Kirjaan on koottu kolmisenkymmentä tekstiä rakkaudesta. Kirjoittajina on eri alojen nimiä, joista jokainen on tehnyt tyylisensä tekstin. Toimittaja Hanna Jensen listaa 25 rakkaudesta oppimaansa asiaa, toimittaja-pastori Hilkka Olkinuora vastaa vuorollaan otsikon kysymykseen, kirjailija Hannu Mäkelä luottaa runoon:
"Avattu kirja jonka lukee loppuun ja alkaa taas. Ja taas. Ja taas."
Miksi kirja on tehty? Julkaisijan, viestintätoimisto Ellun Kanojen, mukaan rakkaus jos mikä on viestintää ja suurin vaikuttaja ihmisen käyttäytymisessä, joka tietysti alan yritystä kiinnostaa - onhan viestinnän tehtävä vaikuttaa käyttäytymiseen. Yksi motiivi lienee yrityksen vaikuttajahahmojen Kirsi Pihan ja Marco Mäkisen tuore avio - aihe on ollut aktuelli. Ja varmasti markkinointiaspektikin on mukana. Mutta mikäs siinä, kun aihe on tärkeä ja kiinnostava myös meille muille.
"Rakkauden ja rakastamisen taakka on kevyt kantaa, mutta aikanaan rajattoman raskas luovuttaa."
Göte Nyman, psykologian professori
Näinä aikoina pidän ehdottomasti hyvänä ideana nostaa ihmiskunnan myönteisiä puolia, joista rakastamisen kyky on yksi parhaita. Ja sen puute, yksinäisyys, on iso ongelma, kuten terapeutit, seurakuntatyöntekijät ja muut ihmisiä henkisissä ja hengellisissä ongelmissa auttavat voivat kertoa. Vastuuta olisi syytä kantaa jokaisen. Kuten Meiju Niskalan psykologiystävä toteaa, "...ei kaikille riitä terapeutteja, joiden tehtävänä on sietää ihmisiä, kunnes he ovat yhteiskuntakelpoisemmassa kunnossa." Silti välillä poksautetaan samppanjat.
"Rakkaus ja samppanja vaativat elämänmittaista opiskelua."
Jaana Rinne
Antti Holma kuvittelee maailman viimeisten kahden ihmisen suhdetta räävittömällä tyylillään, johon hän on tuonut ajanmukaisuuden gluteenitonta ruokavaliota myöten, mikä nauratti. Anja Snellman on tallentanut muutaman hiljaiseksi vetäneen hetken. Pekka Haavisto puhuu kirjoista (sydänhymiö tähän), Jyrki Lehtola muistelee nuoruutta. Salla-Mari Kohtala analysoi riemukkaasti Haddawayn What is love -kappaleen rakkauskäsitettä. Korvamatoa tässä, laula mukana: "Baby don´t hurt me. Don´t hurt me. No more."
Lyhyet, sekä sisällöiltään että vakavuusasteiltaan hyvin erilaiset luvut on kiireisenkin nopea lukea. Teksteissä on pyritty välttämään korkealentoisuutta; ne ovat kompakteja ja konkreettisiakin näkemyksiä jostain rakkauden osa-alueesta tai tuosta hähmäisestä käsitteestä sellaisena kuin kirjoittaja on kirjoitushetkellä asiaa ajatellut. Mutta kertovatko ne lukijalle, mitä rakkaus on nyt? Tai mitä se on huomenna?
Tietenkään eivät. Kuten moni kirjoittaja toteaa, rakkaus on jokaisen itse määriteltävä. Työtä jää siis lukijallekin, joten siinä mielessä kirjaa voi sanoa interaktiiviseksi, ajatusten herättelijäksi. Kaiken kattavaa ja kaikille kelpaavaa rakkauden määritelmää ei ole vielä keksittykään.
Helsinki Mission toiminnanjohtaja Olli Valtonen sanoi kirjan julkistamistilaisuudessa suosivansa määritelmää: haluat hyvää. Hieno ajatus. Voi inhota ihmisiä, ainakin hetkittäin, mutta se perusasenne... Frank Martela puhuu kirjassa rakkauden mikrohetkistä; luulen, että samoilla jäljillä ollaan tässäkin - ja itse asiassa monessa tekstissä toistuu sama, jos oikein tulkitsin: rakkaus on aktiivisuutta ja matkantekoa, asenne eikä loppuratkaisu. Hyvän toivomista.
Kirja on täpäkästi koottu ja editoitu, ehkä rankallakin kädellä. Oikoluku on jäänyt hieman vajaaksi, tai ehkä editointi ja oikoluku ovat (jälleen kerran, enkä viittaa nyt vain tähän julkaisijaan) menneet sekaisin.
Julkkarit olivat mainio tilaisuus: ne pidettiin salonkityyliin, jossa yhteisten, kiitettävän tiiviiden osuuksien lisäksi saimme osallistua keskusteluun valitsemamme kirjailijan kanssa kello viiden teepöydän äärellä. Lievästi sanoen hämmentävää löytää itsensä pastorin, psykologian tohtorin, kirjallisuuden grand old manin ja parin muun vaikuttajan kanssa samasta pöydästä keskustelemassa ei ihan helposta aiheesta (eikä edes ollut sosiaalinen päiväni). Mutta keskustelua syntyi, pulinaa piisasi. Jotkut alkoivat - jälleen hieman hämmentävästi mutta kunnioitettavasti - avautua hyvinkin henkilökohtaisista kokemuksistaan; joitakuita, ainakin minua, kiinnosti enemmän ilmiö, ja se, miten voisimme tuota yksinäisyyden taakkaa itse kukin lieventää tai siihen ylipäänsä suhtautua. Eipä kevyitä aiheita arki-iltapäivän small talkiksi!
Kirja lienee jo saatavissa kirjakaupoista, ja sitä voi suositella paitsi teemasta kiinnostuneille, myös heille, jotka haluavat osallistua yksinäisyyden poistoon konkreettisesti: kirjan tuotot lahjoitetaan Helsinki Missiolle.
Muualla: Video julkkareista, Anna-lehdessä määritelmiä.
Rakkaus - Mitä tapahtuu huomenna? Kirjoittajat: Susanne Björkholm, Jari Sarasvuo, Arno Kotro, Antti Holma, Hanna Jensen, Kirsi Piha, Matti Apunen, Panu Rajala, Marko Kulmala, Riku Korhonen, Hannu Mäkelä, Meiju Niskala, Frank Martela, Iina Thieulon, Anja Snellman, M.A. Numminen, Marco Mäkinen, Jyrki Lehtola, Salla-Mari Kohtala, Tuomas Enbuske, Saara Aalto, Anna Kontula, Yazka Love, Johanna Catani, Jukka Jusula, Pekka Haavisto, Lasse Kurki, Jaana Rinne, Göte Nyman, Hilkka Olkinuora. Kustantaja Ellun Kanat, ulkoasu ja taitto Lea-Maija Laitinen.
Loppuun on kerätty listoja rakkauslauluista, rakkauden matkakohteista (Heikki Valkama), rakkauselokuvien Top Ten (ihastuttava Katja Kallio), rakkausreseptejä (Alexander Gullichsen) ja aiheeseen sopivia drinksuvinkkejä (Mika Koivula).
Edit* P.S. Huomasin juuri tapahtuman kirjasta Nide-kirjakaupassa Helsingissä 8.6. täällä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti