Elävää kuvaa

tiistai 25. syyskuuta 2018

Tuula Pere: Sähäkkä lähtö & muita tarinoita

Kirjailijan tapasin erikoisissa olosuhteissa, kun kotimaisesta on kyse: Frankfurtin kirjamessuilla. Pienkustantamojen osasto kuhisi monenlaista toimijaa Suomen teemavuonna 2014, ja Pere oli mukana lastenkirjoineen. Timo Taskurapuun ja muihin hahmoihin en ole tutustunut, myönnän, vaikka olen sivusta seuraillut kirjailijan työteliästä uraa ja kirjojen vientiä maailmalle. Mutta kun kuulin, että tulossa on ensimmäinen aikuisten kirja, kiinnostuin lukemiseen asti.

Kirja koostuu seitsemästä kertomuksesta (eikös seitsemän ole aina hyvä, maaginen luku?), joiden synnystä kirjailija liepeessä sanoo: "Ei ole niin tavallista ihmistä, ettei hänen elämästään syntyisi epätavallista tarinaa." Oivallus ei ole ainutlaatuinen, mutta aina vain tosi ja tulee usein mieleen arjen kiemuroissa, ainakin ahkeralle tekstinkuluttajalle. Kirjailijan taidon ja lukijan kiinnostuksen varassa on sitten kaikki muu.

Artun lähtö avaa kirjan sähäkästi. Toisessa tarinassa todetaan, ettei maasturin hankkiminen ole vaaraton päätös, eikä se ollut oikeastaan Arvo Markkasen oma päätös ollenkaan.

Kolmas tarina kuvaa urheilupiirien isojen poikien toimintaa ja sitä, mitä meistä jää, kun on muistokirjoituksen aika. Entä mitä tapahtuu, jos vaimo on taiteeseen kallellaan, mutta mies ei, kuten seuraava tarina kertoo - kirjailija kärjistää piikikkään herkullisesti.

Jonka jälkeen saamme lukea, miten "kyläyhteisön arvostettu jäsen" Lyydia haluaa huolehtia Eevertistään. He olivat tavanneet kirkkokuorossa ja elivät kymmenien vuosien avioliiton, jossa Lyydia sai haaveilemansa emännänkaapin ja kohtalokkaat sydänvaivat. Mutta mitä sai Eevertti?

"Johtajatar Hiltusella oli kaunis ja hillitty sopraano. Se sopi hyvin yhteen hänen asiallisen ulkomuotonsa kanssa." 

Tunnelma vaihtuu. Maria pääsee pakoon miehen väkivaltaa tanssiessaan. Ja taas muuta, hihityttävää "itsen" etsimisen aikana: Juhan ja Minnan matka kääntyy oudoille poluille, kun he päättävät kokeilla jotain erilaista.

"Asiakaspalvelupäällikkö Juha on ymmärtänyt pankkiväen tunturiseminaarissa, että arkiroolien kahleista voi vapautua monin keinoin."

Inhimillistä, ihmisläheistä ja arki- eli maltilliseen tasoon sopivan yllätyksellistä kerrontaa ns. taviksista. Kirjailija pelkistää taitavasti eikä dramatisoi liikaa, mitä arvostan. Tunnelmat ovat harkittuja, etenemiset mietittyjä. Helppoa luettavaa. Eikä helppo tarkoita tässä huonoa. Pientä viimeistelyä kaipasin oikolukuun, osin tekstin soljuvuuteenkin. Pidin paljon tarinoiden alkutarinoista, jotka toistuvat sisällysluettelossa. Erinomaisen koukuttava idea lukea koko tarina - tai edes tuo esittely tiiviissä muodossa. Ulkoasu on tyylikäs ja harkittu: suurehko fontti ja riviväli antavat ymmärtää, että teksti on suunnattu meille ikänäköisille.

Kenelle: Mystistä inhoaville, arkea arvostaville, tavallisuutta ymmärtäville, vaivattoman kotimaisen kerronnan ystäville, elämää kokeneille (lue: ikääntyville). Jotenkin hauskaa, että lastenkirjailija suuntaa nyt aivan toiseen laitaan. Olisi kiintoisaa kuulla, mitä kolmikymppinen lukija sanoisi.

Muualla:
Kustantamon sivut suomeksi ja englanniksi.

Tuula Pere: Sähäkkä lähtö & muita tarinoita. Fourth Life Publishing / Wickwick 2018.

2 kommenttia:


  1. Kiva että tartuit tähän kirjaan! Taitaa olla ensimmäisiä, ellei jopa ensimmäinen, jonka olen ehtinyt lukea ennen arviotasi. Tuttu kirjailija, samoilta messuilta bongattu.
    Olen kanssasi samaa mieltä: Inhimillistä ja ihmisläheistä. Tarinat eivät olleet paatoksellisia eivätkä ennalta arvattavia eli juuri sitä yllätyksellistä kerrontaa.

    Draamaopettajaa nämä tarinat hykerryttävät, houkuttelevat käyttämään prosessidraamojen pohjateksteinä, keskustelun avauksena ja niin monen muuna.
    Olen työni puolesta tutustunut kirjailijan lastenkirjatuotantoon ja käyttänyt niitäkin työssäni.

    Sähäkkä lähtö sujahti työkassiini - käyttöön meni, heti.




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei paatosta, ei noloa itsestäänselvyyttä (vaikka arvasin kyllä ekassa sen lähtöjutun), ei ylenkatsetta kehenkään. Hyvää tekevää luettavaa tässä maailmassa. Kiitos Raija!

      Poista