tiistai 31. joulukuuta 2019

Helmet-haaste 2019, koonti


Helmet-lukuhaaste 2019 on ihan juuri loppumassa. Toteutin haasteen perinteisesti urheilijatyyliin eli tein oman suoritukseni ja katsoin, mihin se riittää. Kuten arvata saattaa, tällä menetelmällä täysosumaan ei ylletä, mutta sentään kisassa mukana pysytään!

Luin kuten normaalisti, ja sen jälkeen sijoitin haasteeseen, yhden per kohta.

1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot: Risto Siilasmaa, Paranoidi optimisti
2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä: Anu Patrakka, Syyllisyyden ranta
5. Kirja on ollut ehdolla kotimaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi: Heikki Kännö, Sömnö Toivon tälle kirjalle palkintoja, kukituksia ja aaltoja kaikin voimin - hieno on!
6. Rakkausromaani: Kate Morton, Hylätty puutarha
7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt: Sirpa Kähkönen, Muistoruoho. Blogi kertoo tarpeellisen.
8. Kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleissivistykseen: Hans Rosling, Faktojen maailma
11. Kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa: Kristiina Vuori, Elinan surma
12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan: Erin Kelly, Älä jää pimeään
13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja: Laura Ertimo & Mari Ahokoivu, Ihme ilmat (bloggaus myöhemmin; huomionarvoinen kirja).
14. Kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimesi: JP Koskinen, Tulisiipi.  Loistavan lentävä romaani.
15. Kirjassa käsitellään jotain tabua: Katriina Huttunen, Surun istukka. Surullisin asia ikinä, lapsen itsemurha. Äidin yksi tapa käsitellä sitä on kirjoittaa kirja, jota ei ole ollut helppo kirjoittaa, eikä sitä edes ole helppo lukea, vaikka kirja taidokas onkin.
16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla: Emma Puikkonen, Lupaus
17. Kirjassa on kaksoset: Asko Sahlberg, Haudallasi, Adriana. Sahlberg-fanina lienen jäävi, mutta hänen tekstinsä saa lukijan aina polvilleen.
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja: Jenny Erpenbeck, Mennä, meni, mennyt. Tärkeä ja tarpeellinen! 2020 saamme lukea lisää Erpebeckiä. Päivien loppu ilmestyy suomeksi keväällä.
19. Et pidä kirjan nimestä: Johanna Vehkoo, Valheenpaljastajan käsikirja. Kirjasta kyllä pidin.
20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria: Britt Karin Larsen, Finnskogen elämän kehto, huonoin tänä vuonna lukemani kirja. Epäuskottava, kurja ja kamala.
21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja: Miklu, Maailman paras kirja. Sopii myös kohtaan kotimainen nuortenkirja. Lukemista vieroksuville helppo herätys! Valoisa, viisas ja hauska. Tyrkytä teineille! 
22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja: Riku Rantala & Tunna Milonoff: Selviytymisopas
23. Kirjan nimessä on jokin maa: Ya Hua, Kiina kymmenellä sanalla. Ei kovin kattava.
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin: Naomi Alderman, Voima.
27. Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja: Mikko Kamula, Tuonela. Olen koukussa tähän sarjaan! Upea historiallinen kuvaus suomalaisten alkuvaiheista ja maamme asutuksesta.
28. Kirjan kannessa on kuu: Akseli Heikkilä, Veteen syntyneet. Komea esikoinen!
29. Kirjassa nähdään unia: Niina Repo, Vyöry
30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema: Maija Kauhanen, Eliitti
32. Kirjan nimessä on ammatti: Shaun Bythell, Elämäni kirjakauppiaana. Ah, yksi vuoden parhaista. Hauska, informatiivinen, henkilökohtainen, kirja-alan edistäjä.
34. Kirjassa on usean kirjoittajan kirjoituksia: Korhonen, Partti, Saarinen, Takala, Tiedenaisia. Kohtaan sopii myös Sinikka Vuolan ja Tommi Melenderin kirja Maailmojen loput. Molemmista nautin suuresti ja olen kiitollinen, että ne on tehty.
35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä: Thomas Eriksson, Idiootit ympärilläni. Seuraava osa on lukupinossani, heti kun ehdin...
36. Kirjassa ollaan yksin: Laura Laakso, Mrs. Milkyway Runerberg-palkintoehdokas, syystä.
37. Pienkustantamon julkaisu: Tatu Kokko, Kävelevien patsaiden kaupunki. Kohtaan käy myös Pirjo Puukon viisas romaani Kunnes jalkasi kantavat.
39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja: Jojo Moyes, Kuinka painovoimaa uhmataan. No, en ole hevosfani ollenkaan. Vähän vahingossa luettu.
40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia: Tuuli Salminen, Rannalla poika
42. Kirjailijan nimi viehättää sinua: Markku Pääskynen, Hyvä ihminen
43. Kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi: Jennifer Egan, Manhattan Beach. Upea kunnon vanhan ajan tarina.
44. Kirja kertoo Berliinistä: Jenny Erpenbeck, Mennä, meni, mennyt. Tärkeä kirja, kaikkien luettava!
45. Kirjan nimessä on kieltosana: Taina Värri, Miksei aina voi olla perjantai? Radio Cityn perustamisesta ja alusta kertova kirja menee niin ihon alle, etten ole pystynyt bloggaamaan; elin niin noita hetkiä itsekin. Mutta postaan siitä vielä, se on sen todellakin ansainnut.
47. Kirjassa on alle 100 sivua: Ilkka Tahvanainen, Putkista ja virtauksista. Kirja voitti Runo-Kaarina-palkinnon 2019! Siis talotekniikka-aiheinen runokirja, wau! Runous hämmästyttää.
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja: Merete Mazzarella, Varovainen matkailija Mazzarella on aina varma valinta, viisas ja viihdyttävä kirjoittaja.

Varmaan jossain lukemassani kirjassa on kuljettu metrolla tai kuulo- tai näkövammaisia on ollut mukana, ja olen saattanut kirjastosta lainata henkilökunnan tyrkylle laittaman opuksen ynnä muita kohtia, mutta nämä nyt olen kirjannut. Kohta 41 oli erityisen vaikea: Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää. En millään keksinyt sellaista aikakautta. Mutta jos olisi ollut vaihtoehto aikakaudesta, jolla ehdottomasti en olisi halunnut elää, niitä olisi löytynyt helpommin! Kuten vaikka menneistä Enni Mustosen Sotaleski tai Antti Tuurin Aavan meren tuolla puolen, suurinpiirtein nykyajasta Suvi Vaarlan Eliitti tai tulevasta Margaret Atwoodin Testamentit.

En myöskään ole koskaan sokkona valinnut kirjaa, mutta se voisi olla kohtaan 20 listaamani kirja, joka tuli yllättäen arvontapalkintona. Karsea kuvaus metsäsuomalaisista: en voi (halua) uskoa, että ihmisten elämä olisi ollut niin eläimellistä ja outoa. Sisällön kummallisuuden lisäksi kerronta on jäykkää ja epätasaista, mainostettu mystisyys lässähtävää. 

Kaikista lukemistani en bloggaa. Mutta tulossa olevia juttuja näistä ovat kohdan 45 kirja, niin herkullinen, samoin kohta 13. Ehkä myös Moyes (kohta 39), vaikken olekaan suuri fani. 

Saldoksi jää 37/50. Ei loistava jos ei kehnokaan. Yhtään kirjaa en ole valinnut haasteen ehdoilla, mutta siihen voisi pyrkiä, jos olisi aikaa ja viitseliäisyyttä. Haaste on mainio tapa innostaa listaamaan lukemista ja ryhmittelemään sitä, mikä taas saa innostumaan enemmän kirjoista ja katsomaan niitä "sillä silmällä". 

Kiitos Helmet ja kanssalukijat haasteessa 2019, juttuja ja kommenttejanne on ollut ilo lukea! Ja nyt on auki jo Helmet-haaste 2020



10 kommenttia:

  1. Melkein 40 eli hyvä saavutus. Onnittelut!

    Iloista uutta kirjavuotta 2020 ja lukuiloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai,ja samanlaista tulevaa vuotta sinulle!

      Poista
  2. Onnea hyvästä suorituksesta.
    Laskin, että olen lukenut noista seitsemän kirjaa.
    Hyvää lukuvuotta 2020!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok, meillä on usein sama maku, ihmettelen ettei enemmänkin yhteisiä! Onnellista tulevaa kirjavuotta sinulle, Anneli!

      Poista
  3. Ihan kivastihan sinulle meni, onnittelut! Itse aion osallistua hieman vastaavanlaisella rennolla otteella vuoden 2020 Helmetiin. Se tosin vaikuttaa hieman vaikealta joiltakin osin, joten saapa nähdä saanko edes 30 luettua... Mukavaa vuodenvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ihan ok tulos, tällä otteella, suosittelen, tämä ei stressaa! Kiitos ja iloista uutta vuotta!

      Poista
  4. Meni taas ensimmäinen kommentti taivaan tuuliin, joten yritetään uudestaan...

    Onnea hinosta Helmet-suorituksesta. Itse en ole ikinä uskaltautunut mukaan, koska pelkään, että tulos jäisi todella pahoin torsoksi.

    Ihanaa Uutta Vuotta sinulle ja paljon uusia, kivoja kirjajuttuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luet niin paljon, että varmaan saisit hyvin osumia näin rentoillenkin. Kiitos samoin erittäin paljon sinulle uudelle vuodelle, ja teatteria tietty kans!

      Poista
  5. Laskin, että olen lukenut vain yhden kirjan listaltasi - yleensä luemme melkein samoja koko ajan. Tähän haasteeseen täsmäluin lopulta n. 10 kirjaa, joten aika hallitsevahan tästä tuli loppuvuodeksi. Tosin esimerkiksi Ghana ikuisesti olisi jäänyt lukematta ilman haastetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, hämmästelen! Täsmäluku kannatti siis kohdallasi, haaste täytti tehtävänsä paremmin kuin minulla.

      Poista