tiistai 21. huhtikuuta 2020

Piia Leino: Yliaika

Viime päivinä on julkisuudessa keskusteltu siitä, tuleeko kansakunnan edetä terveys vai talous edellä. Kummasta on kansalaisille enemmän haittaa, suuresta kuolemien määrästä vai talouden totaalisesta romahtamisesta?

Piia Leinon kertomus Suomesta vuonna 2052 ottaa asiaan selkeän kannan päähenkilönsä, ministeri Annastiina Kankaanrinnan avulla. Yksikään kansalainen ei saa täyttää 76 vuotta, koska viimeistään sen jälkeen henkilön kustannukset yhteiskunnalle ovat suuremmat kuin tuotot. Jos luonnollista kuolemaa ei tapahdu ajoissa, se järjestetään. Instakuvaa varten voi valita sopivan loppupaikan ja lavastuksen ja järjestää millaiset spektaakkelit haluaa, mutta kansalaisuus päättyy ja omaisuus siirtyy valtiolle henkilön täyttäessä sallitut vuodet. Henkilöstä tulee paperiton, ei-luvallinen.

Järjestelylle on järkiperusteita.

"- On rääkkäystä pitää ihmisiä hengissä loputtomiin, ja se rääkkäys vain pahenee, kun lääketiede kehittyy. Kohta voimme uusia ihan kaikki elimet, paitsi aivot. Meistä tulee keinoelimillä buustattuja kuoria! Miksi on niin selvää, että kärsivä koira voidaan lopettaa, mutta ihmisen on pakko kituuttaa niin kauan kuin elimistö pysyy jotenkin kasassa? - Sitä kai kutsutaan ihmisarvoksi. Koira-arvosta en ole kuullut, Risto sanoo. - Ja ihmisarvo ilmeisesti koskee nyt vain eläviä ihmisiä. Kun lapsia jätetään hankkimatta ilmastonmuutoksen takia, sitä ymmärretään. Eikö olisi reilumpaa, jos hankittaisiin ne lapset, ja karsittaisiin ennemmin tosi pitkään eläneistä? - Risto venyttää pakaraa selällään maaten ja katsoo Annastiinaa pitkään. - Reilua? En tiedä. Oikeudessa sitä kutsuttaisiin murhaksi. Annastiina vetää syvään henkeä. Riston maailmassa oli aina ollut jotain raivostuttavan porvallisista, syvää luottamusta siihen, että asiat olivat luonnostaan oikeilla paikoillaan. - Kuuntele itseäsi! Tuo on tylsämielistä. Tätä menoa talous kaatuu eläkepommiin ja maapallo tukehtuu, mutta kukaan ei silti uskalla ajatella yhtään uutta ajatusta."

Myös Annastiinan äiti - moottoripyöräjengin jäsen - sanoo:

"- Oikein tämä on. Ei tätä naamaa saa pidettyä kasassa enää millään, alapääkin kuin paperia, vaikka kuinka rasvaisi. Lonkat särkee eikä suoli toimi. Vanheneminen on hanurista, en suosittele. Annastiina inhoaa äidin rahvaanomaista kielenkäyttöä, mutta siitä huomauttaminen tuntuu nyt mahdottomalta. Kuolema muuttaa rasittavimmatkin ihmiset pyhimyksiksi ja se näytti tapahtuvan osin jo ennen lähtöä."

Annastiina on elänyt köyhän lapsuuden, mutta taidoillaan edennyt yhteiskunnan huipulle. Hän osaa hurmata, vaikuttaa ja viestiä, ja kun hän tapasi vaikutusvaltaisen Riston, suhde tuntui kohtalolta siitä huolimatta, että Riston avioliitto purkautui ja tämän kahdesta pojasta tuli Annastiinan poikapuolia, vaikka kaukaisia. Uraa määrätietoisesti rakentavalla naisella ei ollut aikaa paneutua perheasioihin.

Mitä Annastiina miettii siinä vaiheessa, kun hänen aikansa koittaa?

"Kaikki kuolevat joka tapauksessa. Hän olisi voinut kuolla äsken auton alle tai jompaankumpaan syövistään, jos niitä ei olisi nanotekniikalla näpsäisty pois kuin näppyä. Annastiina vakuuttaa itselleen, että exitys on väistöliike, pikku hyppy pois vanhuuden tieltä. Se on välttämätön, parempi vaihtoehto kahdesta pahasta. Ei hän totisesti halua kurtistua enää enempää, menettää pidätyskykyään, alkaa puhella pehmoisia."

Tuo on järkeilyä. Mutta kuinka helppoa on noudattaa vanhuslain, Lex 75:n, keksijänä omaa lakiaan omalla kohdallaan, näyttää kansalaisille esimerkkiä? Apuna on tietysti tietotekniikka ja uskollinen ystävä, komea hologrammi Heath, joka älyllisistä puutteistaan huolimatta vaikuttaa välillä ihmistä viisaammalta. Vaikka Annastiina ei ole perheihmisiä, hänellä on ystävä Niina, joka on myös tärkeä.

Piia Leino luo uskottavan ja koskettavan maailman henkilöineen. Tarinassa riittää jännitettä ja koukkuja, kieli on täyttä tavaraa herkullisine lauseineen. Koska tulevaisuudessa ollaan, en voi välttää ajattelemasta tuoretta Jani Saxellin Helsinki Underground -kirjaa: Leino fokusoi ajankuvansa tiukemmin ja tiettyyn haasteeseen, kun taas Saxell rönsyää (upeasti) menneen ja tulevan välillä. Tarinat eivät syö toisiaan, vaan Leinon ajankuva voisi hyvin olla yksi jatko Saxellin monitahoiseen tarinaan. Ehkä Annastiina on yksi Kilpineidoista?

Kirjailija aloitti Rumalla kassalla, jatkoi Taivas-kirjalla, ja olen edelleen samaa mieltä. Kirjailija on etukenossa tulevien suhteen, näitä kannattaa lukea! Yliajassa myös kansiratkaisu on upea ja yllättävä (ei näy valokuvassa - ylläty!).

Kenelle: Ajassa tai vähän edellä oleville tai sellaisiksi haluaville, tulevaan kurkistaville, sujuvan suomalaisen proosan lukijoille.

Muualla: Reader, why did I marry him -blogin Omppu sanoo romaanin esiin nostavaan tematiikkaan tiivistyvän korona-ajan polttavimmat eettiset kysymykset.

Piia Leino: Yliaika. S&S 2020. Kansi Jussi Karjalainen, taitto Jukka Iivarinen.


Helmet-haaste 2020: kohta 37 (merkittävä ajankohta), 47 (2020 julkaisu). Mutta ehdottomasti kohta7: kirjassa rikotaan lakia. Sen hetkistä lakia. 28 kertoo tulevaisuudesta, 37 ajankohdalla on tärkeä rooli. 



11 kommenttia:

  1. Tulevaisuus ja historia ovat molemmat kiinnostavia. Ihastuin kirjailijan Taivas kirjaan juuri tulevaisuusteeman vuoksi. Yliaikaa odotan kovasti kirjastosta.
    Tämmöisen poikkeusajan tuloa ei varmaan monikaan uskonut tulevan näin nopealla aikataululla. Tässä ajassa on jotain todella hyytävää ja pelottavaa. Meinasin pökertyä, kun yksi mies rupesi yskimään ruokakaupassa. Ei suojannut mitenkään, ei yskinyt hihaan, aukaisi maitokaupoin oven ja yski täysillä sinne.
    Pelotti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kriisin nopeus on yllättänyt kaikki. Piia Leinolla tuntuu olevan tuleva hallussa; kaikki pätee edelleen, vaikkei kirjoitusaikana ollut tästä tietoa. Jani Saxellin kirjaa nostan rinnalla siksi, että siinä on tuotu mukaan myös historia ja menneet tapahtumat, jotka vaikuttavat yhtä lailla siihen, mitä on nyt. Myös sota-ajat vertautuvat tähän aikaan, ja kuten sanot, tilanne on hyytävä ja pelottava. Silti isovanhempamme selvisivät, mekin teemme niin.

      Poista
  2. Olipa kiva lukea postauksesi, koska just tänä aamuna luin arvostelun tästä kirjasta paikallisessa Karjalaisessa. En ollut ihan varma, onko tämä kiinnostava kirja, mutta kyllä tämä taitaa kiinnostaa. - Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinkö, monesti paikallislehdissä on tosi hyviä kirjajuttuja! Kyllä tämä kannattaa lukea, uskon että pitäisit ja arvostaisit myös kansiratkaisua. Kiitos Anneli, samoin sinulle hyvää viikon jatkoa!

      Poista
  3. Kuulostaapa todella kiinnostavalta. Leinon nimi jäi mieleen, kun Taivasta moni kehui, mutta en vain tullut hankkineeksi kirjaa käsiini. Ehkäpä tämän sitten hankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Subjektiivinen suositus. Nautin näistä suuresti. Vaikkei ollut pelkästään ihanaakivaa - ei tulevaisuus nyt siltä vaikuta. Leinon kirjoittaminen on kehittynyt ja rikastunut hienosti alkuaikojen kirjoista, ja sitä on ilo lukea, aiheesta huolimatta.

      Poista
  4. Hei! Haluaisin tuoda tässä yhteydessä esille, että Leinon uusin teos on joitakin yksityiskohtiaan myöten samanlainen kuin eräs jo aiemmin (2016) esikoiskirjailijalta julkaistu teos. Suosittelen tutustumaan: https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/http%253A%252F%252Fdata.kirjasampo.fi%252FabstractWork_4326374

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Katsoin tuon jutun ja yhtäläisyyksiä on, olet oikeassa. Mutta toisaalta. Minulle aika paljon lukevana tulee monta kertaa vuodessa tunne, että olen "lukenut" tämän jo. Saati kun luen vaikka tulevien kirjojen kuvauksia kustantajien katalogeista. "Taas tämä!" Juonet ja taide yleensäkään ei ole niin uniikkia kuin etenkin tekijä toivoisi. Samat asiat kaihertavat monien mieltä, samat asiat nousevat pintaan. Miten monta kertaa on rämmitty sotaleskenä tai maalta muuttaneena aikuisena tai erottu tai perustettu uusperhe jne. Vanhuksia on tapettu jo tuhat vuotta sitten syntyneissä saagoissa; tämä on yksi myyteistä, joka voi olla totta tai sitten ei. En olisi huolisssani. Kukin kertoo tavallaan. Ja se kertomisen tapa ratkaisee.

      Poista
  5. Ja vielä p.s. en siis itse ole kyseinen kirjailija, mutta pidin Salakka-Kontusen teoksesta ja olen seurannut tätä Leinon kirjan uutisointia hieman huolestuneena. Kirjat ovat tosiaan hämmentävän paljon samanlaiset.

    Yst. terv. Ritva S.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ks. vastaukseni edellä. Olet ilmeisesti lukenut myös Leinon kirjan. Mitkä asiat erityisesti hämmensivät samanlaisuuksien kannalta, paitsi aihe?

      Poista