Elävää kuvaa

keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Aalto & Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen

Matkaoppaita on aina kiva lukea, oli matkasuunnitelmia tai ei. Kunnollisen matkaoppaan lukeminen on kuin reissussa kävisi, mutta mukavasti kotisohvalla, ilman rasittavia oheisilmiöitä, kuten lomapäivien tai hintojen laskemista.

Mutta matkata voi muutenkin kuin paikasta toiseen, osoittavat loistokkaasti Aalto ja Heikala: he vievät lukijansa matkaan ajassa. Koto-Suomessa pysytään, mutta keskiaikana, noin vuoden 1400 paikkeilla. Ja tuo paikka on jotain niin täysin muuta kuin nykyinen, että opas toden totta on tarpeen!

Nimeä myöten: olimme silloin osa Ruotsia, ja kolkkamme siitä oli nimeltään Itämaa. Se ulottui Ahvenanmaalta Viipuriin ja eteläisestä kärjestä Pohjanmaan perukoille. Maan parisataatuhatta asukasta asuivat pääosin etelässä, ja heitä yhdistivät lähinnä elinkeinot ja suomen kieli: kansalaisuuden käsitettä ei tunnettu, suvut ja heimot sitä paremmin.

"Jos joku puhuu Pohjois-Suomesta, tarkoittaa hän todennäköisemmin Aurajoen pohjoispuolista lähialuetta kuin koko Itämaan pohjoisia osia."

Opas on perusteellinen: se tutustuttaa lukijan maantieteen lisäksi niin tuolloiseen yhteiskuntajärjestykseen kuin tyypilliseen suomalaiseen henkilönä - hänen elämäntapaansa ja maailmankuvaansa - arjen esineistöä ja paikallisia tapoja myöten. Kaikki asioita, jotka matkalaisen on hyvä tuntea saadakseen visiitistään eniten irti.

Moni pohdinta saa vastauksensa. Miten maassa liikutaan ja majoitutaan? Millaista ruokaa syödään? Mitä kannattaa hankkia matkamuistoksi? Mitä nähtävyyksiä ja ajanvietettä on tarjolla? On hyvä tietää myös, millaisia ongelmatilanteita matkalla saattaa kohdata ja kuinka niistä selvitä.

Ilari Aallon teksti on vetävän helppoa ja viihdyttävän nopeaa lukea, mutta täynnä tietoa. Se on tehty ihmisen näkökulmasta - niin nykylukijaa kuin keskiajan ihmistä ajatellen - ja jaoteltu sopivan pituisiin kokonaisuuksiin, joita täydentävät erilaiset sivunostot, faktalaatikot, listat sekä Elina Heikalan viehättävä, tyyliltään aiheeseen saumatta sopiva piirroskuvitus. Lähdeluettelo on laaja, samoin henkilö- ja paikkahakemisto. Mukana on myös tiivis fraasisanasto ja pikaopas. Sekä lämmintä ymmärrystä tuon aikakauden ihmistä kohtaan, huumoriakin. En keksi yhtään asiaa, mitä oppaaseen olisin enempää kaivannut.

Kolme pointtia, miksi Matkaopas keskiajan Suomeen kannattaa lukea:

  • Opas tuo lähelle omat esi-isät ja -äidit ja auttaa suomalaisia ymmärtämään sitä, miksi olemme nyt sellaisia kuin olemme.
  • Oppaasta saa mukavasti varmuutta ja taustaa vaikkapa historiallisten romaanien lukemiseen. 
  • Kuvittelitko tietokirjoja kuiviksi? Ylläty ja viihdy!

Nautin suuresti oppaan annista ja luin sen tarkanpuoleisesti. Aion nimittäin lähteä itsekin reissulle! Nyt olen valmis - keskiaika, täältä tullaan! Matkaraporttia seuraa piakkoin.

Kenelle: Matkakuumeisille, tiedonhaluisille, Suomen taustasta kiinnostuneille, yleistajuisten tietokirjojen ystäville. 

Muualla: Ulla kertoo luvuittan kirjan sisällöstä. Mukava perusopas keskiajan Suomeen, toteaa Mai. Selkeä ja viihdyttävä, sanoo Ahmu. Amma sanoo lähdeluetteloa yhdeksi kirjan parhaimmista puolista. Kirjailija kertoo itse kirjan synnystä blogissaan Mullan alta. Idea tuli vastaavanlaisesta 1300-luvusta kertovasta brittiläisestä oppaasta.

Ilari Aalto & Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen. Atena 2015. Itse luin kirjan kuudetta painosta vuodelta 2016. * Edit. Kuudetta? Joko huima suosio (ymmärrettävää) tai kustantajan epäluottamusta (ei ymmärrettävää).

8 kommenttia:

  1. No kas, sinäkin olet päässyt reissun makuun. Minä myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan reissun lumoissa! Tuskin maltan konetta näpytellä... Tätä juuri tarvitsin, tällaista kirjaa.

      Poista
  2. Sain tämän mieheltä joululahjaksi ja se tulikin ahmittua nopeasti. Tällaisia kirjoja saisi olla enemmänkin, vaikka joka vuosisadalle omansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea, kannatan! Jos ei ihan joka vuosisadalle niin ainakin vaikka 500 vuoden välein. Olipa hyvä maku miehelläsi joululahjanostossa! Ahminnaksi meni mullakin. Ja katopa seuraava kirja, arvaat varmaan mikä se on.

      Poista
  3. Pitipä taas nostaa tätä ylöspäin omalla hankintalistallani! Kiitos mukavasta jutusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi. Ehdottomasti kannattaa hankkia itselle, kun ainahan pitää jotain silloin tällöin tarkistella, sitä vartenhan oppaat on keksitty :-)

      Poista
  4. Minä luin kirjan viime vuonna, varsin helppolukuinen teos. Asiat oli esitetty oikein. Luin samoihin aikoihin Keskiajan makuja käsittelevän kirjan. Kumpaakin pidän tarpeellisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ulla. Tuo makuja-kirja on minulle ihan tuntematon. Google ei muuten löytänyt juttuasi tästä?

      Poista