sunnuntai 16. elokuuta 2020

Kirjablogi 10 vuotta - missä nyt mennään nyt?

Hätkähtäen tajusin kirjablogini eläneen kymmenen vuotta: aika kului yllättävän nopeasti, vaikka merkkipaalun tiesin tulevan. Erikoisena vuonna on maailmassa, myös omassani, tapahtunut paljon. Se ei kuitenkaan kirjarakkautta vähennä, päinvastoin. Käytännössä harrastukselle on ollut resursseja entistä vähemmän: työt, perhe, koti, läheiset, harrastukset, kaiken miettiminen uuteen asentoon ovat vieneet voimia ja tunteja, myllertävällä tavalla. Mutta monin tavoin hyvään suuntaan kaikessa! Poikkeusoloista on ollut siis paljon hyötyäkin, kumma kyllä.

Kirjablogini syntyi äkkiratkaisuna, ei pitkään mietittynä. Blogit olivat tuolloin uutta, ja halusin kokeilla itsekin, sekä ammatillisesta että henkilökohtaisesta kiinnostuksesta nettimaailmaan. Aihetta mietin hetken, kunnes tajusin, mistä minulla voisi olla jotain sanottavaa. Kirjoista, ja muista kulttuuriaiheista. Kohta "muu" jäi pian varjoon maailmaa syleilevän kokonsa vuoksi, ja kirjajutuista aloin ällistyksekseni saada palautetta melko pian. Mitä, joku oikeasti lukee juttujani! Sen tunteen muistan ikuisesti; kiitos siitä silloiset kanssabloggarit sekä Anna-Riikka Carlsson ja Ina Westman, silloin Avain-kustantamolla, joilta sain ihkaensimmäisen kutsun bloggarina kirjamessuille.

Korona-aikaan kustantajat ja kirjakaupat ovat kertoneet, että monet lukijat ovat löytäneet kirjan "uudelleen". Myynti on sujunut yllättävän hyvin. Kun on äärimmäinen tilanne, palataan perusasioiden äärelle? Toki suosiota on siivittänyt matkailun ja tapahtumien rajoittaminen. Kulttuurielämysten tarve on kuitenkin ikiaikainen, mistä muuten kertoo myös Museokortin valtaisa suosio. Ehkä myös perinteinen kirjablogi sinnittelee olemassa, vaikka sellaisten (tällaisten) lukumäärä on selkeästi laskussa, Kotimaiset kirjablogit -yhteisössä tekstipainotteisten blogien määrä on enää reilut sata, kun se oli suurimmillaan lähellä kahtasataa. Mutta uusia muotoja kehittyy: podcasteja, bookstagrameja, vlogeja...

Kaikkiaan kirjan esilläolopaikkoja luulen olevan entistä enemmän. Kirjan ja lukutaidon merkitys ihmisille ja suomalaisille ei todellakaan ole laskussa, päinvastoin. Mitä sekavampi maailma, sitä tärkeämpää on osata lukea ajatuksella, miettiä merkityksiä, valita, mihin itse uskoo. Oman kielen säilymisen tärkeydestä puhumattakaan - ilman yhteistä kieltä ei ole kansaakaan. (No niin, pakollinen saarnaosuus loppuu tähän.)

Blogissani on lukukäyntejä noin 3 500 - 5 500 kuukaudessa. Täsmällistä lukua on vaikea saada; Blogger-alustan omat tilastot näyttävät mielestäni yläkanttiin, se ei osanne poistaa botteja yhtä tehokkaasti kuin Google Analytics. Totean siis käyntejä olevan, määrä vaihtelee! Kirjamessujen ja muiden tapahtumien aikaan niitä on enemmän, kesällä vähemmän.

Postauksia olen kirjoittanut tähän mennessä 1 297 kpl. Kaikkia ei ole julkaistu, enkä kirjoita jokaisesta lukemastani kirjasta. Luettujen määrät löytyvät blogin ylälaidan sivulta Vuosikoosteet, päiväkirjana siitä, minä kunakin vuonna kirjamaailmassa tapahtui. Ja paljon on tapahtunut!

Miten jatkossa? Emme vielä tiedä, jäävätkö tämän vuoden kirjamessut väliin tai toteutetaanko niitä virtuaalisina - kuten Dekkarifestivaali 19.9. - ja mitkä tulevat olemaan lukuvuoden kohokohtia. Syksyn kirjasatoa alkaa tippua lukijoille eli vuoden herkullisin aika alkamassa!

Aion jatkaa perinteisen blogin kanssa, ehkä keksin jotain uutta/lisää. Lukemista en aio vähentää, päinvastoin, enkä sulje mitään genreä tai kirjoista kertomisen tapaa pois. Yksi ajatus on teemoittaa lukemista enemmän. Olen muun muassa miettinyt sarjaa työelämäkirjoista, koska aihepiiri kiinnostaa kovasti. Sarja voisi kulkea romaanien luvun rinnalla. Mitä muuta voisi olla: julkkis ja kirja -juttuja? Vieraskynä-kirjoituksia? Kirjabloggarien vaatekaappien sisällön esittelyjä... kaikki on mahdollista! Kymmenvuotisjuhlavuoden kunniaksi arvon kirjoja vähintään kerran kuussa lukijoiden ja kommentoijien kesken (näistä on omat postauksensa). Minulle saa myös ehdottaa luettavaa, jos olen mielestäsi missaamassa jotain, lukijatoiveita olen joskus vuosien mittaan toteuttanutkin.

Suurkiitos, lukijani, että olet mukana! Kiitos kirjailija, että kirjoitat, ja kääntäjä, joka käännät! Olen kiitollinen myös kustantajien väelle, jotka kirjoja maailmalle työstävät ja niiden myyjille, sekä erityisesti kirjastoille, jotka mahdollistavat lukuharrastuksen ihan kaikille. Lukijana on Suomessa hyvät oltavat! Kanssabloggareiden tuki ja kaveruus on kullanarvoista, siitä erityiskiitos! Paljon on yhdessä tehty, koettu ja juteltu, jatketaan tästä.

Kirjabloggaaminen on parhaita ideoitani ikinä, niin paljon se antaa, kuten olen moneen kertaan todennut. Ylipäänsä ihmiselle tekee hyvää intohimo mihin tahansa asiaan; tekeminen, joka jaksaa aina kiinnostaa ja innostaa, vaikka ympärillä tapahtuisi mitä. Sen avulla jaksaa.

Ja kyllä, kirjoitan tätä etäpisteessäni, Mäntyharjun mökillä, innostavissa maisemissa. Syksyn mittaan maisemakuvat somessani korvautuvat yhä enemmän kirjakuvilla ja lukupinoilla, luulen...

Lukemisiin! 39 kommenttia:

 1. Onnea, onnea, onnea! ❤️
  Kahdeksan kuukautta sitten taidettiin miettiä, että
  pidetään tänä vuonna dinosaurusten yhteissynttärit. No, eipä sitten taideta pitää, ainakaan tänä vuonna.
  Kävipä kirjamessuille kuinka tahansa, ne taitavat jäädä minulta väliin joka tapauksessa. Olen työssäni paljon ihmisten kanssa tekemisissä myös kasvotusten, eikä täällä Savossa se ainakaan vielä yhtään pelota, mutta toisaalta oikein väkirikkaisiin tapahtumiin osallistuminen tuntuu turhalta riskinotolla. Muuten ei edes paljon harmita, mutta teidän ihanien kanssanbloggaajien tapaamista kaipaan kovasti, etenkin, kun messut jäivät väliin myös viime vuonna.
  Mistä pääsenkin jälkeen merkkipäivääsi. Lienen seurannut blogiasi aika lailla alkumetreiltä asti ja muistan kiinnittäneeni huomiota siihen, että luimme paljon samantyyppistä kirjallisuutta ja olimme usein niistä myös samaa mieltä. 😄 Eipä sillä, että seuraisin vain niitä blogeja, jotka jakavat kirjamakuni, mutta sinun blogisi on varmasti yksi niistä, joista olen eniten bongannut itselleni lukuvinkkejä. Kiitos siis niistä sekä blogisisaruudesta. ❤️❤️❤️
  Onneksi meitä vanhan liiton blogistejakin vielä on. Ja tässä uskallan paljastaa, että yksi uusi kirjablogi syntyi tänään, mutta vielä se ei ole julkinen. Toisen sukupolven kirjabloggaaja on kypsymässä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään kunnon dinobileet, kun virus väistyy! Kiitos ja samat sanat, blogisi on ollut tärkeä vinkkaaja, ja sun ammattilaistekstejä on aina kiva lukea. Jatketaan, kallis blogisiskoni, ja tavataan! Ja ooh, seuraava sukupolvi kuulostaa erittäin kiinnostavalta!

   Poista
 2. Onnea! Kymmenen pitkää ja lukurikasta vuotta jo. Ja hienoa on, että aiot jatkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kymmenen vuotta on kieltämättä melko pitkä aika, kun maailma muuttuu huimaa vauhtia. Sitä sinnikkäämmin aion jatkaa. Kiitos myös omasta blogistasi ja vinkeistä ja yhteisistä tapahtumista!

   Poista
 3. Valtaisasti onnea vuosikymmenestä ja monia, monia kirjarikkaita vuosia tästäkin eteenpäin. On ihanaa käydä lukemassa aktiivista blogiasi, kun omani on nyt sattuneesta syystä hiljaisempi. Kaikki kanssasi vuosien varrella käydyt kirja- ja muutkin keskustelut ovat olleet tärkeitä ja mukavia - tavataan jatkossakin sekä livenä että täällä digimaailmassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattunut syysi hurmasi mut täysin... ja blogisi on yksi kiinnostavimpia. On niin mahtavaa, kun blogeja pitävät ihmiset eri koulutus- ja kiinnostustaustoista. Jopa samasta kirjasta saa täysin erilaisen jutun, ja se on hienoa. Samoin ajattelen, vuorovaikutus on ollut antoisaa, pidetään tämä!

   Poista
 4. Onnittelut 10-vuotispäivästä. Sinulla on postauksia saman verran kuin minulla. Itsekin aion jatkaa kirjablogia.
  Katsoin että olet ollut twittetissä pitkään. Itse lähdin mukaan vadta 2017 loppupuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke. Blogisi on jotenkin olennainen osa blogistaniaa jo, joten hienoa kuulla, että myös sun suunnitelmasi on hommassa pysyä. Twitterini on ollut hiljaisenpuoleinen, lähinnä siksi, että töiden puolesta ja toisaalta kirjabloggarina on ollut tasapainoilua. Mutta luulen, että vihdoin teen valinnan sielläkin, kuka oikein olen. Instassa olen aktiivisempi, ja tilini on julkinen.

   Poista
 5. Paljon onnea 10-vuotisjuhlasta! (Mennään siis samoilla lukemilla, vaikka oletkin ollut tunnollisempi bloggaaja.) Kiitos lukuisista kirjavinkeistä, joita toivon nappaavani täältä mukaani jatkossakin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta, ja samat sanat, vinkkejä olen saanut sinulta paljon! Vaikka hässäköissä kommentointi yleensä jää tekemättä sinun ja muidenkin blogeihin, aina luen!

   Poista
 6. Jotei ihan hymistelyksi mene: vuosien varrella on käyty kipakoitakin keskusteluita niin lukijoiden kuin kirjailijoiden sekä kanssabloggareiden kanssa. Ilmiöt eivät aina ole olleet vain kivoja. Helpoimmillaan on loukkaannuttu kirjoitusvirheistä tai nimien väärin muistamisista, joita joskus on sattunut. Juonipaljastuksina jotkut pitävät asiaa, joka lukijan kannalta ei ole vaikuttanut niin merkittävältä. Joskus kirjan aihe on ollut sellainen, että jopa oikeushaasteet ovat olleet läsnä. Mutta näistä lisää sitten bloggaajan muistelmissa :-)

  VastaaPoista
 7. Lämpimät onnittelut 10-vuotiaalle ja Kulttuuri kukoistakoon elinvoimaisesti edelleen!!
  Lämmin kiitos myös monista mielenkiintoisista lukuhetkistä ja vinkeistä, joita antoisa blogisi on tarjonnut.

  Kliseisesti lukeminen kannattaa aina, joten näin vuoden verran perässähiitäjänä: kiemurrelkoon verbaalinen latumme edelleen uusille tuntemattomille taipaleille ja koitukoot jaetut kokemukset meidän kaikkien iloksi ja mielenvirkistykseksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka kommentistasi nyt ja teksteihin aiemmin, ne ovat aina ilo! Kiemurrelkoot ja koitukoot!

   Poista
 8. P.S. Bloggaajan muistelmia odottelen suurella mielenkiinnolla;)

  VastaaPoista
 9. Oikein lämmin onnentoivotus kivalle blogille ja blogin vetäjälle. 10 vuotta on uskomattoman hieno saavutus. Kirjasähkökäyrä tulee perässä 8v.

  Luen mielelläni bloggarin muistelmat. Itselle on sattunut hyvin vähän mistä joku on loukkaantunut. On kyllä epäilty joskus alkuaikoina, että spoilaan liikaa, mutta olen ottanut siitä opikseni.

  Ihana harrastus kerta kaikkiaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai, pitkä on omakin bloggariurasi jo ja lämmintä jatkoa sinulle myös!

   Poista
 10. Paljon onnea Arja. Kymmenen vuotta on pitkä aika. Toisaalta taas, ei se nyt niin hirvittävän pitkä aika ole. Minäkin olen pitänyt puutarhablogia jo kuusi vuotta ja tuntuu, että ei siitä kauaa ole kun sen aloitin. Pidän paljon sinun blogistasi. Olen saanut sinulta paljon kirjavinkkejä ja pidän tavastasi esitellä kirjoja. Ja onhan meillä yhteistäkin, se Leppävirta! Kaikkea hyvää sinulle ja blogillesi! Olisi oll ollut niin kiva tavata taas kirjamessuilla, mutta ehkä ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli - aika sujahtaa niin sukkelasti, ettei oikein tajuakaan! Samoin olen saanut sinulta hyviä lukuvinkkejä ja toivon tämän jatkuvan. Ensi vuonna toivottavasti viimeistään nähdään livenä!

   Poista
 11. Onnea, onnea Arja! ♥♥♥ Ja kiitos blogistasi, jota on aina ilo lukea.

  Muistan muuten hyvin tuon bloggaajien kirjamessutapaamisen pian kymmenen vuotta sitten. Niin paljon on sen jälkeen tapahtunut blogimaailmassa, kirjasomessa ja kirjallisuuskentälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Muistatko tosiaan? Hui, se oli jännittävää! Enhän mä tuntenut ketään... Sinä, Rytisalon Minna, Hanna Pudas ja keitä oli... Leena Lumi oli!
   Ja kyllä, paljon on tämä maailma - some, kirjallisuus - muuttunut sen jälkeen, siinä 10 vuotta tuntuu hurjan pitkältä, vaikka elämässä se hujahtaa äkkiä.

   Poista
 12. Onnea Arja! Minun blogillani tulee 10 vuotta täyteen ensi kesänä. En varmaan lopeta koskaan, niin upea harrastus tämä on. Sinun blogisi on yksi niitä, joista luen joka ikisen postauksen. Ilman sinua en tietäisi, missä mennään suomalaisessa uutuuskirjallisuudessa. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja onnea itsellesi tulevaan! En mäkään ole edes ajatellut lopettamista. Ihanaa että luet, myös blogiani :-)

   Poista
 13. Lämpimät onnittelut, hieno saavutus!! Omalla blogilla tulee tänä vuonna viisi vuotta täyteen, joten tiedän jo kuinka tämä vaatii kuitenkin tietynlaista sinnikkyyttä ja erityisesti intohimoa, että jaksaa jatkaa :) Mutta paljon se antaakin, en ole vielä edes ajatellut lopettamista vaikka pieniä luonnollisia taukoja tuleekin aina välillä. Mukava kuulua tähän kirjabloggajien mukavaan joukkoon!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Intohimo on aina hyvästä ihmiselle. Bloggaus on siitäkin kiva harrastus, että epäsäännöllinen tahtikaan ei sitä estä, kun elämä välillä vie muihin toimiin. Aina voi jatkaa. Ja jatketaan!

   Poista
 14. ONNEA! Kiva, että pysyt täällä.

  Voi että, ne bloggaajan muistelmat olis kiva lukea.

  Minulla on kahdeksas vuosi menossa. Olen nauttinut melkein koko ajan. Välillä on mieli ollut matalalla, kun olen saanut turpiini oltuani toisten blogeissa eri mieltä ymmärtämättä, etten saisi olla.
  Paras vain olla välittämättä ja jatkaa iloisilla mielin.

  Kirjat ja kirjoittaminen sekä ajatustenvaihto kirjallisuusasioista on kyllä niin nautinnollista.
  Toivottavasti tämä "pitkän proosan" muoto säilyy eivätkä kaikki siirry noihin muihin alustoihin.
  Itse liityin vasta viikonlopulla facebookiin ja tuntuu, että olen siellä kauhean pulinan keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Marjatta, omaa tietä vain, niin hyvää tulee! Saattaa olla, että yhdenmukaisuuden painetta on blogistaniassa joskus ollut, mutta minusta sekin on kadonnut, kun tekijöitä ja tekomuotoja on tullut erilaisia. Keskustelu on kyllä somen parhainta ja mukavinta antia, ja kirjaihmisten kanssa ei juuri tarvitse asiattomia huuteluja kuulla, sivistynyttä väkeä, kun vertaa moniin muihin ryhmiin... Olen aina ajatellut, että blogini (ja muidenkin) on nimenomaan suunnattu heille, jotka osaavat käyttää tekstiä eli lukevat paljon muutenkin, joten kyllä sinne kirjajuttuja näin pidemmässäkin muodossa luulisi mahtuvan ja jopa olevan toivottuja.

   Poista
 15. Hurjan paljon onnea! Kiva kuulla, että juttujasi saa lukea nyös jatkossa.

  Ps. Perässä tullaan, ensi kuussa juhlin omaa 10-vuotismerkkipaalua blogini kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja onnea itsellesikin! Tämä vuosi taitaa olla merkkipaalu useammalle, perustusaikamme kun oli sellainen, jolloin blogeja nousi kuin sieniä sateella. Mutta suuri osa on niistä on kadonnut jo, siksi merkkipaalua kannattaa juhlia!

   Poista
 16. Onnea kymmenvuotiaalle!
  Aika monessa blogiin liittyvässä tapahtumassa ollaan tavattu, ja blogisi on tosiaan mitä erinomaisin tapa pysyä kartalla mitä kotimaisessa nykykirjallisuudessa tapahtuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos veli Gregorius! Blogistanian hienous on se, että blogeja löytyy joka makuun ja tarpeeseen; sinä luet vanhoja kirjoja ja filosofia-aiheita maailmasta, minä lähinnä kotimaisia uutuuksia - silti joskus on jopa löydetty "match", kuten Komppania K oli. Ilahduttavaa!

   Poista
 17. Lämpimät onnittelut, Arja! Vuodet vierivät vauhdilla, mutta onneksi blogin avulla on hyvä palata menneisiin. Hyviä lukuvuosia jatkossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna! Blogi toimii myös muistipankkina itselle, usein lunttaan siitä, mikäs kirja/kirjailija tämä olikaan... Ja kiva on katsella menneitä tapahtumiakin. Jatketaan tästä!

   Poista
 18. Kiitos, t. pyöreä bloggari :-)

  VastaaPoista
 19. Myöhästyneet onnittelut kymmenestä blogivuodesta! Olet blogannut kunnioitettavan ajan! Oikein hyviä tulevia vuosia blogin parissa myös jatkossa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole myöhässä, tämä on juhlavuosi :) onnea omalle bloggaajan ja kirjagrammaajan ja vloggaajan taipaleellesi, jota ilolla seuraan ja olen saanut paljon apuja! En uskalla mainita somenimeäsi tässä, jos haluat pitää piilossa. Hienoa kirjatyötä kumminkin ❤

   Poista
 20. Paljon onnea! Olet bloggaajien ykköskaartia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Salla, osaltasi näytit tietä aikanaan, kun blogit keksittiin. Ja hienoa, että Sallan lukupäiväkirja on taas aktiivinen!

   Poista