kotimainen ja käännöskirjallisuus, kirjauutuudet, tietokirjat, kirja-ala, kirjatapahtumat, kirjaesittelyt. Lukijan näkökulma.
maanantai 20. heinäkuuta 2015
Uusi maa
Tästä tulikin suurten kertojanaisten viikko.
Uusi maa on Atwoodin MaddAddam-trilogian päätösosa, dystopia, jota odotin tämän vuoden käännöskirjoista eniten. Oryx ja Crake (2003) ravisti aikoinaan ajatuksia uuteen malliin, Herran tarhurit (2010) uskontoineen ei aivan niin rajusti, mutta loppu on varmasti komea, uskoin. Ja onhan se.
Ollaan jälleen ajassa jälkeen katastrofin. Ruttoepidemia on tappanut ihmiset lähes sukupuuttoon. Infrastruktuuri on romahtanut, kun teiden, talojen, sähköverkkojen tai julkisten laitosten ylläpitäjiä ei enää ole.
"Kuinka moni on joskus ollut tässä samassa tilanteessa? Henkiin jääneenä, kun muut ovat kuolleet, kun kaikki on menetetty."
Joitakin on sentään elossa, myös muutama Herran tarhureista. Ja uusi, Craken kehittämä rotu, jonka oli tarkoitus korvata ihmiset. He ovat hyväntahtoisia, uteliaita ja kauniita - ja muuttuvat paritteluvalmiudessa ollessaan sinisiksi. Crakelaisissa on muitakin ihmisille outoja piirteitä, jotka luonnollisesti aiheuttavat hämmennystä, mutta ystävystymistä, tai ainakin jonkinlaista lähestymistä, ne eivät estä. Tuo "jonkinlaista" on merkityksellinen: Atwood heilauttaa monet asiat ja ilmiöt kokonaan eri tasolle; tuntuu, ettei näille ilmiöille edes ole (vielä) olemassa oikeita sanoja.
Valitettavasti maailmassa on myös vihollisia: lihaa syövät mutanttisiat ja verikuulaveteraaneiksi sanotut entiset tosi-tv-"sotilaat" uhkaavat hauraita ihmishenkiä jatkuvasti. Väkivallalta ei vältytä, ja elämä on rankkaa kamppailua eloon jäämiseksi ja ravinnon löytämiseksi.
Kirjailija esittää myös terävää yhteiskuntakritiikkiä: Zeb ja Toby muistelevat muun muassa sanaa sopeutuminen, joka Zebin mukaan oli muotisana joskus, ennen oikeaa öljykriisiä ja jäteöljybisneksen nousua. Zen oli jossain vaiheessa töissä KarhuJelpissä: se oli palvelu, jossa jääkarhuille rahdattiin ihmisten biojätettä toptereilla, jonkinlaisilla biolentolaitteilla.
"Jääkarhut näkevät nälkää, koska jäätikkö on melkein sulanut eivätkä ne enää voi pyydystää hylkeitä, joten syötetään niille meidän omia tähteitä, kunnes ne oppivat sopeutumaan.--- Kyllä minä muistan sopeutumisen, Toby sanoi. Se oli vain yksi tapa sanoa että voi voi, harmin paikka. Ihmisille joita ei ollut aikomuskaan auttaa."
Herran Pyhän Öljyn vihollisia parjattiin nokkelilla sloganeilla, tyyliin "Sarjamurhaajat uskovat ilmastonmuutokseen." Ruokalistat elivät maailman mukana: jossain vaiheessa syötiin "molekyylifuusioruokaa ja labralihaa ja quorn-sieniproteiinia sekä uskaliaina lisukkeina aineksia katoavista eläinlajeista - kottaraisenkielipatee oli yksi viimeisiä villityksiä näissä paikoissa."
Mutta nuo ajat ovat takana.
"Se oli hassu juttu - se ihmiskunta", sanoo Zeb. "Vai mitä?"
Atwood on kerronnan mestari, ja hänen tekstinsä on täyttä, ajatuksia herättävää. Siinä on "kaikkea": jännitystä, romantiikkaa, mielikuvitusta, huumoriakin, ja syvällistä pohdintaa maapallon tulevaisuudesta, mutta kevyt luettava se ei ole eikä vyörytä tapahtumia jännärimäisellä vimmalla, vaan tunnelma syntyy pala palalta rakentaen. Atwood käyttää scifi-kirjailijan tehokkainta asetta kertomalla jo olemassaolevista ilmiöistä, mutta viemällä ne pidemmälle. Siksi karmea todentuntu on läsnä: entä jos?
Kuitenkaan tilanne ei ole täysin musta, vaan kirja antaa myös toivoa, ajatuksen siitä, että vaikka kaikki nykyisin tuntemamme katoaisi, jotain voi silti säilyä, vaikka ehkä täysin eri muodossa kuin olisimme kuvitelleet.
Kirja kestää varmasti useamman lukukerran, ja sarja on niitä harvoja, jotka haluan pitää omassa hyllyssäni. Uskon, että niistä löytyy aina uutta lukemisajankohdan myötä. Harmittelin lukiessani, että olen unohtanut jo paljon ensimmäisestä osasta: täytyy ilman muuta kerrata, ja olisi ollut viisaampaa kerrata se ennen tämän lukemista. Mutta kaikki kolme osaa voi hyvin lukea myös itsenäisinä teoksina.
Kenelle: Scifin ystäville, tulevaisuutta pohtiville, taitavaa tarinaa ihaileville, keskittymään malttaville.
Muualla: Norkulle kirja aiheutti univelkaa. Taikakirjaimissa kerrotaan yksityiskohtia, spoilauksesta varoitetaan asianmukaisesti. Raija on Atwood-tuntija ja kertoo myös uutisen: HBO suunnittelee trilogiasta tv-sarjaa! Suketuksen arvio alkaa lähes samoin sanoin kuin omani, hauskaa.
Margaret Atwood: Uusi maa (MaddAddam). Otava 2015. Suomennos Kristiina Drews.
Postaus on osa Tuijan käynnistämää naistenviikon lukuhaastetta.
Labels:
2015,
Kanada,
kirja,
Margaret Atwood,
Naisten viikon haaste,
otava
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tämä on kyllä niin hyvä! Tekisi mieli lukea koko trilogia saman tien uudelleen alusta, mutta ehkä säästelen hetken. Ja jos TV-sarja tosiaan tulee, mikään ei pidä minua poissa ruudun äärestä!
VastaaPoistaSamoin ajattelin lukea uudestaan sen ekan osan ainakin, kun sopiva hetki koittaa. Jossain haastattelussa mietittiin jo, miltä siniset penikset mahtavat näyttää ruudussa :-)
PoistaHieno, innostava arvio, Arja! Naistenviikolle ei voisi laadukkaampaa luettavaa olla!
VastaaPoistaHerran tarhurit oli vaikuttava elämys, eikä tämäkään varmasti ole pettymys.
Ei ollut pettymys ainakaan minulle. Nobel-tasoa. Näiden jälkeen onkin vaikea keksiä komeampaa jatkoa Naistenviikon postattaville.
VastaaPoistaAtwood on minulle yksi tärkeimpiä kirjailijoita, ja ainoastaan sen takia otin lukuun tämän trilogian. En ole scifin ystävä eli luen sitä väkipakolla. Aloin Atwoodin lukemisen Kivettyneistä leikeistä ja Lievää vakavammasta. Ostin trilogian kaksi osaa, mutta mietin vakavasti, jos teen pesäeron kirjailijaan. Niin vain päätin jatkaa. Nobel-tasoa minustakin, mutta toivoisin paluuta alkuun. Atwood on kuulunut minulla aina kymmenen tärkeimmän kirjailijan joukkoon.
VastaaPoistaUlla, minulla on juuri toisinpäin; innostuin hurjasti Oryxista ja Crakesta ja sen kautta tästä trilogiasta, mutta muut Atwoodin kirjat, niihin en ole päässyt sisälle. Vielä jonain päivänä yritän taas...
PoistaTunnustus: oli pakko hiukan vakoilla, mitä sanot kirjasta. Silmäilin vain... En koskaan lue postauksia kirjoista, joita olen lukemassa tai pian lukemassa, kuten tätä - koska sain onnekseni kirjan lainaksi :)
VastaaPoistaNäemmä sopii mainiosti naistenviikkokirjaksi.
Samoin välttelen postauksia luettavistani siihen asti, kun olen kirjoittanut jutun itse - lopuksi sitten googlaan innolla, mitä muut ovat sanoneet ja linkitän. Sopii naistenviikkoon mainiosti - siksikin, että elämän ylläpitämisestä on kyse, ja uuden sukupolven mahdollisuudesta.
Poista