset ja erikoistärpit sekä tutustuminen uusiin kirjoihin kiinnostaa. Pienessä mahassani usein kihelmöi kun pääsen selailemaan uutta kiinnostavaksi osoittautunutta kirjaa, kannen sormeilu ja sivujen kahina, ah vain! :) hamalainenvalle@gmail.com

    VastaaPoista
  28. Hyviä lukuvinkkejä.
    ansuliini1982(at)gmail.com

    VastaaPoista
  29. Messuille ois tarkoitus mennä joka päivä. Hankintalistalla on tuttujen fantasiasarjojen uusimpia osia. Lisäksi pitää tutkailla keittokirjavalikoimaa, jotta voi läheisille vinkata joululahjatoiveita. Tykkään käydä kuuntelemassa kirjailijahaastatteluja. Antikvaariosastolla on muutama vakipaikka, joiden valikoima pitää aina käydä tsekkaamassa. Kirjamessuista alkaa myös joululahjojen hankinta. Tänä vuonna tuon messuille taas yhden kaverin, joka ei ole siellä vielä ennen käynyt. :)

    VastaaPoista
  30. Odotan kirjamessuilta hyviä kirjalöytöjä ja serkkujen tapaamista. Jonkun kirjailijan haastattelunkin voisi käydä kuuntelemassa. Junaliput on jo aikaa sitten hankittu, että ei varmasti jää menemättä messuille.

    VastaaPoista
  31. Odotan hyvä löytöjä ja tuttujen tapaamista

    kukkavarvas@gmail.com

    VastaaPoista
  32. Monen vuoden tauon jälkeen pääsen taas fiilistelemään kirjamessujen tunnelmaan, ihanaa. Ensimmäisen kerran sain järjestettyä senkin, että voin olla paikalla kahtena päivänä, se on ihan luksusta! Olisi mainiota, jos onni potkisi tässä arvonnassa, sillä täältä kaukaa paikalle saapuvalle tulee muutenkin kuluja vuoden kirjatapahtumaan osallistumisesta.

    Eniten odotan messuilta sitä ihanaa fiilistä, johon ei pääse missään muualla kuin Helsingin kirjamessuilla. Kiehtovia haastatteluja, yllättäviä tapaamisia, hyviä tarjouksia, aikaa omalle itselle ja omille mielenkiinnon kohteille. Ihan malttamattomana jo odotan messuviikonloppua!

    VastaaPoista
  33. Uusia kirjoja, kuohuviiniä ja mielenkiintoisia keskusteluja!

    VastaaPoista
  34. Joululahjat ja herkut
    anskumaria1@gmail.com

    VastaaPoista
  35. En ole kirjamessuilla aiemmin ollut, mutta nyt kiinnostais kovasti tulla katsomaan ja kokemaan minkälainen tapahtuma on kyseessä.
    Näin Cheek-fanina odotan tietysti perjantaita kun Jare on puhumassa uudesta kirjastaan! Mukaan lähtis mun hyvä ystävä joka myöskin diggaa Cheekistä. :)

    VastaaPoista
  36. Keskusteluja ja kirja tarjouksia :) tanja.lintunen@hotmail.fi

    VastaaPoista
  37. Ihanaa tunnelmaa, hienoja puheenvuoroja eri esiintymislavoilla, hyviä tarjouksia ja divariosaston aarteita menneiltä vuosilta. Vuoden kohokohta on kirjamessut. :)

    VastaaPoista
  38. Odotan ihanaa tunnelmaa, kun kirjojen ystävät kokoontuvat Suomen suurimpaan kulttuuritapahtumaan.
    t.Krista

    VastaaPoista
  39. Miten ihanaa kuulla toisten kirjamessuhurahtaneiden odotuksia. Noita kaikkia on aivan varmasti tarjolla. Käsilaukku ja reppu, hyvä vinkki, itse käytän vain reppua ja kieltämättä vähän hankala kaivella välillä. Samoin kuin moni sanoo, kierrän divaripuolen tärppipaikkani. Mutta se tunnelma on parasta, ja ne odottamattomat kohtaamiset. Teen yleensä tarkan ohjelman, jotta näkisin varmasti edes jotain, ettei mene vain haahuillessa, mutta ohjelmasta voi poiketa. Ja syömisellekin pitää muistaa varata aikaa. Vesipullo on ehdoton varuste. Kirsin kirjanurkassa on edelleen toimivia käytännön messuvinkkejä: http://www.kirsinkirjanurkka.fi/2014/10/kaytannon-messuvinkit.html

    VastaaPoista
  40. En ole ennen käynyt Helsingin kirjamessuilla. Olen utelias näkemään millainen tunnelma siellä on.

    VastaaPoista
  41. Odotan kirjamessujen ihanaa tunnelmaa ja kirjauutuuksia sekä kirjailijoiden ajatuksia lavaesiintymisissä. Lisäksi tietenkin erikoistarjouksia.

    VastaaPoista
  42. Mielenkiintoisia haastatteluja, hyviä kirjalöytöjä ja mainiota messutunnelmaa!

    VastaaPoista
  43. Suunnitelmissa on ajelehtia kirjallisuusmeressä kolme kokonaista päivää! Parasta on kirjailijahaastattelut.

    VastaaPoista
  44. Odotan uusia elämyksiä, iloa ja kirjailijoiden mietteitä maailman menosta.

    VastaaPoista
  45. Uutuuskirjoja ja hyviä löytöjä

    VastaaPoista
  46. En ole aiemmin käynyt Helsingin kirjamessuilla, mutta nyt kun olisin kerrankin sopivaan aikaan kaupungissa olisi tarkoitus käydä viimeinkin tutustumassa messutunnelmaan. Eniten odotan hyvien löytöjen tekemistä sekä messutarjouksia.

    VastaaPoista
  47. Kiitos kaikille osallistujille! Arvonta on nyt suljettu, ja kohta arvon voittajat ja ilmoitan heidät uudessa postauksessa.

    VastaaPoista