sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Oyinkan Braitwhaite: Sisareni, sarjamurhaaja

Herkullinen nimi kirjalla! Onneksi sisältö vastaa räväkkää nimeä. 

Korede on tarinaa kertova nigerialainen sairaanhoitaja, hänen sisarensa Ayoola esittelee muotia Instassa ja harrastaa myös, no, muuta. Kun Ayoola joutuu puuhistaan pulaan, Korede on se, joka joutuu siivoamaan jäljet.

"Olisimme voineet mennä portaita, mutta kuvittelin meidät törmäämässä vastaantulijaan kantaessamme kömpelöä kääröä, jossa selvästi oli ruumis. Keksin pari mahdollista selitystä - 'Tehdään tässä kepposta veljelle. Se nukkuu aina tosi sikeästi, ja me päätettiin siirtää se toiseen paikkaan.' 'Ehei, ei tämä ole oikea ihminen, mitä te meistä oikein luulette? Tämä on mallinukke.'"

Jälkisiivoukseen kuuluu siskon terapointi ja kyynelten kuivaaminen. Lojaalisuus sisarta kohtaan on vankkumaton. Kunhan vain tämänkertainen tapaus olisi ehdottomasti viimeinen! 

"Yritän olla kirkumatta. Ayoola muistuttaa päivä päivältä enemmän isäämme. Hän teki pahoja tekoja mutta esiintyi heti perään kuin mikäkin mallikansalainen. Ikään kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunutkaan. Onko se heillä verissä? Mutta hänen verensä on minun vertani ja minun vereni on Ayoolan verta."

Tutustumme ihanaan lääkäriin Tadeen, johon Korede on rakastunut, mutta saako hän miehen kiinnittämään huomiota itseensä? Kirpeänhauska tarina opettaa lukijalle tärkeitä asioita, kuten sen, että ihmiset uskovat juuri ja vain sen, mitä heille näytetään sekä sen, että kloriitti peittää verenhajun. Sisarusten elämästä vilahtaa kiintoisia nigerialaisen arjen yksityiskohtia. Liikennevalvojan sakon voi välttää sopivalla voitelulla, kotona ruuan tekee ja tarjoilee aputyttö. 

Hykerryttävä mustan huumorin väläys, tämä etevän tiukasti sisällöltään rajattu kirja, jota lukiessa ei voi olla pyrskähtelemättä. 

Kenelle: Nopeaa viihdettä etsivälle, lällyyn kyllästyneelle, murhanhimoisille. 

Muualla:
Oivallinen ja viihdyttävä välipalakirja, sanoo Amma.


Oyinkan Braitwhaite: Sisareni, sarjamurhaaja. (My Sister, the Serial Killer.) WSOY 2020. Suomennos Kaisa Kattelus. Helmet-haaste 2021 kohta 37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa. Ilman Koreden sairaanhoitajataitoja Ayoola ei olisi pärjännyt eikä tilanne päässyt niin pitkälle kuin pääsi. 

6 kommenttia:

 1. Olemme Naisten Pankin lukupiirissä lukeneet useita nigerialaisten kirjoittamia kirjoja. Tämän ilmestymistä en ole huomannutkaan, joten ehdottomasti haluan tämän lukea. Kiitos tästä lukuvinkistä. Viesti lähti WSOY:lle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota, että otit vinkin! Kirjassa on pohdittavaa muun muassa perheenjäsenten rooleista, jo mainittujen lisäksi. Lukuiloa sinulle Anneli ja koko lukupiiri!

   Poista
 2. Tällä kirjalla on tosiaan räväkkä nimi ja aihe! Olen itsekin miettinyt tämän lukemista, ja tarina olisi aivan varmasti vaihtelua normaaleihin lukemisiin verrattuna. Irrottelua! Muutenkin lukulistallani on afrikkalaisia kirjailijoita, kunhan vain ehtisin lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irrottelua, just sitä! Ja vielä nigerialaisittain. Nimen ansiosta minäkin kirjaan tartuin.

   Poista
 3. Olen veivannut tämän kirjan kanssa jo iäisyyden etä lukisko vai eikö. Sitten unohdan kirjan ja kun taas muistan sen, alan vatvoa samaa asiaa :D Ehkä minun on pakko lukea tämä, ettei tarvitse enää pähkäillä. Ainakin kirjoituksesi herätti nyt taas kiinnostuksen ja tämä voisi olla hyvä "äskönpläjäys" johonkin väliin, kun olen tässä viime aikoina lukenut lähinnä melko rauhallisia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopea ja helppo luettava, tämä, joten sopii mainiosti välipläjäykseksi monitasoisempien ja syvällisempien oheen.

   Poista