keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Koston enkeli

Minulle uusi kirjailija, tosin jo pitkän uran tehnyt, Juha Ruusuvuori, on julkaissut kiinnostavan, pienimuotoisen tarinan parisuhteesta ja mustasukkaisuudesta. Ja vähän muustakin psyykeä häiritsevästä.

Tarina on kahden ihmisen välinen: Harryn ja Mian, sivistyneen pariskunnan, joiden avioliitto on asettunut uomiinsa, molempien tyydytykseksi. Silti kaikki ei ole kunnossa, huomaa lukija pian. Mutta mikä mättää?

Jännite syntyy juuri tuosta kysymyksestä. Onko heillä oikeasti kaikki hyvin ja onko muu vain kuvitelmaa? Ovatko Harry ja Mia jääneet niin entisten (nuorempien) itsensä pauloihin, etteivät pysty siirtymään seesteiseen keski-ikään? Onko omistushalu suurempi kuin rakkaus? Ja mitä rakkaus oikeastaan on? Miksi he eivät ole onnellisia?

Mia turvaa Jumalaan, Harry historiaan. Omasta mielestään todesti, mutta lukijalle osoitetaan, että niin ei ole. Ruusuvuori ei piilottele syitä eikä seurauksia päällisin puolin, mutta sittenkin lopulta tekee niin. En kokenut saavani vastauksia, mutta se ei liene tarkoituskaan. Tiheä tunnelma rakentuu kahden ihmisen vuoropuhelusta, josta muodostuu kuva tilanteesta. Mutta kuva ei ole kokonainen, lopussakaan, vaikka jonkinlainen selitys sieltä löytyy. Teksti sinänsä on ammattimaisen sujuvasti ja varmasti muotoiltu, ja se iskee kipeisiin kohtiin terävästi ja vakavalla mielellä. Sanoisinko jopa: suomalaisen synkeästi.

Täysin uskottava tarina tai sen loppu ei kuitenkaan ole, monessakaan mielessä, mikä jäi hieman ärsyttämään. Spoilauksen pelossa en tarkemmin ruodi noita häiritsevyyksiä. Ehkä joitakin huolimattomuuksia on havaittavissa. Nopealukuinen ja vaikuttavatunnelmainen kirja silti on eikä ollenkaan huono valinta - sopisi erinomaisesti vaikka lukumaratonkirjaksi. Kansi kuvaa hyvin kirjaa: erittäin pelkistetty ja tyylikkyyttä tavoitteleva, mutta ei kovin erottuva.

Mitä jäi käteen? Ruusuvuoren kirjoja täytyy lukea lisää. Tämä ei liene paras edustaja runsaasta tuotannnosta.

Kenelle? Parisuhteita pohtiville, mustasukkaisuutta miettiville, psykologisista tutkielmista pitäville, suomalaisen kansanluonteen luotaajille.

Muualla: Ulla sanoo kirjaa psykologiseksi trilleriksi parisuhteen kipupisteistä. Mutta Ullankin postaus on hieman ristiriitainen siten, että hän osin kehuu, osin taas ei.

Juha Ruusuvuori: Koston enkeli. WSOY 2014.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti