sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Maaza Mengiste: Varjokuningas

Tarkkasilmäiset lienevät havainneet, että tahkoan läpi HelsinkiLit-tapahtumassa 2022 käsiteltäviä kirjoja. Ja kieltämättä meni hieman työksi ja tahkoamiseksi Varjokuninkaan kanssa. 

Siis kirjahan on upea, runsas ja elävä kuvaus Etiopian sodasta toisen maailmansodan alla, eli paljon historiatietoa antava myös. 

Haile Selassie on legendaarinen nimi, kuin satua, vaikka oli aivan todellinen henkilö, Etiopian keisari ja kuningas, 1930-luvulla. Ei ole Italian komeimpia hetkiä se, että se hyökkäsi Etiopiaan varoja saadakseen. Kuvitteli kai olevansa jokin siirtomaavalta. Näitä sairaita kuvitelmia näemme tänäänkin, ikävä kyllä. Ilmiö ei ole vaaraton. Italia on päässyt vähällä, ei ole maalitettu tyhmistä taannoisista teoista. Koska nyt ovat uudet ajat ja hallinnot. En silti valitse matka- tai lomakohdetta miettimättä maan taustoja ja yhteiskuntarakennetta, enkä oikein ymmärrä ihmisten intoa lomailla vaikkapa Dubaissa. 

Asiaan eli kirjaan: Sen tapa kertoa Etiopiasta on harkitun kuvaileva, verkkaan etenevä - se pysähtelee, katsoo hetkiä kuin valokuvia. Antaa tilaa miettiä ja ajatella. 

Mutta kun en oikein malttaisi, etenen mieluummin nopeasti, pitkästyn pysähtyviin kohtiin. Hieno tapa kirjassa on sanoa sana Valokuva, ja sitten kertoa sanoin kuvan sisältö. Ilman kuvaa. Joudun pysähtymään ja katsomaan sanoin kerrottua kuvaa, omassa mielessä. Oiva keino kirjailijalta, arvostan. Ja tarina on kerta kaikkiaan kiehtova ja nostaa upeasti naisten roolin sodassa Hirut-tytön kautta. 

Silti kirja jäi minulle kaukaiseksi. Ehkä sen pelottavuuden ja huippuajankohtaisuuden takia - miten köyhä maa joutuu kohtaamaan raa'an hyökkäyksen ja miten naiset siitä joutuvat kärsimään. Ehkä sen verkkaisuuden ja pikkutarkan kuvailevuuden takia. Varmaan myös siksi, että sen kertoma on kaukana niin ajallisesti kuin maantieteellisesti. Luulen, että häpeän tätä ajatusta myöhemmin. Odotan kovasti kuulevani taustoista lisää HelsinkiLitissä, jonne kirjailija tulee. 

Kenelle: Rauhallisen kerronnan ystäville, historiahulluille, naisen asemaa etenkin sodassa miettiville, maailmankansalaisille. 

Maaza Mengiste: Varjokuningas (The Shadow King). Suomennos Aleksi Milonoff. Atena 2022. 

Kirjailija vierailee Suomessa HelsinkiLit-tapahtumassa 13.5.2022. 

4 kommenttia:

 1. Tässä maailmantilanteessa en tohtisi tätä lukea. Luen parhaillaan Kjell Westön Kangastus 38 ja on melkoisen ankea kuvaus 30-luvun lopusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kangastus 38 on upea! Ja näin sen myös näytelmänä, joka oli ihan huippua! https://kulttuurikukoistaa.blogspot.com/2017/09/kansallisteatteri-kangastus-38.html

   Poista
 2. Hyvä kun bloggasit tästä! Minäkin aloitin tätä ja nautin juuri tuosta Mengisten hienosta kielestä ja kuvailusta. Toki minäkin välillä väsähdän hitaasti eteneviin kirjoihin, varsinkin jos ne ovat kovin paksuja. Tämän kirjan kanssa kävi niin, että kun sota alkoi, tajusin, etten nyt millään jaksa lukea sodasta. Joku toinenkin sotakirja jäi kesken samoihin aikoihin. Toivottavasti moni muu löytää silti tämänkin kirjan ja jaksaa lukea ihan kokonaan! Mengiste on kyllä taitava kirjoittaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kyllä, ehkä sotauutisväsymys tosiaan vaikutti, tajuan nyt. Ja samaa mieltä kirjoittajan taitavuudesta.

   Poista