Elävää kuvaa

torstai 17. lokakuuta 2019

Mall of Tripla ja kirjat

Siviilityössäni pääsin näkemään läheltä Pohjoismaiden suurimman kauppakeskuksen (liikkeiden määrällä mitattuna, niitä on noin 250) rakentamista, valmistumista ja avajaisia Helsingin Pasilaan.





Avaustungoksessa en varsinaisesti kauppoja vielä suuremmin kiertänyt, mutta yleisvaikutelma on myönteinen: väljää ja valoisaa, arkkitehtuuri selkeää ja mukavasti yllättävää. Lähijunaa käyttävänä olen erityisen iloinen uudesta tyylikkäästä asemasta ja siitä, että väliaikaisista jyrkistä portaista vihdoin päästään eroon.


Parin bloggarikollegan kanssa tarkistimme välittömästi Triplan kirjatarjonnan. Liikkeitä löytyi kaksi. Suomalainen kirjakauppa on paikalla, totta kai, strategiansa mukaisesti, jonka olen ymmärtänyt painottavan hyvää sijaintia, esimerkiksi juuri asemien yhteydessä. Kauppa ei ole suurensuuri eikä valikoima kattava, vaan juuri tuollainen "assamyymälä"; se tarjoaa pistäytymispaikan, kun reissun päällä haluaa nopeasti napata jotain luettavaa. Viereen avautuu myös hotelli, josta saattaisi junamatkustajien ja kauppakeskuksessa shoppailevien lisäksi piipahtaa lukuhaluisia. Tarjolla on uusimpia kirjoja ja pokkareita, silmämääräisesti arvioituna vain alle puolet kauppatilasta on kirjoja. Mutta ne ovat onneksi heti ovella. Neljäs kerros eli asemakerros.




Toinen liike on uudenlainen kirjamyynnin edustaja, Bookbar. Yrittäjä, kirjailija Leena Mäkijärvi kertoo valitsevansa kirjat siten, että niistä löytyisi luettavaa kaikille, rekkamiehistä rakentajiin - ei siis vain kirjojen suurkuluttajille tai uutuuksien etsijöille. Alkuvalikoima vaikuttikin kovin miehiseltä, riistakeittokirjoista Kansa taisteli -opuksiin. Mutta tarkoitus on laajentaa valikoimaa, etenkin lastenkirjoihin, Mäkijärven itse kirjoittamiin.

Hän aikoo noudattaa luovuutta myös hinnoittelussa. Esimerkkinä hän mainitsi, että kirjan hinta voisi olla sama kuin kirjan ostoaika: jos tulet kauppaan klo 9, kirja saattaa maksaa 9 euroa. Tarkoitus on myös käyttää myynnissä robotiikkaa - paikalla oli myös VTT:n teknologia-asiantuntija - jolloin kauppa olisi mahdollista pitää auki vaikka vuorokauden ympäri. Robotti rahastaisi! Jännittävää nähdä, mitä tästä kehittyy. Boobar löytyy asemakerroksesta (4. kerros) keskipaikkeilta, toisen R-kioskin vierestä.

Tapasin Bookbarissa muuten tutun henkilön mökkipaikkakunnaltani Mäntyharjusta. Salmelan johtajan Tuomas Hoikkalan kanssa piti ottaa ihan yhteiskuva. Ja kuva Riku Niemestä bändeineen sekä muuta avajaishumua. Kuvat osin omiani ja yleiskuvat YIT:n (Akifoto/Aki Rask).








4 kommenttia:

  1. Vaihdan junaa Pasilassa lähes päivittäin. Aion tarkistaa Triplan, mutta en ihan vielä, vaan sitten kun alkuruuhka on ohi. Hyvä, että on kirjakauppojakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, en ihan vielä mene tutustumaan asiakkaana, vaikka tekijän puolesta olen saanut nähdä. Oikeasti hyvältä näyttää, tuli vähän sama huimauksen ja hämmästyksen sekainen ihailutunne kuin Oodissa alkuun. Että tällaistakin voi olla! Kirjakauppoja on vain vähän, mutta hyvä, että nekin ovat mukana. Emme varmaan pärjäisi enää ilman Suomalaista missään, muut ovat plussaa.

      Poista
  2. Bookbar kuulostaa kauppana kivalta, mutta nimenä Kirjabaari olisi ollut tuhat kertaa hauskempi ja innostavampi. Suomesta puuttuu huumoria, yritetään olla "makeita" käyttämällä englantia (kuten Mall of [silmien pyörittelyä] Triplan muissakin nimissä), mutta päädytään olemaan vain noloja.

    Onneksi Pasilan assan ostarilla on kuitenkin kirjakauppojakin, pieni välähdys sivistyksestä kaiken tämän shoppailuälyttömyyden keskellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni välähdys sivistyksestä, se on hyvin sanottu! Triplan nimet on valittu kansainvälisten brändien ja sijoittajien takia, Bookbarin nimen valinnan kriteereistä en tiedä, mutta sitähän voimme käydä paikan päällä tiedustelemassa.

      Poista