sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Blogistanian parhaat 2019 -ääneni



Blogistan Finlandia 2019 -ääneni annan seuraaville:

JP Koskinen, Tulisiipi, 3 p
Matias Riikonen, Iltavahtimestarin kierrokset, 2 p
Mikko Kamula: Tuonela, 1 p


Blogistanian Globalia 2019
-äänet:

Margaret Atwood: Testamentit, 3 p
Orhan Pamuk: Punatukkainen nainen, 2 p
Jenny Erpenbeck: Mennä, meni, mennyt, 1 p


Blogistanian Tieto 2019
-äänet:

Shaun Bythell: Elämäni kirjakauppiaana
Sanna Nyqvist: Räjähdemiehen perintö
Korhonen, Partti, Saarinen, Takala: Tiedenaisia. Suomalaisia tutkimuksen ytimessä.


Käytän valinnoissa aina samaa menetelmää: intuitiota. En pisteytä mielessäni tekstin rakenteen toimivuutta, omaperäisyyttä, laajaa tietomäärää. Mitkä jäivät vahvimmin mieleen, kiehtoivat, sykähdyttivät? Kotimaisissa kirjoissa valinnat ovat yleensä helppoja kahden ensimmäisen osalta, niin nytkin, vaikka viime tipassa Riikosen ihastuttavan kirjan ehdin lukea, onneksi! Annakaari Hakkaraisen Kristallipalatsiin ihastuin pari vuotta sitten, vuoden 2019 Dioraama on myös luettu, mutten ole ehtinyt blogata siitä: kirjailijan teokset ovat sellaisia, joihin pitää uppoutua kunnolla ja lukea useaan kertaan, enkä ole sitä nyt harmi kyllä ehtinyt tehdä.

Kotimaisia esikoisia seuraan erityskiinnostuksella. Anna-Kaisa Linna-ahon Paperijoutsen yllätti hienosti. Samoin Akseli Heikkilän Veteen syntyneet. Ja Emma Kantanen! Jos esikoisille olisi oma sarja, ykköseksi asettaisin Suvi Vaarlan Westendin, ajankuvan tärkeyden ja laajaa joukkoa koskettavan kuvauksen vuoksi. Jos et ymmärrä mennyttä, et ymmärrä tätä päivää.

Käännöskirjoissa valinta oli vaikeampaa. Listallani voisi hyvin myös upea Kim Leine. Ja Kaspar Colling Nielsen, jonka kirjasta pidin hurjasti, vaikken sitä sanoisi välttämättä huippulaadukkaaksi proosaksi. Jälleen kolmas oli vaikein valita, mutta nostin Erpenbeckin, sillä muistan vieläkin sen wau-tunteen luettuani. Komeaa proosaa, superajankohtaisesta aiheesta.

Tietokirjoja ehdin lukea harmittavan vähän. (Jälleen kerran päätän petrata tässä jatkossa.) Bythellin kirjakauppiastarina on vain niin valloittava, ettei sille ole voittajaa, vaikka Nobel-palkinnon historia on huippukiinnostava. Suomalaisten tiedenaisten tarinat hämmästyttivät, kirja pitäisi olla pakollinen luettava viimeistään lukiossa! Kirjaa lukematta et takuulla tiedä, millaista osaamista Suomesta on peräisin. Hieno kooste, myös esimerkkinä "kympin tytöille" - voit vaikuttaa maailman tasolla!

Huomasin muuten, että yksi hyvä keino valita parhaat kirjat on silmäillä kirjahyllyään tai kirjapinoja kotona: mitkä kirjat olen halunnut säilyttää? Laitan nimittäin nopeasti kiertoon saamiani ja ostamiani kirjoja. Vaikka suurimman osan luetuista lainaan kirjastosta, saatan ostaa kirjan omaksi, jos olen siitä vaikuttunut. Eli ne, jotka jäävät, ovat tärkeimmät.

Kirjavuoteni 2019 kooste

Kuka voittaa - nyt jännittää! 

Amman lukuhetki vastaa Blogistanian Finlandiasta eli kotimaisen kaunokirjallisuuden äänestyksestä. Globaliaa eli käännösteoksia äänestetään Todella vaiheessa -blogissa, Kuopusta eli lasten- ja nuortenkirjoja Yöpöydän kirjat -blogissa ja Tietoa Kirjamies-blogissa. Tulokset julkistetaan ma 2.3. klo 10 vastuublogeissa.

Voittajat palkitaan
tänä vuonna Kuopiossa pe 20.3.2020 klo 17 Kirjailijayhdistysten Talvipäivien avajaisissa, Kuopion kaupunginkirjastossa, yleisötilaisuudessa. Nyt kannattaa kirjanystävän matkata Kuopioon - siellä on samana viikonloppuna myös Minna Canth -festivaali.



32 kommenttia:

  1. Voi voi minä laitoin Elämäni kirjakauppiaana Globaliaan. Testamentit meillä on sama :) Ja Tuonelakin löytyy listaltani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkistelin itsekin sitä luokkaa, mutta tietokirjaksi Kirjakauppias näkyi olevan luokiteltu, hihkuen siis sinne! Monta samaa meillä.

      Poista
  2. Olipa vaikea valita, niin paljon ilmeistyi taas viime vuonna mainiota luettavaa. Kylläpä nyökkäilin kaikille niille valinnoillesi, jotka olen itse lukenut, vaikka valitsin toisin. Intuitiolla mennään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intuitio on paras tai oikeastaan ainoa tapa, kun valinnanvaraa riittää, ja sitähän riittää.

      Poista
  3. Kappas, ei yhtään samaa! Liian pljon upeita kirjoja, joista valita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta hyvät valinnat sinulla, Finlandian osalta kävisivät minullekin kyllä!

      Poista
  4. Nyt ei osunut yhtään bingoa oman listani kanssa, mutta läheltä liippasi. Bythellin kirjaa olin jo laittamassa, mutta vaihdoin viime hetkellä Adam Kayn lääkärimuisteloihin, joka voitti Bythellin huumorin yllättävyydessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lääkärimuisteloita en ole vielä lukenut, mutta uskon, että kirjakauppias alana nappaisi joka tapauksessa minuun paremmin. Näitä on niin hauska pohtia!

      Poista
  5. En ole lukenut yhtäkään sinun ehdokkaistasi! Erityisesti Tiedon kirjat kiinnostavat, eli luettavaa riittää jatkossakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tieto kiehtoo minua, ja pinossa on kasa luettavaa, olen haaveillut perehtyä enemmän niihin jatkossa, saa nähdä miten käy.

      Poista
  6. Minullakin on Tulisiipi ja Punatukkainen nainen listoillani, vaikkei samolla pisteillä. Paljon jäi vielä luettavaa tälle vuodellekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvät valinnat - enkä osaa yhtään arvella vielä kärkeä, hajontaa on. Ja juu, luettava ei lopu...

      Poista
  7. Tulisiipi oli minullekin aivan ehdoton ykkönen. Muita pisteyttämiäsi en ole lukenut, Westend on vähän kesken, sijoittaisin sen todennäköisesti neloseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulisiipi sykäytti kyllä erityisesti tänä vuonna, mutta vaikutuksen teki moni muukin, ja hieman eri perustein olisi lista erilainen. Kaunein, jännittävin, taitavin, erikoisin jne.

      Poista
  8. Tulisiipi ja ehkä Tuonelakin taitavat menestyä, molempia olen nähnyt muissakin blogeissa. Meille yhteinen on Mennä, meni, mennyt, jota olisin odottanut monen muunkin äänestävän, mutta ei taida nyt pärjätä kuitenkaan. Paljon hyviä ehdokkaita ja äänet hajonnevat kivasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erpenbeckille soisi näkyvyyttä, mutta hyvä tietysti, että mahdollisimman moni kirja saa.

      Poista
  9. Ihana kun sinullakin on Tulisiipi ykkösenä. Muita ei ole samoja, tosin sinulla on monia, joita en valitettavasti ole lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenna nähdään, miten Tulisiipi lentää tässä kisassa!

      Poista
  10. Kiitoksia äänistä! Globalian äänet poimittu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun hoidat Globalian ääntenlaskennan, se on mulle se toiseksi jännittävin kategoria...

      Poista
  11. Mennä, meni, mennyt on minunkin listallani, muita samoja ei olekaan. Hieno kirjavuosi tuo mennyt vuosi oli, vaikeaa oli listoja laatia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisää ääniä Erpenbeckille, hyvähyvä! Erityisesti Globalian lista oli vaikea typistää kolmeen.

      Poista
  12. Ihanaa Arja, että sä annoit Iltavahtimesterille ääniä! Olin julma ja annoin Jani Niemisen viedä Riikosen paikan. Ihan vain siksi, että jotenkin Niemisen Komeron lukeminen syksyllä lämmitti niin, koska olen heikkona lasten ja nuorten tietynlaisiin selviytymistarinoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komeroa en ole lukenut, mutta uskon että Riikosta se ei olisi kohdallani voittanut, niin ihastuin tuohon teokseen.

      Poista
  13. En osallistunut äänestykseen, mutta ykkösvalintani olisi ollut kotimaisessa kaunokirjallisuudessa Veteen syntyneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin todella hieno kirja ja olisi ollut hyvä valinta!

      Poista
  14. Arja, meillä ei yhtään samaa! Olisin kuollut ellen olisi voinut äänestää Westendiä. Nyt on kiire, mutta se jatkaa matkaansa minulta vasta kun olen lukenut sen uudelleen.

    ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venhon kirja onkin upea, ja olisi varmasti ollut TOP 5:ssä, jos sellaisen olisi saanut tehdä!

      Poista
  15. Globaliassa kaksi samaa. :) Finlandiassa olisin äänestänyt Tulisiipeä, jos olisin kirjoittanut siitä, ja muista kotimaisista tarpeeksi. Harmittaa, etten älynnyt äänestää Bythelliä tiedossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Bythell - jäi monia pisteitä vaille tuon kategoriavaikeuden vuoksi. Mutta eiköhän kantamme Kirjakauppiaasta ole blogeissa jo tullut selväksi, hieno ja viihdyttävä kuin mikä!

      Poista