sunnuntai 6. maaliskuuta 2022

Parhaat kirjat vuonna 2021, näitä äänestin





Kirjasome äänestää vuoden parhaat kirjat verkkolomakkeella, jotta myös kirjagrammaajien, vloggaajien, podcastaajien ja muita somettajien olisi helpompi ja hauskempi osallistua. Toivottavasti heitä on mukana paljon! Äänestyspisteet eivät uudistuksen vuoksi tule näkyviin blogeihin entiseen tapaan, mutta nyt kun äänestys on ohi ja odottelemme tuloslaskentaa, omista valinnoista saa kertoa. 

Vuoden 2021 parhaaksi kotimaiseksi äänestin Emma Puikkosen Mustan peilin. Se ei ole viihdyttävin, riemastuttavin tai hätkäyttävin, mutta sillä on syvä vaikutus. Arvostan taustatyötä ja isojen asioiden tiivistämistä tarinan muotoon, ja aihe on mitä ajankohtaisin: fossiilisten polttoaineiden käyttö. Mutta siihen liittyy paljon muutakin, totta kai. Taloutta, politiikkaa, erilaisia työnkuvia ja ihmisiä. Mennyttä mutta etenkin tulevaa. Hieno, harkittu, tarkka kokonaisuus.

Lisäksi nostin listalle Anneli Kannon Rottien pyhimyksen ja Joonatan Tolan Punaisen planeetan. Kuten joka äänestyskerralla minulle käy, ensimmäiset kaksi ovat helppoja, mutta kolmas valinta vaikea. Se olisi yhtä hyvin voinut olla Sirpa Kähkösen Vihreä sali tai Juha Itkosen Kaikki oli heidän. Tai Finlandia-voittaja Jukka Viikilä Taivaallisine vastaanottoineen. Mutta halusin nostaa nyt uuden tekijän: itse tarina on koskettavan kamala, mutta se on kirjoitettu omalaatuisella tavalla, joka yhdistää kamaluuteen viisaan katseen ja huumorin.

Parhaana lukemamani käännösromaanina pidin Karin Smirnoffin Lähdin veljen luo -kirjaa. Trilogian toinenkin osa Viedään äiti pohjoiseen ehti ilmestyä suomeksi vuoden aikana. Vähintään yhtä hyvä sekin, mutta aloitus oli niin vaikuttava, että sille pisteet. 

Vigdis Hjorthin Onko äiti kuollut puhutteli minua vahvasti, siksi nostin sen kakkoseksi. Ja vakavuuden vastapainoksi kolmosena mainitsin lukuromaanin, Paolo Giordanon Jopa taivas on meidän. Ei sekään hilpeä tarina ole, mutta upottava ja kauniisti kerrottu. 

Ja jälleen: kolmas olisi voinut jokin muukin. Benedict Wells ja Rachel Cusk ainakin tulevat heti mieleen. Alex Schulman ja Elizabeth Strout kärkikastia hekin, vaikkeivat omia parhaimpiaan tänä vuonna suomalaisille esitelleet. 

Tietokirjoista vaikuttavin aiheensa mutta myös napakan ja informatiivisen kerrontansa vuoksi oli Fang Fangin Kun kaupunki suljettiin - Wuhanin kohtalonhetket

Mari Mannisen ammattitaito näkyi jälleen kirjassa Hyvät aikeet, joka antoi uutta tietoa ja ajateltavaa auttamisesta. Ei helppo aihe koota kirjaksi saati toteuttaa käytännössä! Kolmanneksi mietin Perttu Pölöstä, mutta vedin kuitenkin "kotiin" päin ja valitsin kirjabloggari Kirsi Raninin Lukupiirin. 

Pölösen ajatukset ovat viisaita ja pitkälle kantavia ja ehdottomasti suosittelen hänen kirjaansa Tulevaisuuden lukujärjestysKirsin kirja taas on erittäin asiantunteva ja käytännönläheinen opas lukupiirin perustamiseen ja sellaiseen osallistumiseen - pidän aihetta todella tärkeänä näinä lukutaidosta huolestumisen mutta toisaalta viime vuosien kasvaneen kirjasuosion aikoina. Ja kirja mainitsee ja suosittelee satoja muita kirjoja, mistä monet lukijat ovat kertoneet olevansa erityisen iloisia. 

Vuoden 2021 parhaat kirjat -äänestyksen tulokset julkistetaan ma 7.3. blogeissa



























2 kommenttia:

  1. Musta peili oli oma vaihtoehtoni kolmannelle sijalle, mutta valitsin sitten Rottien pyhimyksen. Lähdin veljen luo oli minulla kolmannella sijalla. Erittäin hyvä kirjavuosi 2021.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli oikein hyvä kirjavuosi, 2021. Valinnan varaa riitti lukemiseen ja äänestykseen.

      Poista