tiistai 9. toukokuuta 2017

Garth Greenwell: Kaikki mikä sinulle kuuluu

Siinä missä Harville Hendrix nimitti klassikoksi julistetun parisuhdeoppaansa aikoinaan nimellä Kaikki se rakkaus mikä sinulle kuuluu, Garth Greenwell teki aiheesta oman versionsa, jonka nimessä ei r-sanaa mainita. Syystä.

Rakkaudesta silti on kyse, fyysisestä sellaisesta. Bulgarian Sofiassa opettajana työskentelevä amerikkalaismies tapaa ihanan rentun, Mitkon, joka komeudessaan, räävittömyydessään ja häpeämättömyydessään saa miehen kiihtymyksen ja himon valtaan.

Millään tavoin tasaveroinen ei miesten suhde ole. Jompikumpi on aina hallitsevampi, niskan päällä. Jo lähtökohdat antavat ymmärtää erot. Amerikkalainen muutti Sofiaan pakoon perhettään ja traumojaan. Hän on hyvinvoiva, työssäkäyvä, kielitaitoinen ja pärjäämään tottunut – toisaalta sovinnaisen elämäntapansa vanki, jota kiehtoo Mitkon täysin päinvastainen elämä, sen vaarallisuus ja seksi, jolla Mitko elää. Etenkin seksi. Jos toinen maksaa siitä, voiko edes puhua suhteesta?

"Hän kääntyi hämmästyneenä katsomaan minua ja sanoi etten ollut mikään asiakas vaan hänen ystävänsä, mutta minä vain huiskautin kättäni. Pidän sinusta liian paljon, sanoin hänelle kömpelösti mutta avomielisesti, ei ole hyväksi että pidän sinusta niin kovasti."

Voisi sanoa kauniisti, että miehet puhuvat ruumiinkielellä, sillä amerikkalainen osaa vain auttavasti bulgariaa. Mitkosta ei kuitenkaan ota selvää, milloin hän on tosissaan, milloin huijaa: sekä amerikkalainen että lukija saattavat toivoa, että seksin takana olisi enemmänkin. Siltä ei rehellisesti sanoen juuri vaikuta. Mutta kiihko, himo ja halu ovat tekstissä käsinkosketeltavia, haisteltavia ja kaikenkattavia; miksi siihen pitäisi kuvitella jotain lisää - onko se tapa jollain tavoin oikeuttaa kiihkeät hetket, jotka saattavat kolkuttaa omatuntoa ja moraalisuutta.

"Olin jo oven avautuessa tiennyt että tulija on hän, mikään muu mahdollisuus ei edes käynyt mielessäni, eikä mieleeni tullut myöskään käskeä hänen lopettaa, tai jos tulikin niin ajatus oli sen verran heiveröinen että se pyyhkiytyi saman tien päästäni kiihkon tuoksinassa."

Ehkä Mitko on amerikkalaiselle tärkeämpi kuin hän tunnustaakaan. Silti mies haluaa vetäytyä, hän laittaa Mitkon matkoihinsa milloin haluaa, hän ei halua olla lähellä; häntä pelottaa. Amerikkalaiskliseiseen tapaan raha on ainoa auttamiskeino, kun Mitko sukeltaa yhä syvemmälle kurjuuteen. Ja se on kommunikoinnin tapa, jota he molemmat ymmärtävät, seksin lisäksi. Kumpikaan ei pysty eikä halua muuta. Se on perusinhimillistä ja ymmärrettävää, vaikka tarinassa on surullinen, meidän häpeänpelolla kasvattujen suosima perusjuonne, joka tuo minulle mieleen vanhat opettavaiset kansansadut tai kristillisen konservatiiviset uskomukset, joilla meidät on kyllästetty. Onko "pahan" saatava aina palkkansa?

Teksti sinänsä on taidokasta ja helppolukuista, kuvailevaa muttei aktien yksityiskohdilla revittelevää. Jos tämä olisi elokuva, varsinaiset seksikohtaukset olisivat pyyhe päällä tehtyjä. Mutta fyysinen veto ja himo ovat ne asiat, joita kirja kuvaa hyvin, samoin häpeily ja avuttomat keinot yrittää peitellä näitä muilta. Sekä ehkä tahattomana oheistuotteena, hyvinvoivan ja ei-hyvinvoivan yhteiskunnan jäsenen erot selvitä elämässä.

Kenelle: Rakkauden, ihmissuhteiden ja seksin ilmenemistavoista kiinnostuneille, seksuaalista identiteettiään etsivälle tiedonnälkään, kokeneemmille nostalgiatrippiin, perustasokkaan lukemisen ystäville lukemisen himoon.

Muualla: Hyvä romaani riippumatta siitä, lukeeko sen eroottisena homoromaanina vai ei, sanoo Omppu. Romaanissa tavallaan paetaan rakkautta, tuumii Tuijata.

Kirjailija vierailee HelsinkiLitissä 2017.

Greenwell Garth: Kaikki mikä sinulle kuuluu. Nemo 2017. Suomennos Juhani Lindholm. Kustantajan lukukappale.


6 kommenttia:

  1. ihastelen, miten selkeästi saat esille romaanissa kuvatun suhteen! Jollain tavalla minulla lukeminen liukui kertojan kokonaistilanteen miettimiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija, kiitos, olitpa aikainen lintu! Juttusi oli mennyt minulta ihan ohi, lisäsin linkin.

      Poista
  2. Minuakin kiinnosti tässä kovasti juuri tuo sinunkin esiin tuomasi päähenkilöiden välisen suhteen valtaepätasapaino. Bulgarian kuvaus on myös hienoja. Näen tälläkin hetkellä Amerikkalaisen siellä kävelemässä ja sen huoneen ja tunnen hänen pelkonsa jne. eli paljon jäi tästä mieleen elämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Minä ajattelin kuviota enemmän Mitkon kannalta, ja haluaisinpa tosiaan lukea hänen versionsa! Jotenkin tuo hyvinvoivan miehen ahdistus jää sen varjoon enemmän ensimmäisen maailman ongelmana ja hänen suhteensa Mitkoon hyväksikäyttönä. Vaikken vähättele oman seksuaalisuuden löytämisen vaikeutta, missä yhteiskunnassa hyvänsä.

      Poista
  3. Noita pulmallisia valtasuhteita kirjassa tosiaan riittää, ja on surullista, miten henkinen etäisyys tuntuu lopulta vaikuttavan siihenkin, miten kertoja Mitkoa pystyy auttamaan. Toisaalta, suhde perustui rahanvaihtoon jo alussa. Rakkausromaaniksi kirjaa on kyllä hankala kuvata. Pidin myös siitä, miten fyysistä vetovoimaa kuvattiin pääosin ilman seksin tarkempia yksityiskohtia, siten luotiin taitavaa intensiteettiä kohtauksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanot osuvasti tuon surullisen asian! Fyysinen vetovoima on vahvasti ilmaistu tarinassa, yksi sen parhaita puolia.

      Poista