perjantai 27. tammikuuta 2017

Blogistanian parhaat 2016 -ääneni

On jälleen aika listata päättyneen vuoden parhaat kirjat. Kirjabloggarit valitsevat parhaan kotimaisen, käännös- ja tietokirjan sekä lasten ja nuorten kirjan. Tulokset julkaistaan lauantaina 28.1.2017. Osallistun kolmen kategorian äänestykseen:

Blogistanian Finlandia -pisteeni 


Tommi Kinnunen: Lopotti, 3 p
Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista, 2 p
Anna-Kaari Hakkarainen: Kristallipalatsi, 1 piste

Blogistanian Globalia -pisteeni


Pierre Lemaitre: Camille, 3 p
Linn Ullman: Rauhattomat, 2 p
Chris Cleave: Sodassa ja rakkaudessa, 1 piste

Blogistanian Tieto -pisteeni


Markku Eskelinen: Raukoilla rajoilla, 3 p
Eeva Kemppi ja Maria Säkö: Q - Skavabölen pojista Kaspar Hauseriin, 2 p
Hannu Mäkelä: Muistan. Vapaus, 1 piste

Kommentit 

Finlandia-sarja on suosikkini, ja vuoden 2016 parhaissa on ruuhka! Valitsin fiiliksellä, kuten aina. Kinnunen vain on niin täydellinen, Viikilä räjäyttävä ja Hakkarainen sai minut oudon lumon ja kiihtymyksen valtaan. Mutta niin monta muuta upeaa olisi listassa voinut olla, kuten vaikka Minna Rytisalon Lempi, Riitta Jalosen Kirkkaus, Helmi Kekkosen Vieraat tai Terhi Rannelan Frau. Tai Sirpa Kähkönen, Leena Parkkinen, Asko Sahlberg, Katri Lipson, Sami Hilvo, Pekka Hiltunen... ja muut blogissa mainitut. Esikoisia en erikseen edes lähde perkaamaan, mahdoton tehtävä! 

Käännöskirjoissa vuoteni oli hiljaisempi. Lemaitre hämmästyttää kyvyillään. Ullmanin taitava kirja viehätti niin aiheellaan kuin käsittelyllään ja Cleave on ylittämätön tarinankertoja. Mieleen jäivät myös Sara Stridsbergin Niin raskas on rakkaus sekä tälle täysin päinvastainen, viihteellistä linjaa edustava Liane Moriartyn Nainen joka unohti.

Tietopuolella Eskelisen teos on lukemistani tiedollisesti laajin; jopa niin, että se tuntuu kuuluvan täysin omaan kategoriaansa. Rohkenin kuitenkin sen listata tähän. Q-teatterin historiikkia ahmin, ja se on upean onnistuneesti kohteensa tyylinen. Hannu Mäkelän muistelmia on kiintoisaa seurailla; hän jos kuka tuntee kirja-alaa ja kirjailijan työtä pitkältä ajalta. Vaikutuksen tekivät Katarina Baerin kirja isovanhemmistaan He olivat natseja sekä oudon kiehtova ja ulkoasultaan komea Katja Ketun ja Meeri Koutaniemen Fintiaanien mailla. Riemastusta herätti Minna Eväsojan Melkein geisha. Ja opas aloittelevalle kulttuurinharrastajalle, Katja Jalkasen ja Aino-Maria Savolaisen Korot kopisten. Pakko mainita myös kirjanystävien must, Tuula Uusi-Hallilan ja Anne Helttusen Sitaattien salat. Tietokirjavuosi 2016 oli erinomainen!  

Ja vielä pari tärppiä, perustelut löytyvät postauksista:


Vuoden kummallisin genre: fanikirjat. 
Kuten Mari Koppisen Jari Sillanpää, paljaana.

Vuoden ilahduttavin kirjapalkittu kirja: 
Virve Sammalkorpi, Paflagonian perilliset

Vuoden yllättäjä: 
Antti Tuomainen: Mies joka kuoli

Vuoden huonoin: 
Voisi olla vaikka Harper Leestä kertova Kuin kohtaisi satakielen. Tosin valikoimani ei ole laaja, yleensä en huonona pitämääni kirjaa lue loppuun, joten postaukset jäävät tekemättä.

Logo: Marja-Leena Liipo. Nyt jännittämään äänestyksen voittajia!

Äänestystä emännöivät ja tulokset julkistavat blogit


Blogistanian Finlandia: Lukutoukan kulttuuriblogi
Blogistanian Globalia: Yöpöydän kirjat -blogi.
Blogistanian Tieto: Kirjakaapin kummitus -blogi
Blogistanian Kuopus: Notko, se lukeva peikko -blogi

34 kommenttia:

 1. Meillä on yllättävänkin erilaiset listat, tuon Chris Ceaven poimin täältä tärpiksi itselleni. Työkaveri luki sitä pari viikkoa sitten ääneenlukupiirissä, ei se siitä ekoilta sivuilta vielä ihan napannut. Mutta nyt se toistuu niin monen luotettavan lukijan listalla, että alkaa kiinnostaa kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cleave on sellainen salakavala viettelijä. Miten kuvaisin: ei tunnu laatukirjalta ainakaan heti, mutta pakko arvostaa sitä juonenkuljetuksen ja vetämisen taitoa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Mutta ne muutkin olisivat voineet olla; oli niin paljon hyviä valittavia eivätkä erot mulla ainakaan dramaattiset.

   Poista
 3. Jee, sinäkin äänestit Q-kirjaa! Muita samoja meillä ei olekaan listoilla. Kristallipalatsi houkuttelee kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Q! Se on äänensä ansainnut. Olisi kiva kuulla, mitä mieltä olet Kristallipalatsista.

   Poista
 4. Kunnioitettavaa, että olet saanut blogattua Raukoilla rajoilla -kirjasta. Minulla oli se lainassa ja luin sieltä täältä, mutten ehtinyt perehtyä kokonaisuutena. Muitakin hyviä tietokirjoja jäi bloggaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, se olikin aikamoinen haaste ja mietin, uskallanko edes postata, kun ymmärrän vähäisen tietämykseni ja kirjan omaksuminen kunnolla veisi varmaan vuoden. Sitten ajattelin, että harmittaa jälkikäteen, jos en sano siitä mitään, koska se on näkyvyytensä ansainnut.

   Poista
 5. Minullakin oli Akvarelleja kakkosena. Muita yhteisiä en bongannut. Hyvää luettavaa on niin paljon. Tuostahan voisi napata jo lukuvinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos nappaat vinkkejä, Mai! Kuten sanottu, erot eivät olleet dramaattisen suuria kärkipäässä, lista olisi voinut olla helposti toinenkin, kun hyviä vaihtoehtoja tosiaan oli niin paljon!

   Poista
 6. Hienot listat ja erityisen kivoja olivat nuo omat lisäkategoriasi! Cleave pääsi minullakin pisteille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amma! Cleavea on jotenkin pakko kunnioittaa, vaikkei hän ehkä ensimmäisenä muuten tulisi mieleen: armoitettu tarinankertoja kuitenkin.

   Poista
 7. Mahtavat lisäkategoriat!

  Ullman menee nyt lukulistoille, Viikilä myös edelleen lukematta mulla. Q-kirja odottelee myös. Ihania listoja. Ja ihan totta, viime vuonna monta kovaa kotimaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ihanaa, Linnea, sinulla on niin monta upeaa lukuelämystä vielä edessä!

   Poista
 8. Listoja täällä tutkimassa ja ihailemassa. En ole lukenut yhtään sinun äänestyslistoiltasi, mutta osa kirjoista on kyllä lukulistalla. Lemaitre oli tosiaan melkoisen mielenkiintoinen tuttavuus ja siksi onkin ilo nähdä hänet listallasi. Minulla vielä Camille lukematta, mutta eiköhän sen aika pian tule.

  Voisin myös yhtyä tuohon vuoden yllättäjään eli Antti Tuomaiseen. Minutkin se yllätti ja nimenomaan positiivisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Antti Tuomainen yllätti positiivisesti lukijan, jonka mielestä kotimaiset dekkarit ovat... no, eivät niin hyviä. Mutta tämähän on ihan oikea kirja. Ja Lemaitre vain on niin huippu!

   Poista
 9. Onpa näitä ihmisten listoja kiva lukea! Tosi paljon hajontaa mielestäni tänä vuonna - eli paljon mahtavia kirjoja siis ilmestynyt :)

  Lopotti ei tehnyt muhun oikein mitään vaikutusta, mutta Viikilän kirjaa kyllä pyörittelin yhdeksi vaihtoehdoksi listalle. Ullmanin Rauhattomat toivon lukevani tämän vuoden aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisku, niin on, paljon valinnanvaraa etenkin kotimaisten kärkeen - ja valintani olisivat voineet olla ihan muitakin, mutta nämä nyt kirjasin. Lopotista olin jokseenkin suunniltani, siinä on monta asiaa, jotka kolahtivat minuun lujaa.

   Poista
 10. Mä tein vaikean valinnan Lempin ja Vieraat välillä ja Lempi nousi listalle tällä kertaa. Voi miten kivaa tämä listojen kurkkiminen onkaan.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä valintoja molemmat, Tiia! Olisin hyvin voinut nostaa samat, mutta nämä nyt valikoituivat kun jotain piti valita.

   Poista
 11. Cleave on lukulistalla ollut pitkään, en ole vielä saanut kirjaa käyntiin, vaikka sitä vähän aloitinkin. Nyt näyttää olevan listoilla, joten lukujonoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin minut Cleave viettelee tehokkaasti mukaan. Saa nähdä käykö sulle samoin?

   Poista
 12. Akvarellit ❤️ Rauhattomat aion lukea pian. Kristallipalatsin samoin, pitkälti sinun bloggauksesi ansiosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Kristallipalatsissa on outoa lumoa, jota en osaa selittää. Hyvää lukukokemusta toivotellen! Rauhattomat on ns. takuuvarma hyvä kirja.

   Poista
 13. En ole tietenkään lukenut suosikeistasi yhtään, en edes Mäkelän kirjaa, vaikka se odottaa hyllyssä. Listasi ovat minusta omaperäisen tuntuisia, mikä on hyvä.

  En osallistunut tänä vuonna äänestykseen lainkaan. Luin muutaman vuonna 2016 ilmestyneen kirjan, mutta en yhtään niin vaikuttavaa, että olisin halunnut äänestää sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietenkään et, Margit. Sulla on hieno oma linja, itse en vain malta olla uutuuskirjoista erossa.

   Poista
 14. Aika erilaiset listat meillä, vaikka hurjasti samoja kotimaisia ollaankin luettu! :) Lopotti ja Kristallipalatsi olivat kieltämättä ihania, mutta nyt oli niin hurja määrä muitakin upeita, että jäivät minun kärjestäni tänään hieman kauemmaksi. Vaikea valinta kyllä oli, todella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin paljon hienoa luettavaa, että tulee ihan haikea olo: se on nyt takana. Voikohan tästä vuodesta tulla yhtä hieno?

   Poista
 15. Kristallipalatsin olen poiminut nyt muutamasta blogista listalleni. Kuulostaa hyvältä.

  Kunpa joskus ehtisin noita käännöskirjojakin lukemaan. MOnta hyvää jää aina lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sano muuta, kun ei vaan ehdi! Kiukuttaa! Juuri samoin mullakin käännöskirjat jäävät vähille.

   Poista
 16. Kyllä nyt vakavasti vaikuttaa siltä, että minun pitää tuo Kristallipalatsi lukea. Hienoa, että globistisi on Camille! (Hain eilen Rosien kirjastosta.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se siltä vaikuttaa, Tuija. Aah, Rosie... jos luet sen lähiaikoina niin saanko lainata...? Jonossa kyllä olen.

   Poista
 17. Minäkin annoin Camillelle pisteen. :) Cleaven kirja kiinnostaa myös minua. Kiva, että pidit Sammalkorven kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On palkinnoista hyötyä; Savonia-palkinnosta kuultuani Sammalkorpi tuli luettua. Vaikka olen lukenut hänen aiemmat kirjansa joskus muinoin, tästä en ollut edes kuullut aikaisemmin.

   Poista