lauantai 21. huhtikuuta 2018

Erkka Mykkänen: Something not good

Nuoren miehen elämä ja ajatukset! Ensimmäisenä aiheesta tulee mieleen Miki Liukkonen, joka juuri herätti kiinnostusta isossa maailmassa, syystä. Omalla sympaattisella ja lievän ironian terävöittämällä huumorillaan nuoren Veikon elämää kuvaa Erkka Mykkänen, ja jos näitä kahta vertaa, lukijalle noin tuhatkertaisesti helpommalla, kirjallisesti ja ajatuksellisesti tosin eri luokassa. Kuten Mykkänen videollaan sanoo, jos Miki ja Johannes Ekholm tekevät suureepoksia, riittäisikö myös tämä pieni?

Ihana kirja, sanoo joku somessa. No, en voi kieltää. Nautin ja viihdyin. Veikko ei ole enää teini - hän jopa käyttää Facebookia ja Twitteriä, noita ikäihmisten viestintäkanavia - mutta nuori kuitenkin, parikymppinen.  Hänen mukavasti muotoiltuja näkemyksiään on vaivatonta lukea. Teksti soljuu ja viihdyttää, ja pidän sitä kirjan pääideana, en niinkään autenttista nuoren ihmisen mielentilan kuvausta.

Veikko on opintojen ohessa töissä kirjastossa ja pääsee/joutuu haastattelemaan kirjailijavierasta.

"Tiedotteen mukaan kokeellinen runoilija oli kirjoittanut teostaan neljä vuotta. Veikko ei ymmärtänyt runoista mitään. Yleisöä tuli seitsemän. --- Veikko kysyi kokeelliselta runoilijalta kirjaston auditoriossa, että miksi kirjoitat näin. Runoilija ei ollut odottanut niin suoraa kysymystä, se oli hänestä äärimmäisen kiusallinen. Lopulta runoilija jaaritteli reitin kirkkaaseen vastaukseen, joka yllätti yksinkertaisuudellaan hänet itsensäkin. Runoilijan syy runoilla kokeellisesti oli sama kuin meillä muillakin tehdä tavallamme sitä, mitä sitten teimmekin. Kaikilla oli helpottunut olo."

Tietysti ovat tytöt, Kaisa etenkin. Ja Elin.

"Ihmisistä ja paikoista muodostaa toisinaan ihanteellisia mielikuvia, joita muistot ja toiveet ajan myötä koristelevat. Niitä mielikuvia saattaa sitten vaalia kuukausia tai vuosia tajuamatta, että mielen taka-alalle pystytetty hauras rakennelma ei ehkä vastaakaan todellisuutta."

Veikko on kuvitteleva, tunteva ja itkevä nuori mies, ei mikään äijä. Täydennykseksi löytyy Maija, joka on jotenkin "nextillä levelillä". Mykkäsen kuvaus sukupuoliroolien todellisuudesta osuu mainiosti kohdilleen.

"Ihminen voi olla ihminen vain kun ympärillä on muita ihmisiä, jotka todellistavat hänet. - Pelottava ajatus, Veikko sanoi. - Että mua ei ole. - Täh, Maija sanoi ja hörppäsi. - Siinähän sie oot."

Veikko on sympaattinen ja ymmärrettävä nuori aikuinen oivalluksineen. Mikä herättää lukijassa epäluuloja. Myös tällaisia nuoria miehiä on olemassa? Totta kai on - tunnen ja tiedän heitä itsekin - mutta silti on vaikea uskoa, että tehdään kirja, jossa ei ole ylitsevuotavaa ahdistusta, vaivoin tukahdutettua väkivaltaa ja akuuttia itsetuhon pelkoa. Onko normaalia nostaa kirjan aiheeksi normaali nuori? Onneksi päähenkilöllä on sentään surkea kirjailijuuden yritys ja haikaileva mieli. Mutta missä on epätoivo, kaikkeuden tuska ja ranteenviiltely? Voiko tällaista edes kirjoittaa ja kirjaksi painaa?

Kyllä voi: Mykkäsen kirja on hengitystä ja hupia aikuisille lukijoille, jotka eivät saa nuorten näkökulmaa koskaan liikaa. Uskon sen hellyttävyydessään uppoavan moneen normilukijaan (eli keski-ikäisiin naisiin), mutta toivon, että myös nuoremmat lukijat sen löytävät. Tosin runsaat viittaukset populaarikulttuuriin naulaavat tarinan armottomasti tiettyyn aikaan ja ikään. Vähän kuin muistelmissa.

Kirja ei avaa suuria juhlavia näkymiä, vain ihmisen kokoisia reikiä maailmankatselukulmaan. Juoni on simppeli, mutta tunnelma on myönteinen, napakat lauseet mietittyjä, tekstissä huolellisen työn tuntu. Veikosta ja kirjasta on helppo pitää. Näen mielessäni vastamielenosoituksen kyltit ("Imelää!" "Hemmotellut possut!") Mutta on myös taso, joka on oikeasti tärkeä. Ehkä Mykkänen on kolmikymppisenä jopa jo iäkäs nuorista kertomaan, mutta ehkä juuri siinä iässä on tuohon vaiheeseen verran etäisyyttä, että voi sitä kuvailla. Mistä herää villi ajatus: olisiko noin kolmikymppisen ikä kirjan kirjoituksessa ylipäänsä paras ja herkullisin? Nuoruuden kokemukset mielessä, ikääntymisen kyynisyys ja urautumiset vielä edessä? Kuten Veikolla.

Kenelle: Tädeille. Kolmekymppisille. Nuorten ajatuksista kiinnostuneille. Vaivattoman ystäville.

Muualla: Tuijatalle kirja ei tuonut erityistä uutta aikuistumiskipuiluun, mutta viihdytti oikein hyvin. Opus Eka puhuu sisältörikkaudesta ja hyväntuulisuudesta, vaikka hieman ärsyyntyi loppua kohti.

Erkka Mykkänen: Something not good.

Helmet-haaste 2018: kirjassa viitataan populaarikulttuuriin - ahkerasti! Spice Girls, Jennifer Aniston ja Frendit, Justin Bieber, Metallica, The Wire, Fingerpori, Sinuhe, Sivullinen, Kauko Röyhkä, Juhasi, Rolling Stones, Stephen King, Bob Dylan, Youtube, Tinder, Sanni, Angry Birds, Harry Potter, Taru Sormusten herrasta jne.

8 kommenttia:

  1. Sinäkin hellyitja ja tunnistit tätimäisen lempeän ailahduksen! Toistan toteamuksesi, että kirja käy mainiosti tädeille ja muille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hellyin ja ajattelen Veikkoa lämmöllä! Kiitos Tuija kun lainasit kirjan!

      Poista
  2. Tämä täti tarttuu kirjaan ensi viikolla, kunhan tämän hetken työmatka- & lukupiirikirja on koluttu loppuun. Odotan innolla lukukokemusta, koska kirja vaikuttaa juuri sopivalta irtiotolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä valinta, Mannilainen. Mukavia lukuhetkiä!

      Poista
  3. Kiitos Arja kirjan esittelystä. Minäkin mietin, että voisi olla mukava loman aloituskirja tai vaikkapa junakirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvän mielen kirja - ja tiivis mutta laatukamaa tekstiltään. Kiitos Anneli, hyvää loman odottelua!

      Poista
  4. Voi, tämä oli ihana kirja! Juuri niitä kirjoja, joiden kanssa haluaa hautuatua sänkyyn, hykerrellä, hirnahdella ja vähän paijata tyynyäkin; onhan se Veikko niin liikkis.

    Niille, jotka tykkäsivät Something not goodin tatsista ja tunnelmasta, suosittelen toisen nuoren miehen, Turkka Hautalan, Kansalliskirjaa. (Mihin Turkka Hautala on kadonnut? Miksi?)

    (Mietin myös, mikä mahtaisi olla näiden kahden kirjan naispuolinen vastine. Enkä keksinyt. Missä on nuorten naisten lutuset kirjat?)

    Something not goodin nimikkokappale toimii myös erillisenä tekstinä. Hauska kuvaus "eeppisestä" Aasian reissusta, jossa on kekseliäs tehokeino (en paljasta tässä). Pidin myös valtavasti kappaleesta, jossa oltiin sivarissa kirjastossa. Nerokkaasti rakennettu; hieno, hienovarainen loppuhuipennus.

    Ihailin myös kielenkäyttöä ja kuvailutyyliä.

    Juu, ei ollut tässä kirjassa mitään moitittavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiuku kommentista. Veikko on! Hautalan kirjoista en ole oikein innostunut, mahdoinko edes lukea Kansalliskirjaa loppuun? Pitäisi varmaan yrittää vielä?Muistaakseni häneltä ilmestyi vielä jokin kirja tuon jälkeen mutta sen jälkeen tosiaan ei kai uutta, en ainakaan nopealla googlauksella löytänyt. Ihanaa, että sinä löysit "oman" kirjasi, se on kuin saisi suuren lahjan!

      Poista