Elävää kuvaa

tiistai 4. huhtikuuta 2017

Suomi100: Koskettelukirjoja näkövammaisille vauvoille

Nyt on niin tärkeää asiaa, että ota hyvä asento, kun luet. Mutta älä niin hyvää, että tekee mieli sulkea silmät. Sillä nyt on syytä pitää ne auki ja pysyä hereillä, kaikin tavoin. Koska haluan muistuttaa, että kaikilla ei ole silmiä, joilla voi nähdä.

Suomessa syntyy vuosittain noin
70 näkövammaista vauvaa. Kuvat, sadut ja tarinat kuuluvat jokaiselle lapselle, myös heille. Tekisi mieli sanoa, että erityisesti heille: kun kokemus maailmasta rakentuu vaikean kautta, on kaikki apu tarpeen kehitystä tukemaan. Ja me kirjahullut jos ketkä tiedämme, miten suuri rikkaus kirjoissa ja mielikuvituksessa piilee, koko elämän mitalle ja pärjäämiselle! Sen tuen soisi nimenomaan niille, jotka ovat alussa kaikkein heikoimmilla.

Kauppojen ja äitiyspakkausten koskettelukirjat on kuitenkin tarkoitettu terveille lapsille. Näkövammaiset, joilla usein on muitakin sairauksia tai kehitysvammoja, tarvitsevat nimenomaan heille suunniteltuja kirjoja. Kirjoja, joita voi kosketella, ravistella, heitellä, tunnustella käsin, jaloin ja poskin, ja oppia sitä kautta materiaalien tuntua, tilan käsitystä ja monia muita pienelle ihmiselle ihmeellisiä asioita - tarinan myötä.

Celian kirjastossa on noin tuhat koskettelukirjaa, ja niitä lainataan ahkerasti. Mutta niitä saavat lainata vain 2 vuotta täyttäneet. Vauvojen kirjojen kestävyysvaatimus on erityisen iso, eikä lainaus mm. hygieniasyistä onnistu.

Kirjoja on Celialle tehnyt ja tekemistä ohjannut kasvatusalan ammattilainen Vuokko Keränen (kuvassa) jo vuodesta 2010. Mutta kun Vuokko tutustui sokeana syntyneeseen Minttuun, hän kauhukseen tajusi, että ihan pienimmät jäävät ilman!

Vuokko käynnisti hankkeen, jonka tarkoitus on kerätä alle 2-vuotiaiden koskettelukirjoille tekijöitä, haaveena saada jokaiselle suomalaiselle alle kaksivuotiaalle näkövammaiselle lapselle oma koskettelukirja.

Uuden hankkeen nimi on IKIOMA, ja se on hyväksytty Suomi100-hankkeeksi. Kirjat tehdään käsityönä, uniikkikappaleina, joten niissä on aikamoinen työ. Design, materiaalilista ja teko-ohje on Vuokon ammattitaidolla suunnittelema; siinä ei sooloilla, vaan tehdään tarkasti ohjeen mukaan.

Toimin aktiivina Kannelmäki-liikkeessä, jonka käsityöryhmä on nyt tarttunut Vuokon haasteeseen. Kantsun Olohuoneella kokoontuva ryhmä aikoo tehdä tänä vuonna 20 kpl kirjoja IKIOMA-hankkeeseen. Mukana on todella taitavia käsityöammattilaisia - joihin minä en todellakaan kuulu, mutta kuulemma saa osallistua, jos osaa laskea vaikka viiteen; saa kerätä herneitä pussiin, joka on rapisteltavana yksi kirjan osa. Ja jos oikeasti osaa käsitöitä ja askartelua, voi tehdä esimerkiksi hopeisia kuita tai tiukusivuja! (Tämä kuulemma on koukuttanut tekijöitä niin, että he tekevät niitä jo unissaan, voin hyvin kuvitella! Vielä yksi kuu...)

Niin, se Minttu. Hän on ollut ahkera koelukija ja Vuokon innoittaja. Minttu saa ensimmäisen kappaleen IKIOMA-kirjoista, joita on tehty jo satakunta. Jokainen vauva saa juhlavuonna kirjan kanssa myös sinivalkoiset IKIOMA-sukat.

Jos hanke kuulostaa sinusta yhtä hienolta ja kannatettavalta kuin minusta, joka istuin tippa linssissä ja vapaaehtoisten työstä vaikuttuneena Vuokon esitellessä sitä Kannelmäessä, toimi! Tässä kolme vaihtoehtoa, miten:

Jos haluat osallistua hankkeeseemme tekijänä ja asut pk-seudulla, olet tervetullut Kantsun ryhmään! Järjestämme tekotalkoita kevään ja syksyn mittaan, 8.4. klo 13 alkaen. Myös materiaalikeräykseen tai -kuluihin saa osallistua. Vink paikalliset yritykset ja esimerkiksi kiinnostuneet kangas-, askartelu- tai kirjatahot, joita muutama on jo mukana. Kerromme myöhemmin mitkä, tiedotus viimeistään hankkeen valmistuessa. Näissä asioissa voit ottaa yhteyttä minuun.

Jos innostut hankkeesta ja haluat perustaa oman käsityöryhmän tai vinkata siitä jo olemassaolevalle ryhmälle, ota yhteyttä Vuokkoon suoraan, sähköpostitse vuokko@touchtale.com, puh. 0400 726178. Hän neuvoo eteenpäin ja tulee esittelemään hankkeen, mihin päin Suomea tahansa. Homma ei lopu tähän vuoteen, vaikka nyt sai juhlavuosistatuksen, vaan jatkuu niin kauan kuin tekijöitä löytyy ja kirjoja saadaan tarpeeksi.

Käsityötaitoiset kirjahullut, eikös olisi hienoa saada tällainen ryhmä kasaan?

Katso Kantsun kirjojen valmistumisjuttu 2017 



Muualla - katso kuvia talkoista ja kirjoista:

IKIOMA facebookissa (vaatii pyynnön ryhmän jäseneksi ennen avautumista)

Vuokon blogi ja juttu, josta alkavat IKIOMA-hankkeen asiat. Mintun kuvan näet blogin yläpalkissa.

Koskettelukirjat facebookissa (yleisesti koskettelukirjoista)

Celian opas koskettelukirjan tekijöille (yli 2-vuotiaille lapsille)


12 kommenttia:

  1. Hyvä teksti. Kyynelet silmissä luin ja olen entistä vakuuttuneempi siitä, että tämä on hyvä hanke ja tästä tulee vielä parempi hanke ja kohta tämä on paras hanke ikinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kantsun muori! Olen niin innoissani tästä: tässä yhdistyy niin monta hienoa asiaa, että jos Vuokko ei olisi tätä keksinyt, jonkun olisi pitänyt!

      Poista
  2. Kiitos kirjoituksestasi Arja <3. Olit sisäistänyt kertomani ajatukset syvällisesti ja sait kirjoitettua hankkeen synnystä ja merkityksestä pienille näkövammaisille lapsille todella kauniin koskettavasti ja asiallisesti. Toivottavasti kirjoituksesi saa uusia vapaaehtoisia mukaan hankkeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuokko, kiitos kauniista palautteesta. Tämä hanke koskettaa kovasti minua, joka en ole mikään tunne-liisa noin ensisijaisesti. (Sanaa ihana en vieläkään käytä luontevasti). Mutta tässä hankkeessa yhdistyvät minulle tärkeät asiat: lapset ja niiden heikoimpien edellytykset elämään, kirjat sekä näkövamma, joka on minulle jo lapsuudenperheestä tuttu. Siksi olen tässä täysillä mukana ja uskon, että kun tieto leviää, muillekin kolahtaa. Toivon todella ja pidän peukkuja sille, että uusia tekijäryhmiä ja tekijöitä tämän kautta löytyy!

      Poista
  3. Tämä on kyllä huipputärkeä asia! Ihanaa Arja, että levität sanaa. Ymmärsinkö oikein, että innokas ja taitava käsityöihminen voi myös itse tehdä kirjan Vuokon ohjeilla? Tulee heti muutama tuttava mieleen (itse en osaa tippaakaan käsitöitä..).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kia, varmaan voisi, mutta yksin on hankalampaa esim. materiaalien hankinnan kanssa - pieniä paloja sitä ja tätä niin tulee kalliiksikin, kun kangasta joutuu ostamaan kuitenkin enemmän - joten kannattaa tehdä kimppa. Vinkkaa tuttaville, kiitos!

      Poista
  4. Mahtava juttu ja ehdottomasti haluan mukaan, kun noita tarvikkeitakin on kertynyt moninaisia. Kohta otan yhteyttä, sillä pian saan ihanan ompelu/askarteluhuoneeni valmiiksi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein ompeluhuone, vau, Arja! Ota yhteyttä Vuokkoon jos haluat alkaa tekemisen ja laita pystyyn tekijäryhmä!

      Poista
  5. Todella hieno hanke ja haluan osallistua jollakin tavalla, vaikka sitten laittamalla herneitä pusseihin. Todella koskettavaa ja kiitos Arja, että herättelet meitä auttamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, kiitos itsellesi, nyt vaan joko mukaan olemassaoleviin ryhmiin tai perustamaan oma!

      Poista