torstai 23. lokakuuta 2014

Helsingin kirjamessut - tärpit

Tänään ne sitten alkavat, Helsingin kirjamessut, kirjabloggaajan joulu ja juhannus. Vapaapäivät töistä on sovittu, vesipullo hankittu, mukavat kengät katsottu, messuohjelma koirankorville selattu.

Kirjabloggaajilla on tänä vuonna piste Boknäsin osastolla 6g85, hallin keskivaiheilla. Päivystämme to 13-14, to-pe 15-17, la-su 11-14, ja muinakin aikoina meitä paikalta löytää. Tervetuloa kysymään kirjavinkkejä tai antamaan oma vinkkisi bloggareiden luettavaksi!
Tunnelmia ja vinkkejä Kotimaisten kirjablogien fb-sivulla ja #bloggaritmessuilla.

Messuista aion nauttia täysillä; tällä kertaa pyrin pitämään homman kiireettömänä ja jättämään aikaa vaeltelulle, löydöille ja uusille tuttavuuksille. Jos ostoksia ajatellaan, uutuuskirjat ovat nähtävissä myös kirjakaupoissa, joten ne eivät niinkään innosta (paitsi jos joku ihailemani kirjailija on paikalla itse), vaan divaripuoli ja pienet kustantamot, joita muuten ei juuri missään näe.

Eniten kuitenkin kiinnostavat kirjailijahaastattelut ja kirja-alan keskustelut, joita tarjolla on sen verran ruhtinaallisesti, ettei kaikkiin voi mitenkään ehtiä. Esimerkiksi to klo 14 kertoo Anita Konkka muistelmakirjastaan Katri Vala -lavalla samaan aikaan, kun Anni Kytömäki, Tommi Kinnunen, Pajtim Statovci ja muita esikoiskirjailijoita on Kullervo-tilassa, mikä harmitus! Voisin juosta eestaas, jos esiintymispaikat eivät sattuisi olemaan juuri vastakkaisissa päissä Messukeskusta.

Torstaina kutkuttaa tietysti myös keskustelu kriitikot vs. kirjabloggajat klo 17 Kullervossa. Ammattikritiikki vähenee, blogit kasvavat - mikä on syy ja mikä on seuraus? Pakko kuulla.

Tietokirjojen, ruotsinkielisten kirjojen ja vaikkapa julkkiskirjojen ystäville on omat ohjelmansa. Musta Barbaari kertoo kirjastaan juuri kun olen päivystämässä bloggariständillä, joten valitettavasti tämä menee minulta ohi. Katri-Helenaa haastattalee HS-kriitikko Jukka Petäjä Aleksis Kivi -lavalla klo 14.30.

Perjantain tärpeikseni olen merkannut 11.30 Arne Nevanlinnan Katri Valassa, jossa jatkaa klo 12 Merete Mazzarella, sekä keskustelun kirja-alan tulevaisuudesta klo 14 Ainossa (Sofi Oksanen, Jörn Fonner, Laila Hirvisaari, Harri Kalha). Samaan aikaan esiintyy taas esikoisia, kuten Henni Kitti, Meri Kuusisto ja Antti Holma, Kullervossa. Antti Tuuri klo 17 Aleksis Kivessä, Alf Rehn klo 18 Eino Leinossa.

Ja siinä välillä klo 16.30 Otavan osastolla inhottavan kammottavan Varistyttö-trilogian kirjoittaja Erik Axel Sund, 17.30 SSK:n osastolla. Kannattaa muistaa, että virallisessa ohjelmassa ei ole kaikkia esiintymisiä - näytteilleasettajilla on omansa (löytyvät yleensä ohjelmalehtisen mainoksista tai viimeistään paikan päältä osastoilta). Yllätyksiin ja "tuttuihin" (= kirjailijoihin, joita on nähnyt vain mediassa) törmää messuilla silti aivan varmasti. Lienen jo kertonut jutun kirjabloggaajakaverista, jota Siri Hustvedt taputti ruuhkassa olalle pari vuotta sitten ja lausui pari sanaa. Varo siis - kuka vain voi taputtaa olallesi!

Mukavaa messuilua ja lukemisen iloa! Messut alkavat n-y-t NYT!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti