Elävää kuvaa

torstai 31. joulukuuta 2015

Kirjan vuosi 2015


Vuosi 2015 oli teeman mukainen, taisin tehdä henkilökohtaisen lukuennätykseni: 170 luettua kirjaa, joista 106 kotimaista ja 64 ulkomaista. Fiktiota 135, loput muistelmia ja tietokirjoja. Vuonna 2015 julkaistuja kirjoja oli 116.

Blogini on siis hyvin uutuus- ja kotimaisuuspainotteinen. Hieman harmittaa, kun vanhempia hyviä kirjoja jää lukematta, samoin kirjoja maailmalta, mutta en vain millään malta olla tarttumatta suomalaisiin uusiin houkutuksiin. Linja tuskin muuttuu.

Luettavani haen pääosin kirjastosta; loistavan Helmetin ansiosta uutuudet ovat saatavilla nopsaan, kun varauksen tekee ajoissa. Lukukappaleita olen saanut kustantajilta parikymmentä, joista kaikista en ole blogannut. Joitakin kirjoja olen ostanut, joitakin lainannut kavereilta.

Lukuhaasteita kirjablogeissa riittää, kuten Haastavaa lukemista -blogi kertoo. Onneksi, sillä niiden myötä tulee luettua myös sellaista, mikä muuten jäisi huomioimatta. Innolla haasteita aloitan, mutta tuppaavat unohtumaan matkan varrella. Näin kävi myös Elämäkertahaasteelle ja sen minihaasteille: ekassa minissä keulin, sitten hiipui. Kuitenkin luin 12 elämäkertaa vuoden aikana, ei huono! (Itse asiassa luin niitä enemmän, mutta 12:sta on postaus.)

Janne Virkkunen: Päivälehden mies
Pirjo Houni, Maria Romantschuk: Ei, rouva presidentti
Pekka Nykänen ja Merina Salminen: Operaatio Elop
Touko Perko: Mies, liekki ja unelma. Nobelisti A.I. Virtasen elämäntyö
Tuula Korolainen, Riitta Tulusto: Monena mies eläessänssä. Elias Lönnrotin rooleja ja elämänvaiheita. (minihaaste: historiallinen henkilö)
Sakari Virkkunen: Mannerheimin kääntöpuoli (minihaaste: politiikko)
Antti Vihinen: Minä ja Mozart (minihaaste: taiteilija)
Viljami Puustinen: Kingston Wall - Petri Wallin saaga
Eva Wahlsten: Rajoilla
Paula Tilli: Toisin - minun Asperger-elämäni
Ritva Sarkola: Kivinen enkeli
Hannu Mäkelä: Muistan: Otavan aika

Vuosi alkoi Anni Polvan syntymän satavuotistempauksella. Klassikko, jota en häpeäkseni ole lukenut -haasteessa selätin Alastalon salissa. Tästä olen aika ylpeä, ja lukukokemus oli vertaansa vailla, suosittelen kaikille paljon lukeville! Seuraava klassikkohaaste rävähtää ruutuihin 31.1.2016, ja siinä aion päästää itseni helpommalla, Oscar Wilden ja Dorian Grayn muotokuvan myötä.

Kirjamessut olivat totuttuun tapaan vuoden kohokohta. Kolmen päivän ankara uurastus sisälsi muun muassa Jari Tervon tapaamisen, Merete Mazzarellan kättelyn ja muita mukavia hetkiä. Raportti ekasta päivästä tässä, seuraavat tässä. Ja etkotkin olivat kivat!

Tunnustuksia blogille: Liebster Award bloggarikollegalta ja Me Naiset -lehden nosto elokuussa. Kiitos! Toivon ennen kaikkea saaneeni kirjan lukijan käteen, tai ainakin kiinnostusta aikaan.

Lukutilastoista vielä: Naiskirjailijoiden kirjoja olen lukenut 87, mieskirjailijoiden 76. Aika tasan menevät joka vuosi. Kokonaislukumäärän kasvu selittyy sillä, että olen katsonut entistäkin vähemmän telkkaria, en periaatteellisista, vaan teknisistä syistä. Nimittäin laitteiden kanssa kävi niin, että kun jotain uusittiin, jokin ei sopinutkaan yhteen jonkin kanssa jne. - pitkä juttu, jonka lopputuloksena katosi mahdollisuus tallentaa ohjelmia, kuten ennen paljon tein. Enkä ole saanut laitetuksi nettiyhteyttä telkkariin, joten olen katsonut vain suorana tai dvd:ltä ne vähät, mitä olen katsonut, pari Siskonpetiä läppäriltä. Ensin olin kauhistunut, mutta äkkiä totuin, ja enää ei edes ole kiire uusia tekniikkapuolta; mietin, tarvitsenko todella, kun kirja aina voittaa arpomisen tuijottelun ja lukemisen välillä. Aina. No, hyviä sarjoja kaipaan, joten jossain vaiheessa täytyy laitteet saada ajan tasalle. Mutta hötkyilemättä.

Itse asiasta eli kirjoista: kokonaisuutena vuosi oli tasaisen hyvä, joskaan ei aivan yhtä pakahduttava kuin edellinen. Parhaimpien kolmen valinta ei ole helppoa, sillä monia tasaveroisen erinomaisia tulee heti mieleen. Mutta näistä lisää 13.1. kun julkistan omat ääneni Blogistania-äänestyksessä, jossa kirjabloggaajat valitsevat vuoden 2015 parhaat kirjat.

Tämä on vuoden 144. postaus, ja kirjavuosi on nyt paketissa. Täällä edellisen vuoden 2014 kooste.

 Ensi vuonna eli huomenna aloitan Asko Sahlberg -tykityksen blogiin; kolme kirjaa odottaa, ja aloitin jo yhden iltapäivällä ja jatkan varmaan illan ja yön mittaan, minkä kuohuvilta ehdin. Tästä ei ehkä ihan tauotonta maratonia synny, mutta vähän sinne päin, yhden lempikirjailijani kunniaksi.

Upeaa uutta vuotta, kirjanystävä!


P.S. Edit: Ihan unohdin yhden hyvin tärkeän kirjallisen jutun: kirjalliset kakut! Joilla yllätin muutamia kustantajia sekä Kantsun kirjastoa. Bonustyttäreni eli HerkkuKeiju tekee kirjakakkuja tai kuppikakkuja, millä vain syötävällä kirjalla. Tai "tavaroilla". Katso itse, upeita! Ja maistuvia!

FB: https://www.facebook.com/herkkukeiju/










15 kommenttia:

  1. Aivan ihania nuo kirjakakut!

    Hienon määrän kirjoja olet ehtinyt lukea. Kirjaisaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakut ovat paitsi upeita, myös herkullisia :-) Ja kirjamäärä on iso, jopa minulle. Kiitos samoin, ihanasti kirjallista tätä vuotta, Laura!

      Poista
  2. Valtavan paljon kirjoja olet taas lukenut! Minäkin otin seuraavaan klassikkohaasteeseen jotain vähän nopeampaa kuin Alastalon salissa eli Nuoren Wertherin kärsimykset.

    Hyvää lukuvuotta 2016!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Margit, Kilven jälkeen tuntuu ihan reilulta ottaa vähän rennommin seuraava klassikko. Samoin sinulle hyvää ja lukemisentäyteistä vuotta 2016!

      Poista
  3. Huh mikä kirjamäärä, hatunnosto, ja niin paljon kotimaista! Itse en tosin ole tilastoja katsonutkaan, pitänee tarkistaa, uutuuksia en ole kyllä noin paljoa kerennyt. Hieno kirjavuosi tuntuu joka tapauksessa olevan. Minä aion vielä jonain päivänä selättää Alastalon mutta en juuri nyt, klassikkohaasteeseen ajattelin Anna Kareninaa mutta tuolla se hyllyssä kököttää. Nooo.. :) Hyvää uutta lukuvuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vain niin hulluna kotimaiseen nykykirjallisuuteen, se on huippua! Ja ilman muuta Alastalo pitää jossain vaiheessa sinunkin lukea, saatat yllättyä... Aika urakka se kieltämättä on, aikaa pitää varata. Mutta ilo siitä säilyy, ja usein selailen kirjaa vieläkin ja luen lauseita sieltä täältä. Anna Karenina on hyvä klassikkovalinta, jään odottelemaan postaustasi, tai mikä valintasi sitten onkaan :-) Oikein hyvää luku-, teatteri- ja blogivuotta, Linnea!

      Poista
  4. Hyvää uutta vuotta Arja, ja kiitos kaikista hienoista jutuistasi viime vuonna ja aiemminkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin Erja, kiitos asiantuntevista kirjajutuista ja hyvää tätä vuotta! Ehkä taas messuilla nähdään?

      Poista
  5. IIK ja anteeksi, poistin tuplakommentteja ja vahingossa taisi mennä jokin oikeakin kommentti! Kaisa Reetta, näin sen kyllä, mutta näpyttelin jotenkin huolimattomasti. Kiitos kommentistasi, aina ilahduttavista!

    VastaaPoista
  6. Upea kirjavuosi on ollut sinulla, olet niin ehtiväinen ja monipuolinen! Kirjaherkkuja toivottelen tälle uudelle vuodellekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat sanat, Tuija! Ja kiitos jo alkuvuoden kirjaherkuista, ei pääse pino pienenemään!

      Poista
  7. Apua! Tuo kirjamääräsi herättää niin kunnioitusta! Olet ahkera ja kirjoitat aina yhtä laadukkaasti. Täällä on aina ilo vierailla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, kiitos! Kirjamäärä tästä tuskin enää kasvaa, jos aion pitää perheen, työn ja yöunet... Mutta kun se vaan koukuttaa, kirja. Ja bloggaaminen on jo välttämätön osa lukemista. Kiva jos vierailet tänäkin vuonna!

      Poista
  8. Kunnioitettava määrä elämäkertoja! :-D Hienoa, että lähdit mukaan haasteeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä oli tosi hauska lukea, haasteen myötä tarttui silmäänkin helpommin, joten kiitos haastajalle!

      Poista