
Tapahtuma tuo hienosti ja lajissaan ainutlaatuisesti kansainvälistä kirjapöhinää Savoyn lavalle suomalaisten lukijoiden nautittavaksi. Perjantai-iltana tapasin muun muassa Linda Boström Knausgårdin, jonka tiivistä ja latautunutta tekstiä ihailen. Lavalla hän jäi hieman ystävänsä Märta Tikkasen varjoon, Juha Itkosen keskustelussa.

Laurent Binet (Tuomas Nevanlinnan haastattelussa), jonka kirjoja en ole vielä lukenut, osoittautui mainioksi esiintyjäksi ja innostuneeksi puhujaksi vilkkaita käsiään myöten - kuten muuten useimmat kirjailijatähdet, mitä jaksan hämmästellä. Stereotypia nurkkaan vetäytyvästä ja puhumattomasta kirjailijasta räjähtää atomeiksi näitä kuunnellessa!




Brittiläistä neurokirurgia Henry Marshia (vas.) haastatteli Merete Mazzarella.
Äärettömän mielenkiintoista kuvausta aivoista ja niiden parissa työskentelystä! Sekä sairaaloiden byrokratiasta, joka ei tosiaankaan aina potilaan parasta huomioi.


Pakko näyttää vielä tämä Nobel-tason hymy, jonka ystäväni sai nimmaria hakiessaan. Hyville mielin jäätiin!
Siitä puheenollen, perjantai-illan konsertti Kaj Chydenius, piano, Antti Holma, laulu, oli mukava idea ja pituuskin sopiva (puoli tuntia), mutta lauluvalinnat hämmästyttivät. Otsikot ovat tyyliä Mun itkeä suokaa ja When I´m dead. Ei ihan pirtsakin perjantai-illan piristys - eikä toivottavasti kannanotto suomalaisen tai kansainvälisen kirjallisuuden tasoon?
Tapahtuma oli loppuunmyyty: kolmas kerta toden sanoi, ja kuulemma saamme ensi vuonna uuden HelsinkiLitin. Jes! Kaikki haastattelut löytyvät Yle Areenasta. Esityksiä voi seurata suorana Teemalta, joten välttämättä paikan päällä ei tarvitse olla - toki tunnelman vuoksi, ja kirjailijoiden sekä kirjanrakastajatuttujen tapaamisen vuoksi se kannattaa. Kahden päivän lipun hinta oli 28 euroa, mielestäni varsin kohtuullinen kaikesta annista.
Ohjelmaa jotkut kanssavieraat toivoivat keskustelevammaksi, suoraviivaisen kysymys-vastaus-asettelun sijaan. Jotkut haastattelut olivatkin sitä - kuten Persson Gioliton ja Hirvosen keskustelu - mutta asia ei riipu välttämättä keskustelun vetäjästä, vaan myös vieraista. Ja tuntuisi hassulta väkisin työntää esiin vaikkapa kotimaista kirjaa, jos keskustelun teema liikkuu ihan muualla. Vaikka oletan, että haastattelijat ja haastateltavat on valittu jollain tavoin heitä yhdistävin kriteerein, muutenkin kuin kirjailijan ammatin puolesta. Viime mainittu seikka on mainio idea ja luulen, että se houkuttelee saamaan esiintyjiä: kollega keskustelukumppanina varmasti tietää taustat ja ammatilliset erityispiirteet. Kotimaiset haastattelijamme suoriutuivat hommastaan mallikkaasti, jopa henkilökohtaisesti heittäytyen: tähän suuntaan enemmän jatkossakin. Kiitos hienosta tapahtumasta järjestäjille, seuraavaa odotellen!
Voi vitsit, kun en päässyt paikalle, niin kiinnostavalta vaikuttaa! Josko sitä ensi vuonna sitten - minä kun en ole koskaan ollut Helsinki Litissä (hyi minua)...
VastaaPoistaEka kerta oli mullakin livenä, Hande. Siellähän on näitä konkareita, jotka fiilistelee jo nyt sillä, että ovat olleet paikalla joka kerran alusta alkaen, me ei päästä enää siihen mukaan :)
PoistaKatsoin kaikki keskustelut Areenasta ja olipa taas kiinnostava kattaus! Ja haastattelijatkin olivat tänä vuonna kaikki hyviä. Edellisinä vuosina kun on ollut muutama huti.
VastaaPoistaPamukin haastattelusta jäi vahvasti mieleen se miten hän kertoi absurdeja asioita Turkin ihmisoikeustilanteesta ja kun yleisöä nauratti (varmaan juuri se absurdius) Pamuk tokaisi useampaankin otteeseen, että ei tässä ole mitään hassua. Se mikä Suomessa voi vaikuttaa hullunkurisen absurdilta heitolta onkin turkkilaiselle totisinta totta. :-(
Ei nyt muistella vanhoja :-) Mutta tosiaan hienosti tänä vuonna meni. En edes yritä tiivistää keskustelujen sisältöjä, jokainen voi katsoa ne itse. Mutta tuo mainitsemasi kohta tosiaan oli hämmentävä ja pysäyttävä ja osoitti, miten eri maailmassa eletään. Meitä nauratti, häntä ei yhtään, enkä ihmettele. Terveellinen muistutus meille lintukotolaisille.
Poista