Kirjablogeissa näkee aika vähän runouden käsittelyä. Harvassa ovat omatkin runobloggaukseni, koska ensinnäkin luen niitä (liian) vähän ja toiseksi, runoista kirjoittaminen tuntuu jostain syystä hankalalta. Ehkä runot ovat proosaa enemmän tunnekokemuksia, joita sysisuomalaisen on vaikea pukea sanoiksi? Ja se ikuinen pelko, ettei ymmärrä pointtia ja tulkitsee aivan väärin... Vaikka periaatteessa kai on niin, ettei runoja voi tulkita väärin, vaan vain eri tavoin ja omalla tavallaan. Siinä niiden hienous!
Samoja asioita mietti Omppu ja ryhtyi tuumasta toimeen käynnistämällä runohaasteen (logo on Ompun). Osallistun haasteeseen esittelemällä runokirjoja, joiden lukeminen ja tulkitseminen on helppoa vähemmänkin runoutta tuntevalle, kuten itselleni. Matalan kynnyksen runoutta siis!
Pekka Kytömäki julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa Ei talvikunnossapitoa vuonna 2015. "Keski-ikäisen runopojan"
aforismimaiset runot ja ajatelmat olivat ilahduttaneet meitä hänen someseuraajiaan jo pidempään, joten julkitulo ei ollut yllätys, vaan väistämätön vaihe taitavan tekstimiehen uralla.
Hän havainnoi miehen arkea, luontoa ja ylipäänsä elämänmenoa oivaltavasti ja riemastuttavasti, usein yllättävästä näkökulmasta. Tiiviseen lauseeseen ja niukkaan sanamäärään sisältyy paljon.
Ilmaiset itseäsi
lompakollasi.
Aika köyhää.
Voisin lähteä
milloin hyvänsä.
Olen perillä.
Kytömäki on taitava kielellä ja merkityksillä leikkijä. Leikkisyys on yksi hänen tunnuspiirteitään (hän on muuten myös uskomaton palindromien tekijä). Näistä runoista jää hyvä mieli.
Yhtä raakoja
mustikat ja hyttyset.
Poimija kypsyy.
Hänen toinen kokoelmansa Valo pilkkoo pimeää ilmestyi 2016:
En suostu jäämään
yhden hudin ihmeeksi.
Olen uusinut kynänkantolupani
ja tähtään ladon seinään.
Pekka Kytömäki: Ei talvikunnossapitoa. Sanasato 2015; Valo pilkkoo pimeää. Sanasato 2016.
Tyyliin sopivat kannet ja piirroskuvituksen on tehnyt kirjailijan vaimo Anna Kytömäki. Ja kyllä, myös Anni Kytömäki on sukua, Pekan sisko.
Muualla: Kirjakaapin avaimen Jonna tykästyi tyyliin. Helppoa mutta sisällöltään antoisaa, sanoo Maija Kirjojen keskellä. Leena Lumi suosittelee. Mahtavaa, hykertelee Kaisa Kannesta kanteen. Suoraan suomalaiseen sieluun, summaa Luettua elämää -blogin Elina. Pekka on ihminen, joka osaa kirjoittaa, tuumii Suomi lukee -Krista. Luetut, lukemattomat -Liisa hymyili koko kirjan mitalta. P.S. Rakastan kirjoja -blogin Sari kertoo kauniisti.
- - - - - - - - - - -
Tuija Takala on tehnyt paljon töitä selkokielen puolesta. Selkokielelle on ollut kasvava tilaus viime vuosina, muun muassa maahanmuuton kasvun myötä, kun suomen kielen opetus kaipaa keinoja opettaa eri-ikäisille kieltämme ja kulttuuriamme, jonka perusta on vaihteleva luontomme.
Tuija kirjoitti selkokielisen runokirjan Kierrän vuoden. Se kuvaa nimensä mukaisesti vuodenkiertoa luonnossa, havaintoja ympäristöstä ja oman pään sisältä. Vuoden jokainen viikko saa oman runonsa, joita tukevat komeat luontovalokuvat. Pieni ja pehmeäkantinen kirja on jo muodoltaan helposti lähestyttävä. Se sisältää kauniita, harkittuja säkeitä ja laajan tunnekirjon kattavia ajatuksia, joita on helppo seurata ja tuntea omikseen. Sopii siis johdatukseksi runomuotoon ja kieleen erinomaisesti myös meille muille kuin kieltä vasta opetteleville!
Tuija kertoo blogissaan Tuijata kirjasta yleis- ja selkokielellä sekä antaa teksti- ja kuvanäytteitä.
Tuija Takala: Kierrän vuoden. Opike 2016. Luontokuvat: Jani Ahti.
- - - - - - - - - - -
Jukka Pakkanen: Helsingin tuulia, stadin valoja. Artemisia Edizioni 2016.
Muualla: Mummo matkalla -blogi kertoo Pakkasen kirjasta laajemmin. Like esittelee Pakkasen sivuillaan. Postaukseni Pakkasen kirjasta Triesten taivas.
- - - - - - - - - - -
Tässä yhteydessä on ehdottomasti mainittava myös helsinkiläinen Anja Erämaja, joka on tässä päivässä: myös hänen runoelmiaan on helppo lukea. Eikä niistä voi olla pitämättä! Katso postaukset Töölönlahti ja Ehkä liioittelen vähän.
Näillä minä pääsin alkuun; ehkä vielä innostun runohaasteen ja runopuheen myötä lukemaan runoja enemmänkin, saa nähdä.
Kenelle: Runoista kiinnostuneille mutta niitä vierastaville. Oivaltavia sanailuja, kaunista suomen kieltä, tunnelmakuvausta ja harkittuja ajatuksia arvostaville.
Täältähän löytyikin tuttujen runoja. :D
VastaaPoistaAika sattuma muuten, että just tänään postasin Erämajan kokoelmasta Ehkä liioittelen vähän. Töölönlahden "kierrän" myöhemmin
Kiitos innostamisesta haasteella, Omppu! Tutussa ja luotettavassa seurassa on hyvä aloitella runonlukijan uraa :)
PoistaMinulla on vielä Valo pilkkoo pimeää lukematta. Pian, ihan pian. <3 Muutenkin hyllystäni löytyy useampi runokirja, joten runohaaste, täältä tullaan!
VastaaPoistaPekan runot riemastuttavat - vaikkeivat vitsejä olekaan, niissä on huumoria ja lämpöä, joka tekee hyvän mielen. Runopostauksiasi odotellen!
PoistaIhanaa, että uskalsit! Minulla on sama ongelma, en tiedä osaisinko purkaa runojen herättämiä ajatuksia kovinkaan hyvin..
VastaaPoistaKiitos Marika, aattelin että ei kai tästä maailma kaadu, vaikka tietämättömyytensä osoittaa, tälläkin tavalla :-) Runot kovasti kiehtovat kuitenkin ja harmittaa, kun ei riitä aika eikä oma keskittymiskykykään niihin riittävästi paneutua.
PoistaKiitos kivasta runokirjapostauksesta <3
VastaaPoistaMai, kiitos rohkaisusta <3 En usko, että blogini alkaa täyttyä runoista kuitenkaan, vaikka varovasti kokeilen...
PoistaKiitos Arja! ♥
VastaaPoistaKiitos kuuluu runoilijalle lukijalta päin! Ja olen otettu, että hän lukee blogiani :-)
PoistaArja, kiitos!
VastaaPoistaKuten Pekalle sanoin, lukija on kiittävällä puolella. Hienoa työtä, Tuija, sekä runot että työsi lukemisen ja kielen puolesta. Sulla on sana hallussa, kirjaimellisesti.
Poista