lauantai 19. maaliskuuta 2022

Nita Prose: Huonesiivooja

Huonesiivooja on mainio, hauska ja yllätyksellinen kirja, mitä sitä panttaamaan. Molly toimii siivoojana pienessä luksushotellissa ja rakastaa työtään. Hän arvostaa yli kaiken puhtautta, siisteyttä ja selkeyttä, kaikessa, mutta joutuu juuri sellaiseen tilanteeseen, johon ei haluaisi: kummallisen sotkun keskelle. Siihen liittyy ruumis hotellihuoneessa, leski, ovimies ja työluvaton maahanmuuttaja, muutamia mainitakseni. Ja tietysti rakas mummi, joka kasvatti Mollyn ja on jo edesmennyt, mutta ei koskaan kaukana nuoren naisen ajatuksista. 

"- Puhdas koti, puhdas keho, puhdasmielinen seura. Tiedätkö, mitä niistä seuraa? Olin varmaan noin viisivuotias, kun hän opetti tämän minulle, koska hänen sanansa tuntuivat tulevan jostain tosi ylhäältä. - Mitä niistä seuraa, mummi? - Puhdas omatunto ja hyvä, puhdas elämä. Ymmärsin nämä sanat täysin vasta vuosien päästä, mutta nyt oikein yllätyn, kuinka oikeassa hän oli."

Molly on forestgumpmaisen suora ja katsoo maailmaa aivan omalla erityisellä tavallaan. Ettäkö hän olisi murhaaja - naurettavaa! Hän sulattaa lukijan sydämen pohdinnoillaan ja yksinäisyydellään, jota ei helpota aavistelu siitä, että häntä pidetään jotenkin outona.

"Sanottakoon nyt, että vaikka en Cheryliä varsinaisesti arvostakaan, en suostu kutsumaan häntä enkä ketään muutakaan pilkkanimellä. Kohtele muita kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan, mummilla oli tapana sanoa, ja se on minun ohjenuorani. Minua on nimitelty monin tavoin kahdenkymmenenviiden elinvuoteni aikaa, ja olen oppinut, ettei sanonta 'ei haukku haavaa tee' pidä paikkaansa. Kyllä haukkumasanat voivat haavoittaa."

Nauretaanko hänelle vai hänen kanssaan, sitä Molly pohtii. Onneksi löytyy myös ymmärtäviä ystäviä.

"- Kuule, sinä ymmärrät enemmän kuin muut ihmiset osaavat aavistaa. - Totta, vastaan. - Minulle on sama, mitä muut ajattelevat. Sinä olet loistotyyppi. Kohteliaisuus saa poskeni kuumottamaan. Ennen kuin ehdin kysyä, mitä muut ihmiset sitten minusta ajattelevat, Gisellen yli käy outo muutoksen aalto. Mitä niissä äsken otetuissa tableteissa sitten olikin, muutos on nopea."

Kuka on tosiystävä ja kuka mätämuna? Onko asiaa, jota kunnon siivous ei voisi ratkaista tai vähintään parantaa? Jälkimmäistä voisi kysyä vaikkapa rikostutkija Starkilta, joka tutkii hotellikuolemaa. Tai ehkä on parempi, ettemme kysy. Mollylle ei voi toivoa kuin kaikkea hyvää. Aiheesta olisi helposti saanut naiivin ja nolon tarinan, mutta kirjailija ei sorru sivuraiteille, vaan pitää linjakkaasti pintansa. Jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on. Ja siivous on tärkeää - vaikkei siivoojia usein edes huomata. Vielä mieleen tuli sekin, että kaikki työt voi tehdä hyvin tai huonosti, tai erinomaisesti, jos kykyä ja kunnianhimoa riittää. Kirjan genre on dekkari, murhamysteeri, samaan tapaan kuin Alan Bradleyn Flavia-sarja

Esikoiskirjailija, kanadalainen kustannustoimittaja Nita Prose on oikealta nimeltään Nita Pronovost, joka on liepeen mukaan kirjoittamassa toista romaaniaan.

Kenelle: Hyvän mielen viihdettä hakevalle, erityisihmisiä tunteville, dekkarien ahmijoille.

Muualla: Kirja vieköön -Riitta piti kirjan alkua hitaana, mutta Molly valloitti lopulta lukijan.

Nita Prose: Huonesiivooja. Suomennos Katariina Kallio. Bazar 2022. Suomenkielinen kansi Nic Oxby.8 kommenttia:

 1. Tätä kirjaa odotan, koska Molly vaikuttaa todella valloittavalta. :) Ja ainahan on tilaa jollekin dekkarille.

  VastaaPoista
 2. Minuakin tämä kirja on kiinnostanut. Kerran jo pyörittelin sitä kirjastossa, mutta en vielä lainannut. Joka tapauksessa tuo erityisihmisen kuvaus kuulostaa ihanalta, ja jännitys tietysti aina kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomaisen viihdyttävää ja hyvää mieltä - ruumiista huolimatta - tuovaa luettavaa, tämä!

   Poista
 3. Olen lukenut monet arviot tästä kirjasta, enkä vieläkään ole ottanut sitä lukulistalle. En oikein tiedä, mikä tässä arveluttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaako ehkä liian keveältä? Aika erikoinen yhdistelmä, tämä Forrest Gump -Molly ja ruumis - ei siitä mitään maailmaa mullistavaa draamaa kehkeydy (paitsi Mollyn maailmaa) mutta kivaa luettavaa.

   Poista
 4. Voi että minä tykkäsin Mollysta. Vuosi sitten liukastuin ja oikean ranteen molemmat luut murtuivat, joten miehelleni jäi elämänsä ensimmäinen ikkunanpesuoperaatio. Hän tarvitsi siihen kaupasta moottoroidun ikkunanpesuvehkeen. Hän pesi puolet asunnon ikkunoista ja kysyi sitten, että miten minä olen jaksanut ne aina pestä ja käsin vieläpä. Loput jätti pesemättä.
  Olen kyllä laiskistunut siivoushommiin tämän käden vuoksi, mutta Mollyn ajattelu piristää ja tulee siistiä, tosin paljon hitaammalla tahdilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä alkoi melkein tehdä mieli siivota tämän jälkeen :-) Molly sai vakuutettua siitä, että homma kannattaa. Hauskaa, että miehesi huomasi työn vaativuuden. Kyllä minusta ikkunanpesu saa olla miesten hommia (näin tasa-arvon aikana, jotain rotia). Toivottavasti kätesi on jo kunnossa, Mai!

   Poista