tiistai 19. joulukuuta 2017

Kevään 2018 kirjatärppejä

Vielä on tuoretta luettavaa kasakaupalla, mutta jo nyt kustantajat ilmoittavat ensi kevään kirjoistaan. Pikasilmäys tarjontaan alla: kustantamolinkit johtavat pdf-tiedostoihin kevään julkaisuista. Mitä, olisiko parempi, jos kaikki kirjat olisivat samassa linkissä heti löydettävissä? Eikä tarvitsi availla hankalia tiedostoja erikseen? Löytyisi lajin, maan, kirjailijan tai muun luontevan kriteerin mukaan?

Utopiaa. Lukutaidosta ja -innosta eli kansalaisten älyllisestä pärjäämisestä ollaan oikeutetusti huolissaan, jopa ministeritasolla. Saa nähdä, tuleeko hankkeesta muutakin tulosta kuin komiteamietintö. Vaikka nyt ensin sivusto tai julkaisu, jossa kaikki suomeksi ilmestyvät kirjat olisivat helposti nähtävissä. Mistä lukijat tietävät olemassaolevista tai tulevista kirjoista, jos eivät tunne kustantamojen nimiä tai jaksa availla hankalia issuu-tiedostoja? Me kirjahulluimmat toki jaksamme tutkia niitäkin. Toivoisin silti yhteistä, helppokäyttöistä alustaa.

Bazarin keväästä bongasin Jojo Moyesin ystäville markkinoidun uutuuden:  kirjailija on Leah Mercer, kirjan nimi Kun kerran kohtaamme. Ei siis Moyes itse, kuten ensin luulin! Esikoiskirjailija Fiona Bartonin Leski-kirjan kuvauksesta tuli mieleen niin tv:n Mustat lesket -sarja kuin vuosia kestänyt kotimainen rikosoikeudenkäyntimme naisesta, jota syytettiin miehensä murhasta ja lopulta vapautettiin. Mutta mikä on lehmäkirja heidän sielunelämästään ja miksi se on tehnyt joku muu kuin suomalainen - eikö meillä muka ole lehmätaustaa riittävästi? Lehmien sielunelämän on kirjoittanut Rosamund Young.

Lehmistä puheenollen, Karisto julkaisee monta maalaisromaania. Ja Terhi Rannelan matkapäiväkirjan Kesyt kaipaavat, villit lentävät. Kansi: Annika Hiltunen. Karistolla on myös laaja valikoima ruokaa ja urheilua käsitteleviä kirjoja sekä lasten ja nuorten kirjoja, kuten Jyri Paretskoin Shell´s Angels ja JP Koskisen Mieletön museo.

Johnny Kniga julkaisee ikisuosikiltani Anne Tylerilta kirjan Äkäpussi. Nimen kotimainen miellejohdattelu ei ole sattumaa, vaan kyseessä on 8 kirjan sarja, jossa Shakespearea kirjoitetaan romaaneiksi. Seuraavan tekee Joe Nesbø, lisää mm. Margaret Atwood ja Gillian Flynn. Fanifiktiota, mikäpä siinä. The Guardian-lehti kommentoi otsikolla: Skilled but pointless Shakespeare retread.  Onko muuten niin, että Anne Tylerin viimeisintä "omaa" kirjaa, The Spool of Blue Thread, ei ole vielä suomennettu? Sen ovat lukeneet ainakin Omppu ja Laura.

Otavan kevään teema näyttää keskittyvän hyvinvointiin - se on nyt pinnalla. Luvassa on myös Jukka Viikilän uusi romaani, Suomalainen vuosi, jota odotan pelonsekaisella innolla edellisen järisyttävän jälkeen, sekä muun muassa Olli Jalosen ja Enni Mustosen uutuudet (Kirsti menee naimisiin!). Otavan tarjonta on muutenkin vankka: muun muassa Jörn Donner, Eeva Rohas, Essi Tammimaa ja Laura Honkasalo julkaisevat uudet kirjansa. Anna-Leena Härkönen ja Kati Tervo julkaisevat "kirjoituksia," eli varsinaisesta romaanista ei lie kyse, vaan kirjoituskokoelmasta. Sinistä kirjastoa täydentää mm. Anne Swärd kirjalla Vera.

Rakkaustarina 1800-luvun Skotlannista, sirkuksen johtajana herra Trump. Reuna-kustantamo houkuttaa kovasti kuvauksellaan. Kirjan nimi on Ruth, tekijä Pia Tervo. Ella Laurikkalan Siirtolainen kertoo 1960-luvulla Suomesta Australiaan muuttaneista.

Teos-kustantamolta ilmestyy muun muassa Minna Lindgrenin uusi romaani, Vihainen leski.  Ja yllätys: Sally Salmisen Katriina - kirja joka oli Seppo Puttosen mielestä 101 kirjaa -projektin vaikuttavin! Ja toinen yllätys: kääntäjänä Juha Hurme! Alunperin ruotsiksi kirjoitettu kirja ilmestyi 1936, ja se on vapaasti luettavissa Ylen sivujen kautta (ruotsiksi).

S&S:ltä ilmestyy Ruma kassa -kirjan tehneen Piia Leinon dystopia Taivas sekä Hiromi Kawakamin Sensein salkku, suomalaisille uutta japanilaista. Siltalan katalogissa on mm. Patti Smithin kirja Omistautuminen, jossa taiteilija kertoo työstään.

Avain-kustantamolta on tulossa muun muassa matkustusaiheita ja selkosuomea, Innolta luontoa ja taloutta - sekä Naomi Kleinin No Trump suomeksi, johdatuksena Trumpin jälkeiseen aikaan. Minervan kevätlistassa on paljon puhuttu Ayn Randin Atlas Shrugged -dystopian suomennos nimellä Kun maailma järkkyi, mutta se on tietääkseni ilmestynyt jo. Mutta hei, saamme jälleen uuden Pierre Lemaitren! Kirja on nimeltään Verihäät.

Tammen Keltaisen Kirjaston kevään staroja ovat Kim Leine kirjalla Kuilu ja Sara Stridsberg Unelmien tiedekunnallaan. Molempien aiemmat ovat huippuja ja vaikuttavuudeltaan sitä luokkaa, että jos toisinkoiset osuvat edes lähimaastoon, ihailen. Uusi kirja tulee  muun muassa Marian Keyesiltä ja Mary Higgins Clarkilta. Kevään kotimaisia tähtiä ovat Annamari Marttinen, Kristiina Vuori, Kaari Utrio, Ari Räty ja Saara Turunen, esimerkkeinä. Tammi julkaisee myös monta Helsinki-aiheista kirjaa, joihin täytyy tutustua tarkemmin aiheen keräilijänä. Lisäksi tulee urheilua, ruokaa, luontoa - ja tietysti lastenkirjoja.

WSOY nostaa kevään katalogissaan kotimaisten kirjojen kärkeen esikoisromaanin: Laura Mannisen Kaikki anteeksi kertoo vallankäytöstä parisuhteessa. Tommi Melenderin uutuuskirja Rautakausi ei ole historiallinen romaani. Ja Mielensäpahoittajasta emme pääse tietenkään eroon. Käännöskirjoissa jatkuu Elena Ferranten sarja. Muita suosittuja nimiä ovat muiden muassa Sophie Kinsella ja Nele Neuhaus. Tieto- ja lastenkirjoja tulee tarjolle suuri valikoima.

Gummerukselta on tulossa Japani-faneille lisää Minna Eväsojaa: Shoshin - aloittelijan mieli. Pauliina Rauhalalta ilmestyy Synninkantajat ja esikoiskirjailija Enni Vanhatalolta Absentia, jossa ollaan Suomessa ja Lontoossa, sekä Mike Pohjolan Sinä vuonna 2018, jossa lukija saa itse valita tarinan etenemisen, tietokonepelitapaan. Kiinnostavalta kuulostaa myös Anniina Tarasovan kirja Venäläiset tilikirjani naisista työmaailmassa, Helsinki - Pietari-akselilla. Käännöksistä merkkaan lukulistalle Han Kangin Ihmisen teot, joka Vegetaristin jälkeen on välttämätön luettava - säilyykö omaperäinen ote edelleen. Gummeruksen tietokirjoissa on myös monta kiintoisaa, kuten Morten Strøksnesin Merikirja, joka kertoo hainpyydystämisestä Lofooteilla, mutta esittelyn mukaan paljosta muustakin, kuten merestä ja ystävyydestä.

Lisää kirjaherkkuja katalogeista ja lisää kustantamojen kevään 2018 katalogeja alla:
Art House
Atena 
Aula & Co
Jalava
Kustannus-Mäkelä
Lasten Keskus
Like
Myllylahti
Nordbooks
Osuuskumma
Tietosanoma

11 kommenttia:

  1. Kyllä on taas tarjontaa tulossa. Minäkin bongasin tuon Hurmeen suomentaman Katrinan kiinnostuskärkeen. Kiitos koosteestasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija! Harmi, että alkuperäisestä Katriinasta on vapaasti luettavissa vain alkuperäinen ruotsinkielinen, olisi ollut hauska vertailla suomennoksia.

      Poista
  2. Kiinnostava kirjakevät tulossa! Pienen virheen bongasin tuolta. Pauliina Rauhalalta on tulossa romaani Synninkantajat, tuo Absentia on Enni Vanhatapion esikoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin! Ja kiitos isosti bongauksestasi, Tiina. Tekstiä on jäänyt pois, korjattu. Molemmat mainitut kirjat kyllä kiinnostavat. Toisinkoinen ja esikoinen.

      Poista
  3. Bazarin kirja ei taida olla Jojo Moyesin, vaan häneen kovasti verratun Leah Mercerin romaani. :)

    Meillä tulee lukuun varmasti paljon samoja suosikkeja, hurjan kiinnostava kevät tulossa. Huh ja ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Otsikko on katalogissa Jojo Moyesin ystäville, enkä lukenut sen tarkemmin. Höynäytyin! Hieman kyseenalaista markkinointia... Mutta omaa epätarkkuuttani, kiitos kun huomasit, Katja. Korjaan. Ja kyllä, uskon, että keväällä muutama entinen mestari tekee vaikutuksen, ja monta uuttakin kaveria.

      Poista
  4. On mielenkiintoinen kevät! Laitoin jo kirjaston varausjonoon niin monta näistä etten tiedä saanko aikaisempiakaan listojani luettua ennen niitä! Ikuisuusongelma - niin vähän aikaa, niin paljon kirjoja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, Helmet lauloi samaa tahtia kun kirjoitin tuota. Järjellä tiedän, etten ehdi kaikkia lukea. Joku muu käytti käsiäni näppäimistöllä. Kaisa, meidän pitäisi miettiä tätä metafyysistä ongelmaa enemmän!

      Poista
  5. Minua kiinnostaa moni suomalainen teos. Hienoa huomata, että Eväsojalta julkaistaan toinen teos. Pidin siitä ensimmäisestä kovasti, joten lukuun menee tämä toinenkin. Samoin Ruman kassan kirjoittaneen Piia Leinon kirja kiinnostaa. Ja on tuossa usea muukin suomalainen kiinnostava.





    Käännöskirjallisuus taas ei sinänsä kiinnosta: olen suunnilleen kaikista kuullut, koska ovat täällä olleet näkyvästi esillä, mutta oma kirjamakuni ei asetu sille akselille kuin muutaman teoksen kohdalla. Lähinnä näitä käännöstietoja katsellessani joskus harmittelen, kun jotain tiettyä kirjaa ei käännetä. Mutta selkeästi täältä katsottuna näkee, että eniten kohua ja markkinointia tuekseen saaneita käännetään (kun kyseessä on englannista suomentaminen).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, miksi tuohon ylempään kommenttiin tuli tuollainen ISO tyhjä väli!!?? Noh, ei se kai haittaa :D

      Poista
    2. Ei haittaa, tuollainen tuumaustauko :-) Näin se varmasti menee, eniten nostetut kiinnostavat myös muissa maissa. Sama koskee suomalaisia kirjoja maailmalla. Kiitos kommentista, Elegia.

      Poista