Vuosi 2022 oli pomppuinen, eikä sitä kokonaisuutena jää ikävä. Maailman ja yksilöiden kriisit tummensivat taustalla mukaviakin hetkiä, vaikka itselläni oli kaikki tavallisesti ja hyvin. Antoisa työ ja perheeseen keskittynyt vapaa vuorottelivat. Lukeminen innostaa aina kun siihen on mahdollisuus. Tekstin lumo ei heikkene, tapahtui mitä tahansa.
Luettujen määrä pysyi naurettavan samalla tasolla kuin aiempina vuosina. Laskin luetuiksi 164 kirjaa, joista 82 oli kotimaisia vuoden 2022 kirjoja ja 44 ulkomaisia uutuuksia. Muistelmia luin 19 kpl ja muita tietokirjoja 16, loput fiktiota; romaaneja, esseitä ja novelleja.
Hämmästyttävä muutos on sukupuolijakaumassa: yleensä tilasto on noin tasan, mutta nyt naisten kirjoittamia kirjoja lukemistani on yli 70 prosenttia! Mitä tämä tarkoittaa?
Blogiin kirjoitin 101 postausta. Sivukatseluja Analytics ilmoittaa olleen vuodessa vajaat 30 000, istuntoja reilut 20 000, tarkoittaa 2 500 ja 1 700 kuukaudessa (en oikein tiedä, mitä lukua seurata. Bloggerin tilastoilla luvut ovat hurjasti kovemmat; oletan siinä olevan hakurobotit mukana, koska lähtömaita on USA:sta Japaniin, enkä oikein usko sieltä olevan paljon lukijoita).
Suosituimmat tekstit vuonna 2022 olivat Ian McEwanin Opetukset, Joel Elstelän Sirkusleijonan mieli, Eeva Kempin ja Maria Säkön Q-teatterin historiikki Skavabölen pojista Kaspar Hauseen, Hanya Hanagiharan Paratiisiin ja Leena Parkkisen Neiti Steinin keittäjätär.
Parhaista kirjoista lisää myöhemmin, mutta kyllä Finlandia-palkintoehdokkaat kotimaisia helmiä ovat. Käännöskirjoissa kiitän HelsinkiLit-tapahtumaa; sen myötä luin monta upeaa teosta. Liput seuraavaan, toukokuulle on jo hankittu!
Merkkitapahtuma oli tietysti Helsingin kirjamessut. Kuvassa ne avaa Messukeskuksen johtaja Anni Vepsäläinen, taustalla ohjelmajohtaja Ville Blåfieldt. Tämän vuoden suunnitelmat ovat jo käynnissä, saa nähdä, mitä kirjasome tällä kertaa tuottaa.
Tampereen Kirjafestarit on kiva ja kotoinen tapahtuma Tampere-talossa. Helsinkiin ja Turkuun verrattuna pieni, mutta täynnä huippuesiintyjiä ja paljon tuttuja, viihdyn. Kuvassa Tulenkantaja-palkinnon saanut Merja Mäki. Ja pääsin varjohaastattelemaan ihailemaani Päivi Alasalmea!
Kesällä vietin paljon aikaa mökillä ja muun muassa opetin pienimmän lapsenlapsen uimaan. Satuja luettiin omasta vanhasta satukirjastani. Täytin pyöreitä vuosia, ja sain juhliin pihakeikalle Olli Halosen! Halusin tukea kulttuurialaa ja buustata nousevaa tähteä, jonka tiesin ennestään osaavaksi kaveriksi - lauluntekijät ovat tarinankertojia jos ketkä - ja yllätin vieraani kesäillassa. Kirjabloggarit tapaavat kerran kuussa säännöllisesti Helsingissä (muissakin isoissa kaupungeissa on tapaamisia), ja kuitattiin kesäkuun tapaaminen siinä samalla.
Dekkarifestivaalit oli lämminhenkinen tilaisuus Helsingin Paasitornissa, jossa pääsee lähietäisyydelle huipputekijöitä. Tapasin Max Seeckin (kuvassa), Satu Rämön, Arttu Tuomisen ja monta muuta. Matti Laine juttelee alemmassa kuvassa bloggarikollegani Kirjarouvan kanssa, molempia tapasin vuoden mittaan eri tapahtumissa.
Paikallisen kirjaston aloitteesta käynnistimme alueella Kirjojen Kannelmäki -kävelykierrokset. Kirjailija (ja bloggari) Tuija Takala ja minä keräsimme kirjallisuudesta sitaatteja, joissa Kannelmäki mainitaan. Kirjasto painatti sitaatit karttaan, jonka mukaan reitin voi kävellä. Järjestimme pari yhteiskierrosta ja saimme mukaan muun muassa dekkaristi Markus Ahosen. Suosio oli yllättävän suuri, ja uusi yhteiskierros on tulossa keväällä, seuraa somea!
Kirjastomme on muutenkin aktiivinen. Siellä tehdään runsaasti kirjailijahaastatteluja, ja samainen Tuija haastatteli muun muassa Joel Haahtelaa (kuvassa alla). Toinen meille tuttu kirjailijahaastattelija on Jani Saxell, jonka Helsinki Underground -kirjan jatko on luvassa keväällä 2023, odotan innolla!
Juhlimme myös Kanneltalon 30-vuotisjuhlia paikallisen kulttuuriväen kanssa, esiintymässä oli muun muassa ihana Eini. Kuva otettu talon terassilta, jossa en ollut aiemmin käynytkään. Hyvät bileet, kiitos!
Vein symbolikirjan lahjaksi Emma Kantaselle hänen viimeisimpänsä julkkareihin, sillä aihe liittyy. Sain kunnian osallistua myös Leena Parkkisen ja Riikka Pulkkisen uutuuskirjojen julkistusjuhliin Villa Kivessä - oli tosi hauskaa - samoin Kirsin Book Clubin Finlandia-studioon Kirsin kotona. Mukava oli pehmeiltä sohvilta katsella hyvän tarjoilun kera. Aina lukeminen on juhlaa, vaikka voittajakirja, Iida Rauman Hävitys on kaikkea muuta. Tärkeä aihe, hieno toteutus, hyvä valinta voittajaksi.
Laitan kuitenkin hieman iloisemman ilmeen lopuksi. Vuoden aikana vietin aikaa Helsingin lisäksi Mäntyharjussa, Kuopiossa (jonne kuvassa lähdössä junalla huomatessani, että varasin vahingossa paikan leikkivaunusta), Espanjassa hetken ja kuvagalleriaani katsellen näköjään muun muassa HopLopissa. Teatterissakin kävin jokusen kerran; mainioina nousevat mieleen näytelmä Laura Lehtolan kirjan perusteella Helsingin kaupunginteatterissa ja Sirpa Kähkösen käsikirjoittama Brechtiä jokanaiselle Musiikkiteatteri Kapsäkissä. Aikuisten uutuusleffoja katsoin tosi vähän, Maverickin tietysti, ja nauroin katketakseni Nicholas Cagen esitykselle elokuvassa Suurenmoisen lahjakkuuden sietämätön taakka.
Instassa arja_korhis enemmän ajantasaista tietoa ja kuvia. Toivotan sinulle hyvää koko vuodeksi ja paljon antoisia kirjallisia hetkiä!
Oletpas ollut ahkerana ❤️
VastaaPoistaLukuiloa tälle vuodelle 2023 ❤️
Kiitos Mai, samoin iloista tätä vuotta!
PoistaOlipa mukava hyvän mielen postaus, kiitos tästä. Sinulla on ollut mielenkiintoinen vuosi. Hyviä lukuelämyksiä myös tälle vuodelle.
VastaaPoistaKiitos kuin luit Anneli. Vuosi oli hyvä, ja samaa toivotan sinulle tälle vuodelle!
Poista