sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Kirjavuoteni 2017

Jostain syystä kirjahullut ovat usein myös listahulluja. Vaikken ole siinä parhaasta päästä, peruslistoja sentään täytyy ylläpitää. Kuten luetuista kirjoista, joita vuonna 2017 on kertynyt 160.

Niistä 113 on tänä vuonna ilmestyneitä. Uutuuspainotteisesti mennään siis, vaikka tänä vuonna etenkin Ylen Kirjojen Suomi -hankkeen myötä luin monta myös todella vanhaa kirjaa. Kotimaisia kirjoja luin 108, ulkomaisia 52. Mies- ja naiskirjailijoiden suhde on suurinpiirtein puolet ja puolet, kuten aina. Kesken olen jättänyt neljä kirjaa.

Tarkemmin kerron vuoden kirjoista ja kokemuksistani niistä Blogistanian vuoden parhaiden äänestyksen yhteydessä helmikuun alussa.

Hankkeet


Hyväntekeväisyyshankkeista olin mukana IKIOMA ensikirjojen tekemisessä. Helsingin Kannelmäen aktiiviryhmä nappasi oululaisen Vuokko Keräsen hienon haasteen. Harvoin löytyy näin mielekästä hanketta, jossa yhdistyisi monta arvokasta asiaa, joten mukanaolo oli suuri ilo.


Toinen lähiöhanke, joka liittyi kirjoihin, oli Kannelmäen perinteinen Lasten Unelma: sain jakaa siellä sata lastenkirjaa, joita kustantajat ja kirjakaupat ystävällisesti lahjoittivat. Kirjat menivät hujauksessa!Suurin, koko vuoden kestänyt kirjallinen hanke oli kuitenkin jo mainittu Ylen proggis, jossa kirjabloggareina olimme tiiviisti mukana koko vuoden. Kirjoitimme Ylen 101 -kirjan listan jokaikisestä jutusta bloggauksen, joita ilmestyi noin kaksi viikossa. Kirjat arvottiin hankkeeseen ilmoittautuneiden bloggarien kesken, ja koska ilmoittautuneita oli noin 80, ei siis aivan sataa, osa sai parikin kirjaa bloggattavakseen. Minulle arvonnassa osuivat Olli Jalosen Isäksi ja tyttäreksi sekä vuoden 1917 kirja eli listan vanhin, Konrad Lehtimäen Ylös helvetistä.

Lisäksi bloggareita nähtiin ja kuultiin Ylen verkossa ja eri kanavilla. Kaikki bloggaukset kirjoittajakuvineen näkyvät verkkosivuilla. Tuijata osallistui Kultakuume-ohjelmaan alkuvuodesta. Itse osallistuin keskusteluun radiossa Siri Kolun kanssa vuoden 1949 kirjasta, joka oli Valentinin Ruma Elsa. Vuoden lopussa sain vielä kertoa hankkeesta Ylen Aamu-tv:ssä, jossa Seppo Puttoselle paljastin bloggareiden valinnan (äänestimme) vuoden 2017 kirjaksi - hän paljasti oman valintansa vasta seuraavana päivänä. Meidän valintamme oli Ossi Nymanin Röyhkeys, Sepon Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen lastenkirja Mennään jo naapuriin.

Tapahtumat


Vierailin ensimmäistä kertaa elämässäni Turun kirjamessuilla! Ja tässä reissun osa 2/2. Hauskaa oli, kuten jutuista näkyy. Lokakuu on perinteinen kirjamessukuukausi, Helsingin messuilla vietin kolme päivää, joista tässä juttu yksi ja juttu kaksi. Rosa Liksomin Everstinnan lukupiirissä toimin lukupiiribloggaajana. Erikoinen ja elämyksellinen tapahtuma oli myös maailmantähden Dan Brownin vierailu messuilla.


Yksi vuoden kohokohtia oli Kirja-Suomi-hankkeen päätapahtumasarja Helsingin Savoy-teatterissa. Baba Lybeckin taidolla luotsaama Kirja vieköön kokosi kirjanystäviä kuuteen iltaan vuoden mittaan. Kirjapuhetta, sitä jaksamme kuunnella!Kolmatta kertaa järjestetty HelsinkiLit toi kansainvälistä havinaa ja täpinää kirjajuttuihin.


Kesällä kävin Kuopiossa - jo toista kertaa kirjabloggareiden kesämiitissä. Tuota upeaa aurinkoista päivää katsastelen nyt haikeana. Kuopion omaan kirjatapahtumaan Kirjakanttiin en ehtinyt taaskaan mukaan, mutta vielä joskus...


Sain olla mukana Kansallisteatterin bloggariklubissa: tässä teatterin ja WSOY:n yhteishankkeessa tapaamme teatterintekijöitä ja kirjailijoita ja muita alan ihmisiä, kuulemme taustoja ja näemme myös esityksiä, joista ravistavin oli tänä vuonna Kjell Westön kirjaan perustuva Kangastus 38.

Haasteet ja muuta


Olen hieman laiska haasteihminen, unohdan ne pian. Helmet-haasteen 2017 loppukoontini on täällä. Olin mukana myös klassikkohaasteessa, kuten aina, ja pienesti myös runohaasteessa. Haasteet löytyvät omalta sivulta blogin yläreunassa. Ja kaikki bloggareiden käynnissä olevat haasteet löytyvät sivulta Haastavaa lukemista. Uudenvuodenlupaukseni voisi olla tiukempi ote haasteisiin.

Vuonna 2017 olen kirjoittanut 140 postausta. Ja arvatkaa mitä - yhteensä blogiaikana eli vuodesta 2010 alkaen olen kirjoittanut nyt tasan tuhat postausta! Pitäisikö tätä jotenkin juhlistaa? Sopivasti uuden vuoden juhlinta on käsillä, mutta bloginpidosta voin sanoa vain jo toistellun toteamuksen: se on paras, motivoivin ja antoisin harrastus ikinä. (Lukeminen ei ole harrastus, se on elämäntapa.)

Kuten edellä kerrotustakin huomaa, lukeminen tai bloggaus ei ole välttämättä lainkaan yksinäistä puurtamista, vaan se tuo uskomattoman paljon hienoja elämyksiä, kokemuksia sekä uusia ihmisiä ja ystäviä kirjanystävän elämään. Olen siitä todella kiitollinen ja iloinen!

Palautetta tulee jonkin verran, ei ylen määrin, suoraan sähköpostiin tai julkisesti, joskus myös faktojen korjauksia, ja myös näistä kaikista olen tyytyväinen. Jos blogissa on virhe, se on helppo korjata. Tänä vuonna sain yhden ihanimmista lukijapalautteista ikinä, jota en toista tässä, mutta siitä tulivat mieleeni kirjallisuuden opiskelijat: tiedän, että moni tutkii blogeja osana opintojaan, ja olen kuullut tapauksista, joissa omiakin tekstejäni on käsitelty. Toivoisin, että siitä saisimme bloginpitäjinä myös tietoa, se olisi äärettömän kiinnostavaa, kehittävää ja ideoita antavaa. Kirjoittajien yhteystiedot löytyvät kyllä jokaisesta blogista, joten rohkeasti vain!

Yksi vuoden kohokohtia on myös tämä: rakas nuori ystäväni aloitti osin yllytyksestäni mainion Elokuvan taikaa -leffablogin viime vuonna. Myös hän on jo huomannut saman ilmiön - ne uskomattomat ja yllättävät kokemukset bloginpitäjänä - ja saavutti äskettäin sadantuhannen kävijän rajan, vajaassa kahdessa vuodessa! Katso spesiaalijuttu, minäkin pääsin siihen mukaan.

Kirjavuoteni on ollut täyteläinen ja rikas. Kiitos siitä kaikille osallisille kirjailijoista kanssabloggareihin ja lukijoihin, tapahtumien ja hankkeiden järjestäjiin ja muihin alan ihmisiin.

Ja juuri Sinulle toivon mitä iloisinta ja ihaninta uutta vuotta! 

Vuoden 2016 kooste
Vuoden 2015 kooste
Vuoden 2014 kooste
Vuoden 2013 kooste
Vuoden 2012 kooste
16 kommenttia:

 1. Onnittelut tuhannesta postauksesta, ja hyvää uuutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja samoin sinulle onnellista vuotta 2018! Olkoon se antoisa, kirjava ja innostava!

   Poista
 2. Sinulla on ollut upea kirjavuosi Arja, niin monia upeita tapahtumia. Ja olet lukenut 160 kirjaa, minusta se on todella paljon. Minä luin 68 kirjaa ja sekin on minusta paljon. - En ole kuullutkaan Kuopion kesämiiteistä. Kutsukaa minutkin mukaan ensi kesänä, täältä Joensuusta on aika lyhyt matka Kuopioon. Hyvää Uutta Vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli, Anneli, huima kirjavuosi. Kuopiossa on tavattu kaksi kertaa. Ihanat emäntämme ovat jaksaneet järkätä vaikka mitä! Varmasti heiltä tulee tietoa, jos tapahtuma vielä toistuu. Kesää odotellessa, mutta toivottavasti tavataan jo aiemminkin!

   Poista
 3. 160 kirjaa on hieno määrä kirjoja vuodessa. Ja olet vuoden aikana ehtinyt osallistua vaikka mihin! Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se iso määrä, näissä luvuissa pyörinyt viime vuodet. Noita tapahtumia olisi kiva tehdä ja niihin osallistua enemmänkin, mutta aika ja voimat tuo rajoituksensa, niin antoisia kuin ovatkin. Kiitos samoin sinulle onnellista vuotta 2018, Laura!

   Poista
 4. Ihmettelen lukemiesi kirjojen määrää, vaativan työn ohella! Hienoja ja mieliinpainuvia kirjatapahtumia olikin viime vuonna todella paljon. Ylen projekti oli uskomaton, ajatella että se sujui noin loistavasti.

  Toivon sinulle yhtä antoisaa kirjahulluvuotta 2018!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä ihmettelen itsekin, mutta ehkä tasapaino on homman ydin. Mies välillä toivoo enemmän yhteistä aikaa, olkoon se yksi uudenvuodenlupaukseni. Ylen projekti sujui kirjabloggarien osalta yli kaikkien toiveiden, aina löytyi paikkaaja jos tarve oli, aikataulut pidettiin tunnontarkasti ja jutut ovat tasokkaita. Hienoa tiimityötä! Kiitos samoin Riitta, olkoon vuotesi kirjahullu!

   Poista
 5. Ihana kirjavuosi!
  Onnellista ja lukuisaa vuotta 2018!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se, Katriina! Ja ensi vuonna lukuun nimikkokirjasi :) Kiitos paljon ja samanlaista vuotta myös sinulle!

   Poista
 6. 160 luettua kirjaa, vau! Ja jo tuhat postausta, toinen vau! Paljon monenlaista hienoa ja kiinnostavaa mahtui vuoteesi 2017. Toivotan ihanaa ja kirjaisaa alkanutta vuotta! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja ❤ Vuosi oli erinomainen, muttei huono tainnut olla itselläsikään :) Samoin toivon sinulle antoisaa vuotta 2018!

   Poista
 7. Onnea tuhannesta blogijutusta! Olet kaikin puolin ihailtavan aktiivinen lukija ja kirjabloggaaja. :)

  Aktiivista ja kirjaisaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! On se aikamoinen määrä juttuja - eikun seuraavia tuhatta kohti! Ehkä tarvitsisin vähän enemmän jotain punaista lankaa tähän lukutulvaan, nyt olen antanut mennä vain sitä mukaa, kun kirjoja tulee eteen. Ja tapahtumia. Oikein kirjaisaa ja iloista tätä vuotta sinullekin!

   Poista
 8. Tuhannesti onnea - huima postausluku! Paljon kivaa nostat vuodestasi, mutta kyllä nuo hankkeet ovat hienoja. Teet paljon pyyteetöntä työtä muiden hyväksi. Antoisaa alkanutta vuotta, Arja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokunen kiva juttu jäi poiskin - kuten Kantsun Olohuoneen ilta, jossa eräs selkorunoilija Tuija T. oli kertomassa kirjoistaan, kiitos vielä kerran siitä ja kommentistasi sekä kirjapuheseurasta, tätä jatketaan. Onnea uuteen vuoteesi, Tuija.

   Poista