lauantai 26. tammikuuta 2019

Riku Rantala & Tunna Milonoff: Selviytymisopas

Seikkailijoiksi tituleeratut toimittajat Riku ja Tunna ovat vuosia opastaneet kansaa syömiseen, juomiseen ja tietysti matkustamiseen niin tv:ssä kuin kirjoissaan. Miehille on kertynyt kosolti maailman menossa kosolti kokemusta ja näkemystä, joiden pohjalta koottu selviytymisopas on mainio idea. Nyt ei puhuta siitä, miten puhutellaan ihmisiä arabimaissa tai kuinka syödään sormiruokaa, vaan isommista kuvioista: kun kaikki ympärillämme muuttuu, työstä ja taloudesta ilmastoon ja ihmisiin asti, miten pärjätä? Ja miten voi valmistautua tuleviin suuriin muutoksiin?

"Käsillä olevan murroksen vuoksi meistä jokainen on jonkinlaisen hämmennyksen vallassa, vailla entisenkaltaisia kiintopisteitä. --- Viisaiden ihmisten ja tutkimusten avulla setvimme tätä muutosvaihetta."

Opas on jaettu seitsemään selkeään osa-alueeseen, joita kaikkia käsitellään samalla formaatilla. Helpottaa lukemista ja hahmottamista, muistuttaa matkaopasta. Kustakin alueesta listataan keskeiset ennustukset, siihen liittyvät megatrendit sekä asiantuntijoiden (mm. Esko Valtaoja ja Perttu Pölönen) ja kirjoittajien omat kommentit ja näkemykset. Lisäksi ennusteiden pohjalta on jokaisesta aiheesta laadittu utopia ja dystopia: paras ja pahin skenaario siitä, mitä voi tapahtua. Sivuilla on monenlaista vinkkiä ja tietoutta, ja aina aiheen lopuksi todo-lista rastittavine kohtineen selviytyjälle avuksi. Eikun suorittamaan!

Vaihteleva, erilaisista elementeistä - bokseista, listoista, dialogeista, piirroksista, valokuvista jne. - koostuva taitto palvelee silmäilyä ja tekee oppaasta helpompaa luettavaa heille, jotka eivät jaksa pitkiä tekstejä. Vaikka aiheet ja kirjan perussävy ovat asiallisia ja vakavia, löytyy seasta myös huumoria, tekijöille ominaisen rennon kerronnan ja puhekielisyyden muodossa - eikä kaikkia vinkkejäkään ole tarkoitettu kirjaimellisesti otettaviksi (en usko, että 3D-tulostan itselleni uutta maksaa tai hommaan kehoni syväjäädytykseen ihan pian, mutta netin käytön tarkkuudessa tai valitsemalla ravinnon ilmastomyötäisemmin voin toimia heti).

Haastateltujen asiantuntijoiden ja tietolähteiden suuri määrä tekee vaikutuksen, faktaa ja viisaita kommentteja on pyritty keräämään monipuolisesti. Se, miten paljon lukija arvostaa kirjan asiantuntijoita, on sitten oma kysymyksensä. Ihmettelin Yuval Noah Hararin tekstin lainausten suurta määrää, se toimii ikään kuin "jumalan sanana" koko kirjan taustalla. Selvästi Harari on tehnyt vaikutuksen tekijöihin, kuten moniin muihinkin, joten ehkä hänen ajatustensa tunteminen tosiaan on jo yleistietoa, kun maapallon tilasta puhutaan. Ja kun on asiat on jo kerran hyvin ajateltu ja kirjoitettu, miksei sitä hyödyntäisi. Eiväthän Riku ja Tunna itse professoreita ole, kiinnostuneita ja paljon tietoa hankkineita kavereita kyllä. Näppärästi he ovat viestinsä paketoineet joka tapauksessa.

Toimivatko vinkit - hälveneekö pelko? Vaikea sanoa, mutta oppaassa on ehdottomasti puolensa. Pidin erityisesti sen johdonmukaisesta oman tekemisen ja osaamisen painottamisesta. Jos ihmisellä on tunne, että hän voi tehdä itse jotain, on helpompi kohdata tuntematon tulevaisuus. Ja jotta hän oikeasti voi tehdä ja vaikuttaa, on oltava tietoa, ja sitä saa opiskelemalla ja lukemalla. Tiedon ja osaamisen kartuttaminen ei ole koskaan turhaa, vaan suorastaan elintärkeää ja ainoa keino selviytyä mistä vain, Riku ja Tunna painottavat. Tähän yhdyn! Heidän tunnettuuteensa toivottavasti kiinnostaa ja edistää viestin perillemenoa. Ja saa ajattelemaan asioita pään tyynyyn piilottamisen lisäksi.

Opas antaa tiivistettyä tietoa ja nopean katsauksen viimeisimpiin ilmiöihin ja näkemyksiin, jotka maailmaamme vaikuttavat. Siksi se soveltuu jokaisen luettavaksi, mutta visuaalisuutensa ja säläisyytensä vuoksi uskon sen toimivan erityisesti nuorille ja nuorille aikuisille, jotka eivät paljon lue, mutta ovat huolissaan tulevaisuudestaan. Väreillä ei pelata, kirja on mustavalkoinen, ja myös pokkariformaatin valinta auttaa siinä, ettei kirjan hinta nouse nuoren ulottumattomiin. Hyvä lahjavinkki silti aikuisille, kummeille ja vanhemmille, jonka jälkikasvu pohtii pärjäämistään tai jopa pelkää tulevaisuutta. Lue itse ja anna eteenpäin, niin minäkin tein. Ja tee se pian, sillä tutkimustieto ja maailma elää koko ajan. Tosin en joutunut ostamaan kirjaa, vaan sain sen lukukappaleena kustantajalta. (Täytyy myöntää, että olisi jäänyt muuten ehkä lukematta.)

"Kaikki muuttuu, mutta oikein asein varusteltu ihminen selviää voittajana."

Riku Rantala & Tunna Milonoff: Selviytymisopas - Maailma muuttuu, näin jäät henkiin. Johnny Kniga 2018. Kansi Matias Putus, ulkoasu ja taitto Ana Mitrunen.

Helmet-haaste 2019 kohta 22: Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja. 

6 kommenttia:

  1. Oli kiva lukea postauksesi. Postauspinossani nimittäin komeilee sama opus, joten taidankin ryhtyä tuumasta toimeen. Ajatuksia kirja kyllä herättää. Huh. Olisi kiva, jos Tunnan positiiviset ajatukset tulevasta toteutuisivat. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mannilainen. Kirjan hyviä puolia ovat Rikun ja Tunnan rento jutustelu, jossa he pohtivat juttuja ihan kuin kuka tahansa - ja myös myönteisyys, jota Tunna mukaan ujuttaa aina kun voi. Ettei ole pakko vain odotella maailmanloppua tai muuta katastrofia, se on hyvä viesti. Luehan ja kerro mitä tykkäsit!

      Poista
  2. Tämä on kyllä kiinnostava kirja! Postauksesi perusteella plussaa ovat nuo helpotukset niille, jotka eivät jaksa lukea pitkiä tekstejä, ja huumori. Jossain vaiheessa voisi lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin, helppoa lueskeltavaa vaikka aiheeltaan ei todellakaan helppo eikä kevyt. Tuntui siltä kuin juttelisi kavereiden kanssa, ja sitä on varmaan tavoiteltukin.

      Poista
  3. Kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja postauksesi perusteella voisin itsekin lukea kirjan. Olen kiinnostunut erilaisista utopioista ja dystopioista, joten kirja on varmasti kiinnostava. En ole ennen tutustunut Rikuun ja Tunnaan kovinkaan tarkasti, mutta ainakin tämä postaus kirjasta saa minut tekemään tutkimusta heistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja ei ole paksu opus, joten helppo tutustuttava - ja utopia/dystopia-osuudet ovat riemastuttavia. Rennosti, mutta painavaa asiaa takana. Myös tykkään tulevaisuudenkuvista kirjallisuudessa. Kiitos kommentista Ella!

      Poista