Mukan romaani ilmestyi 1964 ja oli kirjallinen sensaatio, nuoren miehen esikoisteos, jota paheksuttiin aikanaan, mutta jota on ihailtu siitä lähtien. Paheksuntaa ei enää tarvita; paatuneina lukijoina olemme vuosien varrella nähneet paljon "pahempaa", niin väkivallan, uskonnonharjoittamisen kuin seksin rankempia kuvauksia. Mutta ihailu jatkuu eikä ihme, voin todeta, nyt kun vihdoin sain sen luettua. Lapin Martan tarina on rujo ja hellä - ja kaikessa olemisessaan ajaton ja vaikuttava.
Martta asuu pienessä kylässä köyhässä kodissa, joskus viime vuosisadan alkupuoliskolla tai puolenvälin tienoilla. Mukka piirtää kylän ja kyläläiset eläviksi varmoin vedoin, sinnittelyn elämisen perusehtojen kanssa, mökit hajuineen ja makuineen. Silakkaa syödään jos saadaan, juodaan paljon kahvia ja usein pontikkaa. Isä-Juhani tekee metsätöitä hevosensa kanssa, äiti Alli on sairaalloinen, Martan ukki, äijä, auttelee, mutta iso osa kotitöistä jää Martan harteille.
"Kun oli syöty, kysyi Alli: - Sie et sitten pyhänä tule? Ei tiä oottaa? - En. Saattaa mennä kuukausiksi, sanoi isä-Juhani. Hän röyhtäili, käveli edestakaisin pirtin lattialla, joi lasillisen vettä. Sitten hän painoi karvalakin äkisti korvilleen ja suori kintaat muurin päältä. Alliin tuikeasti katsoen hän toivotti ovelta: Noh... jaksakaa nyt hyvästi! - Ja äijä se vissiin pittää huolen pirstoista, että niitä on. Äijä hypähti istualleen penkille. - Kyllä mie... kyllä mie puut... mutta ei aijaa orhiita märäksi alkumatkasta, hän sanoi. Isä-Juhani paukautti oven kiinni ja painui ulos."
Martta on pystyvä naisenalku, joka lypsää, kantaa kaivolta vettä ja lämmittää saunaa: hänellä ei mene sormi suuhun eikä luu kurkkuun herkästi, tyttö on tottunut ronskeihin otteisiin ja puheisiin. Kun kyläläiset juhlivat, usein päädytään puukkohippasille; vaatimattomassa elämässä ilot otetaan irti sieltä mistä saadaan. Helppo ja halpa tapa on iloa etsiä vastakkaisen sukupuolen sylistä. Yksi keino on uskonto jumalisine seuroineen, joissa väki hurmioituu ja nousee kiimaan, saarnaajaa myöten. Seurojen kuvaus on hurja tarina tarinan sisällä!
Mutta Martta myös haaveilee, kuten nuoren kuuluu. Verevä neito vetää miehiä puoleensa, mutta Martta ei kelpuuta kaikkia. Romanttisia ajatuksia herättää lappalainen, joka käy kylällä poronerotuksissa. Martta rakastuu.
Juuri kun lukija on tottunut kaiken niukkuuteen, surkeuteen ja seksinvonkaamiseen, hän yllättyy. Sillä yhtäkkiä lentävät joutsenet.
Kauniinhaikeat runot nostavat tekstin toiselle tasolle; ne näyttävät mielenmaisemaa, etsivät ja löytävät kauneutta kaiken arkisen yläpuolelta. Runot soivat taustalauluna tarinalle, josta ei dramatiikkaa puutu, kun isä-Juhani saa selville Martan ja lappalaisen suhteen.
Mukka kuvaa komeasti Lapin luontoa ihmisluonnon lisäksi. Maiseman voi nähdä, paukkuvan pakkasen tuntea tai ihmetellä taivaan ilmiöitä.
"Keskitalvella, kun vuosi on vaihtunut uudeksi, ilmaantuvat revontulet joinakin pakkasöinä hulmuavina Siskonrannan taivaalle. Ensin on taivaan läntisellä laidalla kirkas valo, joka väliin heikkenee melkein näkymättömäksi ja katoaa Niesaroan taakse. Mutta sitten se roihahtaa leimuamaan äkkiä Kotivaaran itäisellä loitolla ja hulmuu siitä yli koko taivaanrannan ylimaallista tanssia tanssien. Valon hulmuavat liepeet lentävät leviten kaikille ilmansuunnille - eteläänkin, haipuen aivan alas asti Kotivaaran kaukaiselle tyvelle. Ja koko ajan on valon värikäs vyö löysästi laskettuna taivaan mahalle idästä länteen ja se kuin aaltoava vesi läikehtien ja vaahtopäitä sylistään kiehtoen liikkuu kupunsa pullistaneen taivaan koristeena, kukkivana tulena."
Eläytymään kutsuva, upeasti kerrottu melankolinen tarina; kasvutarina ja rakkaussellainen, Lapin kuvaus ja ajankuvaus, joka jättää oudosti surullisen ja voimaantuneen olon yhtä aikaa.
Kenelle: Kotimaisten kertomusten ystäville, Lappia rakastaville, komean kerronnan arvostajille.
Muualla: Samanlaista ikiaikaista, luonnonvoimaista ja peräänantamatonta kerrontaa kuin Kalevalassa, sanoo Amma. Väkevää tekstiä, kerronnasta henkii aitous ja rehellisyys, sanoo Jokke.
Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu. Gummerus, kahdestoista painos, 2013 (alkuperäinen ilmestymisvuosi 1964). Kansi: Markus Pyörälä.
Postaus on osa Kirjabloggaajien klassikkohaastetta numero 8, jota vetää Tarukirja. Haastesarja on loistoidea, josta kiitän ja teen aaltoja Tuijalle ja Ompulle aina kaksi kertaa vuodessa haasteeseen osallistuessani. Ilman sitä tämäkin helmi olisi jäänyt lukematta. Logo on Tuijan.
Tämä oli tosiaan ilmestymisaikansa paljon puhuttu ja läpikeskusteltu Tapaus isolla t:llä!
VastaaPoistaRauni Mollbergin elokuvaversio, jossa Martan osassa mahtava Maritta Viitamäki, pompahdutti sen vielä kertaalleen tapetille.
Tällaiselle Lapin ystävälle mahtiteos rehevyydessään ja luontokuvauksineen:)
Kieltämättä ensiajatus kirjasta on Maritta Viitamäki paljain rinnoin kumisaappaissa, vaikka leffan muistan vain hämärästi, tuskin katsoin kokonaan - nyt katsoisin. Lapin ystävän must, toden totta. Se hellyys tulee nimenomaan seudun ja luonnon kuvauksesta. Ja rehevyys muustakin kuin Viitamäen ulkonäöstä, joka kyllä istuu nappiin kirjan kuvaukseen. Pitäisikin kaivella leffa esiin jostain. Kiitos Takkutukka!
PoistaKiitos Arja! Aaltosi on kantautunut luokseni. Tämä klassikkohaaste on hyvä esimerkki siitä, miten hyvät ideat syntyvät usein puolivahingossa, kuten tämä haaste, kun Tuijan kanssa tulimme siihen tulokseen, että olisi jo aika lukea Saatana saapuu Moskovaan.
VastaaPoistaMitä tulee Mukan kirjaan on se jylhä rakkauden, kuoleman ja uskonnollisuuden cocktail. Erittäin vaikuttava teos.
Mainiota Omppu, että aalto tavoittaa sinut! Olen oikeasti niin iloinen tästä. Ja itkettävän upeista ja puistattavan kamalista klassikoista, joita on tullut haasteen myötä luettua. Mukka on ensin mainittua lajia ehdottomasti.
PoistaOlen nähnyt vain elokuvan, joka oli hurja. Elämä ei riitä kaikkien klassikkojen lukemiseen! Hah - minä luin sitten nyt Bulgakovin. En tiennytkään että se pyöri Tuijan ja Ompun mielessä haastetta ideoitaessa.
VastaaPoistaEi riitä ei, elämä! Hienoa että luit Bulgakovin! Sitä suosittaisin minäkin kaikille klassikoiden etsijöille. Mutta kun näitä lukemattomia tosiaan piisaa niin paljon, ettei tiedä mihin säntäisi... Sentään pari vuodessa on enemmän kuin ei yhtään. Olenpa haasteen myötä jopa lukenut muutaman ihan haasteen ohikin, innostuttuani.
PoistaOlen katsonut elokuvan ja lukenut kirjan nuorena. Samoin Tabun ja siitä tehdyn elokuvan Milka. Luin Tabun tähän klassikkohaasteeseen.
VastaaPoistaMukka oli tosi nuori, kun hän kirjoitti tämän vimmaisen kirjan.
Nuorena, niin, minullakin on hyvin hämärä mutta elävä muistikuva elokuvasta (ks. kommentit edellä), en tajunnut siitä mitään tuolloin. Nyt ymmärrän, miksi Mukka oli aikansa kirjallinen tapaus - ja edelleen. Klassikon yksi piirre on ajattomuus, ja tässä kirjassa se toteutuu. Tabua en tunne (vielä), kieltämättä nyt kiinnostelee kovasti, kiitos Mai!
PoistaMaa on syntinen laulu on upea klassikko - niitä kirjoja, jota luettuaan ei voi unohtaa.
VastaaPoistaUskon sanomasi; Margit. Tämä säilyy aina, puhutaan niin Lapista, kirjaklassikoista kuin tuloeroista tai sosiaalisista kerroksista. Joista kas vain, nykyään paljon puhutaan.
PoistaIhanat aaltosi tavoittivat minut! On niin nautinnollista, että klassikkohaaste innostaa kerta kerralta!
VastaaPoistaSiis tämä aaltohomma toden totta toimii! Kiitos Tuija niiden vastaanotosta, ja tietysti itse haasteideasta.
Poista