Helminen kertoo tarinaa rauhallisesti ja kiihkoilematta, fiktiohenkilöidensä kautta. Suomalainen sairaanhoitaja Sini tekee keikkatöitä rauhattomilla alueilla, on tehnyt jo 1980-luvulta alkaen. Silloin hän oli Beirutissa. Kun Israel pommittaa Gazaa 2009, Sini järjestää itsensä paikalle.
Sini on vuosien mittaan nähnyt paljon. Hyvin ja huonosti voivia sekä Suomessa että Lähi-idässä. Sodan vanhentamia lapsia. Leikkauksia ilman puudutusainetta. Sotimisen taloudellisen puolen ja muita syitä, mikseivät kaikki halua sitä lopettaa. Perinteiden ja suvun voimakasta vaikutusta.
"Jälleen kerran uusi sukupolvi varttui yhteiskunnassa, jossa väkivaltainen ratkaisu oli päällimmäinen, itsestään selvä vaihtoehto ylitse muiden."
Fuad on Sinin palestiinalaissyntyinen ystävä, joka on tuonut perheensä Suomeen, koska sai tappouhkauksen kotimaassaan. Hän on opiskellut lääketiedettä, mutta toimii Suomessa taksikuskina. Tämänkaltaisia faktoja pakolaisten arjesta kirja tuo esiin runsaasti, mikä avaa lukijan silmiä. Kuka oikeastaan on pakolainen ja voiko kaikkea paeta?
"Pakolainen ilman perhettä on kaksinkertainen pakolainen, yksin vieraassa ympäristössä ja kotona."
"Pahan kokeminen ei tee ihmisestä hyvää. Paha synnyttää vain pahaa."
Kiitän kirjan asiantuntevuutta, rauhallisuutta ja avartavaa otetta, jolla lukija saa käsityksen konfliktin seurauksista tavallisten ihmisten elämään. Sairaanhoitajan muistelmista ei ole kyse, vaan kirjailija zuumaa laveammin ja näkemyksellisemmin. Hyvinkin monipuolisesti, ja jotenkin hyvin suomalaisen maalaisjärkevästi. Jopa lievä mystinen piirre - jota ensin karsastin - uppoaa kokonaisuuteen sujuvasti. Aivan alku on hankala, siinä Helminen sortuu usein esikoiskirjassa tyypillisiin turhan kikkailevaan lauseisiin ja vaikeasti hahmotettaviin kappaleisiin. Mutta kerronta "oikenee" pian, eikä lukija enää kiinnitä tekstin muotoon huomiota, vaan siihen mihin pitääkin: henkilöihin ja itse tarinaan, joka jää mietityttämään pitkäksi aikaa.
Kiinnostava, asiantunteva ja tärkeä kirja maailmasta, jossa elämme. Hyvä vuoden 2016 luettujen kirjojeni aloittaja, ja vieläpä esikoiskirja!
Kenelle: Lähi-idän tilannetta ymmärtämättömille, sotien syitä pohtiville, vapaaehtoistöitä ulkomailla tekeville tai sitä miettiville, tolkkua sekavaan maailmaan hakeville, nojatuolimatkailijoille.
Muualla: Täynnä yllätyksiä viimeiselle sivulle saakka, sanoo Leena Lumi. Krista suosittelee kirjaa, etenkin jos vieraat kulttuurit ja väkevä kuvaus kiinnostavat.
Marjut Helminen: Appelsiinilehto. Minerva 2016.
Helmet-lukuhaasteessa rastitan kohdan "2000-luvulla sotaa käyneestä maasta kertova kirja."
Arja, hyvin samoilla aalloilla olemme kirjan kanssa. Pidin myös tuosta ripauksesta mystiikkaa, mutta minuthan tunnetaan siitä, että siinä missä melkein pelkään fantasiaa, kaipaan mystiikkaa;)
VastaaPoistaHieno esikoisteos!<3
Niin ollaan, Leena! Kirjoittaja tietää, mistä puhuu, ja kun alkoi miettiä, mitä kaikkea kirja käsittelee, asioita on todella paljon yksien kansien välissä. Aiheiltaan vastaavaa kotimaista en muista lukeneeni, joten uutuus on tervetullut.
PoistaTämä oli todella hieno esikoiskirja. Minäkin törmäilin kirjan alussa esiintyviin kaunokirjallisiin kiharoihin, mutta onneksi meno tiivistyi kerronnan edetessä.
VastaaPoistaLukeminen innosti omien tietojen päivittämiseen ja syventämiseen. Kuka olisi se viisas, joka pystyisi osottamaan konfliktin syylliset osapuolet...
Sano muuta, Kaisa Reetta! Kirjailijan asiantuntemus aiheestaan tulee hienosti tässä esiin ja tarjoaa tietoa ja mietittävää myös meille muille.
Poista