keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Kaari Utrio: Viipurin kaunotar





Nautinto on lukea ammattilaisen hersyvää tekstiä, jollaista löysin mökin kirjahyllystä. En muistanutkaan, miten viihdyttäviä ja hauskoja Kaari Utrion romaanit ovat! Viipurin kaunotar on Elina, Folke Eskelinpoika Tavastin tytär, joka isänsä, äitinsä Mette-rouvan ja sisarustensa kanssa asui Viipurissa, kun vihavenäläiset sinne ankarasti hyökkäsivät Vanhana Vihana myöhemmin tunnetussa sodassa.

Lukija temmataan mukaan tapahtumien tuoksinaan niin vauhdikkaasti, ettei siinä ehdi kuin yrittää pysytellä kärryillä. Herra Folken ominaislaatu tulee pian tutuksi, ja varsinainen persoona hän onkin! Hänen loistava naimakauppansa päättyy rouvan kuolemaan jotenkin oudon äkkiä, mutta se ei tapahtumien virtaa katkaise. Kaksi kaunista tytärtä on sentään kelpo omaisuus, jotka onnistuneesti naittamalla saattaisi ansaita hyvinkin. Pojista ei juuri tarvinnut huolta kantaa tuona aikana.

Siksi teos sopii erityisen hyvin naistenviikolle: on hyvä tuntea historiaa sen verran, että osaa arvostaa nykyisyyttä (vaikka tekemistä tasa-arvossa vieläkin on). Naiset olivat vielä muutama vuosisata sitten miehen omaisuutta, joita isä, veli tai aviomies sai pitää kurissa miten tahtoi ja päättää heidän elämästään. Fiksuimmat naiset varmasti oikeastikin, eikä vain Utrion kirjoissa, osasivat sumplia olonsa haluamaansa suuntaan, mutta vaikuttamisen mahdollisuudet olivat olemattomat, varsinkin, jos nainen ei täyttänyt tiettyjä kriteereitä tai syntyi köyhään kotiin, jolloin saattoi päätyä keltahameiseksi portoksi tai raatajaksi kituvalle tilalle väkivallan ja raskauksien kahleissa. Kirjassa liikutaan paremmissa piireissä, mutta sielläkin naisten ainoa toivo päästä naimisiin ja luostatarikohtalosta hyvään taloon olivat kunnon myötäjäiset ja ylhäinen sukutausta.

Herra Folkella ei ole tarjota varsinaisesti kumpaakaan tyttäriensä kosijoille, mutta jotenkin asiat lutviutuvat, kuten hänellä melkein aina. Vanhempi tytär, Cecilia, päätyy pian leskeksi ja sen jälkeen Eerik Tuurenpoika Bielken - joka on todellinen historian henkilö - sänkyyn, synnytyksiin kyllästyneen Gunilla-rouvan armollisella suostumuksella ja toiveesta.

Nuorta Elinaa pidettiin hieman omituisena, mikä oli omiaan säikyttämään arimmat kosijat, tytön kauneudesta huolimatta.

"- Elina on kyllä valmis naimaan kenet tahansa päästäkseen eroon herra Folkesta ja Maunusta, Cecilia sanoi. - Entä jos lähettäisimme hänet Turkuun, rouva Gunilla ehdotti. Hän voisi matkustaa Sten Sturen ja rouva Ingeborgin kanssa kun he palaavat Turkuun ja sieltä Tukholmaan."

Näin tehtiin, mutta herra Folke katsoi Elinan harmiksi aiheelliseksi matkustaa itse mukana, Viipurissa kun "harvat osasivat hänelle sen arvon joka hänelle rälssimiehenä ja suurten piispojen sukulaisena kuului. --- Tosiasia oli, että herra Folken piti päästää tarkastamaan miten asiat tätä nykyä Turussa olivat ja voisiko hän käyttää tilannetta jotenkin hyväkseen."

Turussa herra Folke alkoi heti solmia suhteita ja hankkimaan ystäviä; näin järjestyi myös asuminen Frillen talossa, "erinomaisella paikalla jos tarkoituksena oli tutustua vaikutusvaltaisiin henkilöihin, mikä herra Folken tarkoituksena tietenkin oli." Vanhaa Turkua rakennuksineen ja katuineen kirjailija kuvaa pikkutarkasti, samoin ajan vaatteita ja ruokia, joten lukija saa kunnolla uppoutua keskiaikaan, vuoden 1500 tienoille.

"- Niin tosiaan, Sven Myre sanoi puraisujen välillä ja heitti puhtaaksi kalutun kanansiiven pöydän alle - teillä on kaunis tytär, hänestähän puhuu koko Turku. - Puhuuko? Herra Folke oli tosissaan hämmästynyt." 

Kaupunkia koettelevat niin mahtavien porvareiden keskinäiset valtataistelut kuin rutto, jota herra Folke pelkää erityisesti ja hoitaa sitä normaaliin tapaan porttolan saunalla sekä tervavoiteella ja viinalla. Kun Elina joutuu hakemaan isänsä edellä mainitusta paikasta, hän tapaa komeasti pukeutuvan humalaisen jättiläisen, Henrik Punaparran, jonka puheet ("- Synnin laakso maailma voi kyllä olla, mutta vain liika hurskaus tekee siitä murheellisen!") ja suorasukaiset teot saavat Elinan sydämen hakkaamaan tavallista tiuhemmin. Kun Henrik yrittää päästää Elinan neitsyyden vaivasta, huomaa herra Folke erinomaisen tilaisuuden arvon.

Vaikka Henrikillä ei ole kiire avioon eikä etenkään romanttisiin riippuvuussuhteisiin - naisia hän toki tarvitsi, ja paljon - arvannette, kuinka käy. Elina on pian rouva ja asuu hienossa Karhunpään talossa Viipurin seudulla. Ja ärsyttää miestään minkä ehtii! Miehen elämänohje
on koetuksella Elinan kanssa, mutta ehkä siitä oppii Elinakin jotain:

"Nautinto on elämän varsinainen tarkoitus: emme nauti mitään päämäärän takia, nautinto on itsessään päämäärä!"

Kunnes tapahtuu dramaattinen käänne, josta riittää pohdittavaa niin Henrikille, Elinalle ja kansalle ympäri kaupunkia ja maata. Ja loppu on sellainen kuin kuuluu, tai jopa enemmän. Hymy huulilla kirjan luin ja ihailen jälleen kerran ammattilaisen työtä. Utrio ei anna tunnelman notkahtaa eikä pitkästytä hetken vertaa. Tempo ja rytmi ovat kohdillaan eikä dramatiikkaa ja yllätyksiä puutu, vaikka perusjuoni on selkeä. Kielenkäyttö on herkullista, ja sitä piti maistella monessa kohtaa. Kun Knuut Posse meni "kaiken lihan tietä", niin sanotusti repesin - näinkin voi kuolemista kuvata!

Ohessa lukija saa osuvan terävää ihmiskuvausta, faktaperäisen ajan- ja paikankuvauksen sekä lämpimän katsannon henkilöihin; raukat rämpivät, sotivat, rakastavat ja vihaavat, tuhoutuvat tai pärjäävät, aivan kuin mekin teknologioidemme ja muun kehityksemme kanssa, he tekevät samaa vain hieman pienemmissä ympyröissä.

Kenelle: Historiallisen viihteen ystäville, ajankuvan tarkkuutta tarkkaileville, humoristisen lämmintä ihmiskuvausta arvostaville, naisen asemaa pohtiville.


Kaari Utrio: Viipurin kaunotar. Tammi 1979. 7. painos. 


Liitän postauksen osaksi Naistenviikko 2020 -haastetta, jota vetää Tuijata.

Lisäksi voisin ilmoittaa tämän The Kirjamiehen #kannestahuolimatta-haasteeseen. Onneksi kirjassani ei ollut kansipaperia jäljellä, kun sen löysin, vaan kirja on kauniin tumman lila, kultaisin tekstein - tuo alussa näkyvä piirroskuva on aika lailla etäännyttävä nykylukijalle, vaikka retro ja hieno jo sinänsä (vaikka kamala). Valitettavasti tekijän nimeä en löytänyt.









12 kommenttia:

  1. Näitä löytyi äidin kirjahyllystä, samoin Ursula Pohjolan-Pirhosia, ja luin ne kaikki joskus pikkuteininä 80-luvulla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millaisia olivat Ursulan kirjat? Niitä en tunne ollenkaan. Utriota kyllä luin samoin pikkuteininä ahnaasti, eikä tämän perusteella ollut huono valinta! Kestää aikaa, kaikin tavoin.

      Poista
    2. Hatarasti muistelen, että enemmän sitä rakkausjuttua, ei niin taustoitettuja kuin Utriot?

      Poista
  2. Utrio on kirjoittanut hienoja historiallisia viihdekirjoja. Minulle tulee erityisesti mieleen Tuulihaukka ja Vaskilintu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi ottaa uusintalukuun nuokin. Ihailen kirjailijaa isosti, tämä oli kesän paras lukuyllätys!

      Poista
  3. Olen lukenut monta Utrion kirjaa, tämänkin, vaikka en siitä enää mitään muistanut. Pidän niiden huumorista ja naisten aseman esille tuomisesta. Utrion kirjat ovat oikeastaan ainoita genreen "romanttinen viihdekirjallisuus" laskettuja, joita luen. Sitäpaitsi niiden romantiikka on usein aika pisteliästä.
    Luin nuorena myös pari Pohjolan-Pirhosen kirjaa. Niistä puuttuu Utrion terävyys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pisteliästä romantiikkaa, sitä juuri, ja suoraan asiaan menevää, kuten kansikin antaa ymmärtää :-) Huumori ja naisasia ovat ehdottomasti myös Utrion vahvuuksia romaaneissa. Ja onhan hän tehnyt naisen asemasta ansiokkaita tietokirjojakin, omassakin hyllyssä taitaa olla Eevan tyttäret, eurooppalaisen naisen historia.

      Poista
  4. Oho, minulta on tuo kansihaaste mennyt ohi. Juttusi nähtyä minua alkoi nimittäin tämän kirjan kansi naurattaa, ei ihan tyylikkäimmästä päästä. Ja kiitos muistutuksesta, voisi tosiaan jonkun Utrion varhaiskirjan lukea, näitä viimeisiä, austentyyppisiä olenkin lukenut. Ammattilainen tässä genressä, kyllä!

    Kiitos naistenviikkoon osallistumisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun vedit haasteen jälleen! Nais- ja mieskirjailijaksi nimittelyä vierastan - mitä sukupuolella senkään ammatin kanssa on tekemistä - mutta fakta yleisesti on se, että naisia luokitellaan ja arvotetaan eri tavoin kuin miehiä. Siksi aiheellinen haaste.

      Poista
  5. Kyllä tässä korona-aikana on tullut luetuksi kirjahyllystä monta kirjaa uudemman kerran. Hauska osuma oli, kun olin juuri lukenut Vaskilinnun ja pari muutakin ja sitten olikin Kaari Utrion haastattelu yöradiossa. Minua kirjoissa viehättää aikakausi, se että päähenkilöt ovat naisia ja että juoni vie mukanaan.
    Luin myös kaksi osaa Eeva Joenpellon Lohja-sarjasta. Muuta ei nyt ollut. Valaisevaa ajan kuvaa itsenäisen Suomen alkuvuosikymmenistä. Murre tuntui kyllä aluksi vaikealta.
    Kiitos kirjailijoille ja suosittelen muillekin. Mukava lukea myös toisten kommentteja!
    Pirkko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyvä olla oma kirjahylly, nyt se on huomattu! Kaari Utrio on alansa huippu. Joenpeltoa aion jatkaa, ensimmäisen osan Lohja-sarjasta luin ja pidin. Myös muut bloggarit ja kirjasomen edustajat lukevat keväällä Joenpeltoa, onhan nyt juhlavuosi, 100 vuotta hänen syntymästään. 17.6. löytyy kooste jutuista tuijata-blogista. Kiitos kommentista, Pirkko, ja lukuiloa keväälle!

      Poista