Elävää kuvaa

lauantai 20. lokakuuta 2018

Helsingin kirjamessut 2018: tärppejä


Enää viisi päivää! Toistan joka vuosi saman: Helsingin kirjamessut ovat bloggarin joulu, juhannus ja uusi vuosi, ja niitä odotetaan hartaasti. Aion olla paikalla torstaista lauantaihin, ja  olen tehnyt itselleni messuohjelman, jota en näytä teille. Koska se on noin kolme sivua pitkä ja tiedän jo nyt, etten pysty näkemään kaikkea, mitä haluaisin, mutta nostan pari tärppiä. 

Torstai 25.10. 

Aloitan lainaamalla virallista messuohjelmaa:

"Ohjelmajohtaja Ronja Salmi ja Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Robert Pence avaavat messut torstaina 25.10. klo 9.55 leikkaamalla punaisen nauhan hallin 6 sisäänkäynnissä (portaat). Avajaiset jatkuvat klo 10.30 kirjamessujen Senaatintorilla, jossa on Ronja Salmen puheenvuoro ja Rakkaudesta kirjaan -palkinnon jako." 


Jännittävää on nähdä uuden ohjelmajohtajan muutokset ja kädenjälki! Hän on kertonut tavoittelevansa uusia kävijöitä, mutta toivon ja uskon, että myös meille konkareille löytyy tarjontaa. 

Yhdysvallat on vuoden teemamaa. Hieman laimea kirjailijatarjonta siltä puolelta mielestäni. Cecilia Samartin on toki tuttu kirjailijana, kohta livenäkin, ja Jennifer Clementiin juuri tutustun. Mutta aivan iskevin huippunimi puuttuu. Olemme pilallehemmoteltuja ja nähneet Dan Brownit, Paul Austerit, John Irvingit ja jopa Donna Tarttin Suomessa, joten joku muu iso nimi olisi ollut tervetullut. Mutta vetovoimamme pienenä kansana ei ehkä riitä. Eikä Amerikan nykypresidentin ohjaus varmaan rohkaise kirjailijoita edustamaan ylpeinä maataan. (Tosin presidentit vaihtuvat, taide pysyy). 

Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto myönnetään lukemisharrastuksen hyväksi tehdystä tärkeästä työstä, se kiinnostaa. Alan ihmisiä ja vaikuttajia - kerran sen saivat kirjabloggaritkin, mistä olen ylpeä. 

Klo 11-11.30 Pajtim Statovci kertoo kirjansa Kissani Jugoslavia matkasta teatterin näyttämölle, Töölö-lavalla. Jossa kello 12-12.30 esitellään kirja Kirjalliset väärennökset. Sanna Nyqvist ja  Outi Oja olisi hauska nähdä livenä ja kuulla kirjasta lisää. 

12.30-13.00 Maailmojen loput. Taidan istua tiukasti Töölön katsomossa edelleen, sillä Sinikka Vuola ja Tommi Melender esittelevät uunituoretta kirjaansa romaanien lopetuksista.

13-13.30 Perno Mega City, Noora Vallinkosken 1980-luvun lähiömuistelma esitellään Hakaniemi-lavalla. 

Tykitys jatkuu: klo 13.30 esiintyy Antti Tuuri Senaatintorilla, klo 14 kertoo Onnen Pekka -kirjastaan Pekka Tarkka Suomenlinna-lavalla. Klo 15 kertovat fantasiakirjallisuudesta loistavat tähtemme Maria Turtschaninoff ja Salla Simukka. Kiinnostavaa olisi myös kuulla, miten suomalainen kirjallisuus menestyy rapakon takana. Siitä puhuvat kääntäjät Töölö-lavalla klo 15.30. Ja klo 17.30 Maarit Verronen ja Esko Valtaoja keskustelevat maailmanlopusta! Punavuori-lava. Päivän päätteeksi voimme tavata Jussi Parviaisen klo 19 Hakaniemi-lavalla. 

Perjantai 26.10. 

Menen ehdottomasti Punavuori-lavalle kuulemaan Anne Vuori-Kemilää, joka kertoo kirjastaan Taivas ilman reunoja. Klo 12 saattaisin seurata Fingerporin elämää Punavuori-lavalla. Tai stten Hakaniemessä Aki Ollikaista, jonka jälkeen samalle lavalle nousee Antti Heikkinen. Itse menen seuraamaan Heikkisen Kehveli-kirjan lukupiiriä klo 16.30. Messujen lukupiirit ovat mainio idea, saa kuulla rauhassa kirjailijaa tunnin ajan hälyltä paossa mukavasti istuen, ja jutella ja kysyä kirjailijalta jos haluaa, mutta ei ole pakko, voi myös vain kuunnella.

Tämä vetää isosti väkeä: klo 13.00 Minna Rytisalo ja Rouva C Senaatintorilla, ja aiheeseen sopivasti klo 14.30 julkistetaan Töölössä Minna Canth -palkinnon saaja.

Lauantai 27.10. 

Kiinnostava keskustelu Töölö-lavalla klo 11.00. Kirjailija salakuuntelijana! Miten paljon kirjailija saa ja voi nostaa kirjaan oikeasta elämästä? Nykyisellä autofiktion aikakaudella päivänpolttava aihe. Jarkko Tontin haastattelussa muun muassa Anna-Leena Härkönen.

Katja Kettu kertoo uudesta kirjastaan klo 14.30 Senaatintorilla, klo 15.30 Töölössä puhuvat Kati Tervo ja Pirkko Soininen siitä, miten samasta aiheesta (kuten heillä Ellen Thesleff) voi kirjoittaa usempi kirjalija, haastattelijaan Katja Kallio. Haluaisin myös nähdä Eeva Turusen, joka on kirjoittanut mainion Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa -kirjan. Klo 17.00 Kallio.

Oman messuohjelman teosta huolimatta tiedän jo nyt, että osan listatuista näen, osaa en, mutta varmasti paljon muuta. Ja paljon tuttuja. Epäilemättä myös kirjahankintoja tulee tehtyä. Tapaamisiin messuilla!

Edit: https://kulttuurikukoistaa.blogspot.com/2018/10/helsingin-kirjamessut-2018-paiva-1.html

Edit: https://kulttuurikukoistaa.blogspot.com/2018/10/helsingin-kirjamessut-2018-paivat-2-ja-3.html

4 kommenttia:

  1. Olet valinnut mielenkiintoisia tärppejä! Minua harmittaa, kun en pääse katsomaan tuota Statovcin ohjelmaa, sillä olen silloin vielä luennolla.

    Itsellekin jää nähtäväksi, mitkä kaikista valitsemistani ohjelmista näen oikeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika ei messupäivinä käy pitkäksi, se on varmaa. Myös yleiseen haahuiluun ja esim. syömiseen pitäisi varautua, mikä tuppaa multa unohtumaan.

      Poista
  2. Kirjoitin viime vuonna blogiini, että olisi järkevää valita vain pari ohjelmaa per päivä, jotka käy kuuntelemassa ajatuksella, jotta ehtii myös syödä ja haahuilla ja hiplailla kirjoja alelaareilla ja divariosastoilla. Mitä sitten teen? No tietysti messusuunnitelman, jossa on minuuttiaikataulu ja osin päällekkäisiäkin ohjelmia :D.

    Toivottavasti törmätään messuilla, ehkä lauantaina, jolloin olen liikkeelle yksin. Huomenna en taida messuille ennättää ja perjantai kuluu pääosin lasten alueella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo olisi niin järkevää, mitä ehdotat. Mutta eihän se niin oikeasti tietenkään mene :-) Toivottavasti törmätään! Nautinnollisia messuja sinulle, Hanna.

      Poista