sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Linnasta humisevalle harjulle

Kirjoittajat ovat tarttuneet kunnianhimoiseen haasteeseen. Kuka rohkenee listata maailman parhaat kirjat ja vieläpä siten, että listan takana voisi seistä vielä senkin jälkeen, kun se julkaistaan painettuna? Skeptisesti myös mietin syytä, miksi moinen lista kannattaisi lukea. Olenhan jo lukenut mielestäni parhaat kirjat. Ja ne, joita en ole lukenut, eivät ole kiinnostaneet tähänkään asti. Enkä edes ole mikään listahullu.

Mutta tunnustan ennakkoluuloni vääriksi. Tämä kirja kannattaa lukea. Kirjoittajat esittelevät 50 kiistatta hyvää kirjaa, paremmuusjärjestyksestä voi kukin olla omaa mieltään. Kirjat on valittu kuopiolaisen Kirjakantti-kirjallisuustapahtuman äänestyksen perustella. Äänestystä emännöi toinen kirjan kirjoittajista, Aino-Maria Savolainen, Amman lukuhetki -blogissaan. Linkistä näet myös kirjat, jotka valikoituivat 50 parhaaksi kirjaksi ja tähän koostekirjaan mukaan. Mukana on niin klassikoita kuin tuoreita romaaneja sekä runoja ja lastenkirjoja.

Kirjaesittelyt ovat napakan tiiviitä, mutta informatiivisia, ja ne kuvaavat osuvasti kirjan sisällön ja luonteen sekä sen erityiset ansiot. Lisäksi ne määrittelevät kirjan "paikan" kirjallisuudessa laajemmin nähtynä, samoin kuin aseman lukijoiden ja kriitikoiden suosiossa kertomalla kirjan saamista palkinnoista ja muista huomionosoituksista.

Kirjalistaajat Jalkanen ja Savolainen ovat itsekin taitavia kirjoittajia. Heidän sujuvia ja asiantuntevia tekstejään on mukava lukea. Ne ole kuivakkaan akateemisia, vaan mukana on aimo annos elävyyttä ja omaa näkemystä. Kunnioitus kuvattuja kirjoja kohtaan kuultaa teksteistä vahvasti.

Vaikka molemmat kirjoittajat ovat varsinaisten töidensä ohella kirjabloggareita, eivät kirjan arviot muistuta blogitekstejä. Kun tyypillisessä kirjablogissa päällimmäisinä ovat tunne ja henkilökohtainen lukukokemus, tässä ote on asiaankuuluvan tietokirjamainen. Arvioissa ei ole korostetusti omakohtaisuutta eikä blogeille ominaisia ylisanoja hehkutuksineen, vaan ne ovat kiihkottomia, selkeäsanaisia kirjakuvauksia, joskin ihailevia sellaisia, luonnollisesti, kun teemana on listata parhaita. Pidän kirjoitustyylistä kovasti: se ei tyrkytä, mutta tekee kantansa selväksi.

Minulle moni teksti avasi jo tuttuihin kirjoihin uusia kulmia. Ja luettavien listani piteni muutamalla, joihin kiinnostus heräsi kirjan myötä. Nautiskelin myös oivaltavista yksityiskohdista ja sananvalinnoista, jotka kertovat, että tekstejä on mietitty huolella. Arvioiden mukaan esimerkiksi Shriverin Poikani Kevin kertoo muun muassa "pieleen menneestä äitiydestä" (auts!) tai Murakamin teksti on "pääosin nautittavaa ja tarinavetoista luettavaa" (ei siis ihan aina).

Kirja sopii hyvin hitaaseen lukemiseen, teksti tai muutama kerrallaan. Niiden pariin voi palata ja selailla sopivia arvioita silloin kun on aikaa tai kun tuntuu siltä, ettei tiedä, mitä lukisi. Paitsi listattuja kirjoja, kirja saa varmasti aikaan kiinnostusta lukemista kohtaan muutenkin. Innostavat tekstit toimivat esimerkkeinä siitä, miten monenlaisia kirjoja lukijan ulottuvilla on ja miten niitä voi tarkastella. Lisäksi kirjassa on omastakin blogistani tuttu Kenelle-suositus jokaisen kirjaesittelyn lopussa, samoin nettilinkkejä lisätietolähteisiin - muualle kuin blogeihin.

Onko nyt julkaistu lista kelvollinen vielä vuoden tai parin kuluttua? Parhaat kirjat ovat tietysti ajattomia. Luulen, että tämän listan takana voi seistä vielä pitkään, sillä kirjat eivät tietenkään ajan myötä huonone eivätkä niiden esittelyt vanhene. Mutta joka vuosi ilmestyy uusia helmiä. Mietin, että jos kirja olisi kirjoitettu nyt, olisiko ehkä mukana Kultarinta? Luulen, että kirja vain paranee iän myötä, kun sen lukeminen tuo mukaan tämäntyyppisiä pohdintoja ja antaa perspektiiviä nyt vielä melko uusiin kirjoihin, joita siinä on.

Muualla: Monet bloggarit ovat listahulluja, kuten 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä, joka yllättyi ja ilahtui lukiessaan. Myös Tuijata myöntää aulistii julkaisujärjen, vaikka samoin kuin minua, ensin mietitytti.

Kenelle? Vähän, sopivasti tai paljon lukeville. Hyvää lukemista etsiville. Listoja rakastaville.

Linnasta humisevalle harjulle. 50 parasta kirjaa. Katja Jalkanen ja Aino-Maria Savolainen. Avain 2014.






18 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos tekijöille kirjasta! Pyysin myös meidän kirjastoa haalimaan näitä tarjolle.

      Poista
  2. Äänestämistäni taisi selvitä kirjaan 3 tai 4 kirjaa. Kävin kurkkimassa niiden esittelyt kirjastossa ja kivoja tekstejä oli. :) Listat ovat aina hetken lapsia, mutta mainioita lukuvinkkejä tästä kirjasta saa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en osallistunut äänestykseen, kun oli kiireistä aikaa juuri silloin, mutta tulokseen se ei olisi vaikuttanut, luotan kanssabloggareihin ja muihin lukijoihin lujasti. Hyvin on kirjat valittu ja kerrottu!

      Poista
  3. Minua tämä odottelee vielä yöpöydällä, mutta kirjan lukemista odottelen kyllä. Lista on mielestäni hyvä, siellä on paljon luettuja ja paljon lukemattomia. Mukava lukea, että kirja puoltaa paikkaansa ja toteutus on onnistunut, itse olen tätä ehtinyt vasta selailemaan. Itse pidän kovasti listoista, tosin tuppaan välillä innostumaan niistä ehkä liikaakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osan esittelyistä luin tarkasti ja pariinkin kertaan, jotkut "normaalisti" ja muutamia vain silmäilin. Kiva, kun on kirja, johon voi palata, fiiliksen mukaan. Olen itse sellainen keskiverto listojen laatija ja käyttäjä, listaan kyllä omat luetut ja silmäilen niitä muiltakin, mutta siihen se jääkin.

      Poista
  4. Yritin tätä hetki sitten etsiä muutamasta kirjastosta käsiini, mutta toisessa oli lainassa ja toiseen ei oltu vielä hankittu. Toivottavasti pian tärppää, tämä nimittäin kuulostaa juuri minunlaiseltani kirjalta. Kirjabloggaajien kirjat kiinnostavat aina, ja pakko myöntää olevani myös jonkin sortin listahullu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun kyselit, kirjastoissa tätä saisi olla useampia kappaleita per paikka lainattaviksi ja ainakin aina selailtavissa paikan päällä - tämähän on ihan perusteos lukemista etsiville.

      Poista
  5. Mulla on tämä justiinsa luvussa, ja koetan parhaani mukaan lukea vain yhden tai kaksi kerrallaan! Monet kirjat ovat tuttuja, joidenkin lukemispäätös saa tukea. Sujuva kirja, mutta muutamasta asiasta aion kyllä huomauttaa... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, yritin pätkiä lukemista, jotta ei menisi ahmimiseksi ja ehtisi syventyä kuhunkin kunnolla. Odotan mielenkiinnolla huomioitasi. Itse ainakin huomasin sen, että pilkkutaso on melko kaunokirjamaisen luovaa, vielä yksi oikolukukierros jollain ulkopuolisella olisi tehnyt terää.

      Poista
  6. Minulla on tämä vielä lukematta. Kiva tietää, että painotus on tietokirja- eikä blogimainen.

    VastaaPoista
  7. Tämä oli kyllä kiva ja juuri se, että tekstit eivät muistuttaneet blogitekstejä, oli ilahduttavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, Marile. Blogit ovat tietysti huippukivoja ja antoisia, mutta joskus ihminen tarvitsee myös muunlaisia kirja-arvioita.

      Poista
  8. Minä tilasin tämän silloin heti, olikohan Katjan kautta, ja tuossa se vaan odottaa. Kirjaston kirjat menevät aina edelle, kun niissä on se palautuspäivämäärä. Sen verran olen selannut, että hyvältä kuulostaa.
    Nyt pitää ottaa tämä kirja käsilaukkukirjaksi kulkuneuvoihin, niin tulee luetuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, tuo on loistoidea. Tämä on erinomainen kulkuneuvokirja, kun arviot ovat napakan lyhyitä, ehtii lukea aina vähintään yhden ja fiilistellä, tai sitten pari, jos matkaa riittää :-)

      Poista
  9. Ehdoton kirja listahulluille! Kiva kirjavinkkauskirja myös :D

    Mietin tänään omaa juttuani väsätessäni (useita tunteja), että Kultarintaa olisin voinut äänestää. Ehkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin, Kirsi! Se on vaikuttavinta kotimaista aikoihin. Nälkävuotta olisin myös äänestänyt, jos olisin äänestänyt. Ja Westöä, tietysti. Jokohan julkaisit uurastuksesi tuloksen, täytyy käydä kurkkimassa.

      Poista