Anu Silfverbergin kynä oli terävä hänen kirjoittaessaan
kirjaansa He eivät olleet eläimiä, joka on tehokas herättäjä miettimään
lihansyönnin oikeutusta. Kirjassa viitataan usein Jonathan Safran Foeriin,
joten tämän lukeminen on luonnollinen jatkumo pohdinnalle. Ei, en ole muuttunut
kasvissyöjäksi tai vegaaniksi, mutta olen miettinyt lihantuotannon eettisyyttä -
ja se on jo hyvä saavutus kirjalta.
Eläinten syömisestä on kirjoitettu nimenomaan herättäjäksi.
Suuri osa ihmisistä ei käytä aikaa sen pohtimiseen, mistä ja miten tuotteet
kaupan tarjouksiin tulevat, mutta herännäisten joukko kasvaa. Suomessa lähi- ja
luomuruokatarjonta on jo tavallista ja tehotuotannon tuotteisiin suhtaudutaan
yhä kriittisemmin. Maun lisäksi terveysseikat
- niin syöjien kuin syötävien - ovat alkaneet merkitä enemmän kuin vatsan
täyttäminen edullisesti. Mutta on myös niin, että asioita pohtii se globaalisti
ajatellen pienenpieni hyväosaisten joukko, joilla on varaa vaihtoehtoihin.
Safran Foerin ja kumppaneiden työsarka tuntuu toivottomalta. Kirja on kuitenkin
hyvä yritys edistää ajattelua, ei lihansyöntiä vastaan vaan eläinten - ja
ihmisten terveyden - puolesta.
Kirja on rakennettu huolellisesti kaikkien sääntöjen
mukaan pitämään lukijan mielenkiintoa yllä ja välittämään asiansa kirkkaasti. Nykyisten oppien mukaan viestin läpimenoon tarvitaan tarina. Tarinoilla kirjansa aloittaa myös Safran Foer. Sen jälkeen hän yllättää lukijan, ainakin minut, perustelemalla, miksi ihmisten kannattaisi alkaa syödä koiranlihaa. Esteet ovat
vain henkisellä puolella, liha on kuulemma hyvää ja sitä on helposti
saatavilla runsaasti. Kirjailija opettaa meille myös alan termejä, kuten mitä
on sivusaalis ja mitä oikeastaan tarkoittaa vapaana kasvanut.
Rankinta ydinasiaa ovat kuvaukset siipikarjan ja porsaiden
tuotantolaitoksilta. Ne ovat karmeita. Kukaan järjissään oleva ihminen ei voi
väittää, että ihmisellä on oikeutus tuottaa kärsimystä eläimille siinä määrin
kuin kirjailija kuvaa tehotuotannon sitä aiheuttavan. Mikä pahinta, uskon
häntä. Vaikka kirjassa on muutamia äärimmäisyyksiä, joiden poisjättäminen olisi
tehnyt tarinasta vähemmän shokeeraavan mutta suomalaisille skeptikoille vakuuttavamman, uskon suurimman
osan olevan totta. Me ihmiset olemme juuri niin julmia, ahneita ja itsekkäitä,
ettei uskominen ole edes vaikeaa. Kuka
hyötyy, kun ostamme halpaa possua ja tarjousbroileria?
Hieman helpottaa ajatus, että tuo kaikki tapahtuu kaukana
Suomesta, suuressa Amerikassa. Mutta kirjaan on liitetty Salla Tuomivaaran
katsaus suomalaisesta eläintuotannosta. Hyvä idea, tosin katsaus on lyhyt eikä oikeastaan tarjoa tietoa, vaan toteaa meidän olevan hyvää vauhtia menossa Amerikan malliin. Lasten astmat ja allergiat meilläkin ovat huimasti
yleistyneet, minkä Safran Foer viittaa johtuvan antibiooteilla kasvatetusta
lihasta. Emme voi tietää, mutta mietityttää.
Kun kirja saa ajattelemaan, on mahdollisuus, että ajatukset
muuttuvat teoiksi. Ehkä lainsäädäntö laajenee ja tarkentuu niin, ettei eläinten
kaltoin kohteluun ole tilaisuutta missään. Ehkä kuluttajat ohjaavat markkinoita
niin, että tuotanto suuntautuu kysynnän mukaan. Ehkä koko tehotuotanto on vain lyhyt
hullu vaihe, jota myöhemmin muistellaan, kuten kirjailija ennustaa:
”Me emme voi vedota
tietämättömyyteemme, me olemme vain välinpitämättömiä. Nykyisin elävät ihmiset
ovat niitä sukupolvia, jotka tietävät asiat paremmin. Me joudumme ja toisaalta
myös saamme elää aikana, kun tehotuotantoa on alettu arvostella julkisesti. Me
olemme niitä, joilta tullaan oikeutetusti kysymään: Mitä te teille saatuanne
tietää totuuden eläinten syömisestä?”
Kirjaa on luettu blogeissa jonkin verran, ensin löytyivät Zephyr, Jori ja Anssi Kela.
Jonathan Safran Foer: Eläinten syömisestä. Atena 2011.
Suomentanut Antti Immonen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti