keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Kosto ikuisessa kaupungissa

Tyylikästä viihdettä tarvitaan aina, ja uusille tekijöille huudan lämpimästi huraata. Vera Vala ei ole varsinaisesti uusi kirjailija, mutta minulle uusi tuttavuus. Kirja on Valan toinen, itsenäinen jatko-osa Kuolema sypressin varjossa -dekkarille.

Italiaan sijoittuvia dekkarisarjoja on olemassa muitakin, mutta tämä lienee ainoa suomalainen. Valan kirjojen päähenkilö, yksityisetsivä Arianna de Bellis on varakas ja itsenäinen roomalainen nainen, joka selvittää rikoksia sekä moninaisten taitojensa että kattavan sosiaalisen verkostonsa avulla.

Kosto-kirjassa hänen asiakkaanaan on ministeri Anna Lucarelli, joka pyytää Ariannaa selvittämään sisarpuolensa Lauraa uhkaavaa vaaraa, mutta peruu pyynnön, kun Laura löytyy kuolleena. Arianna kuitenkin haluaa selvittää tapausta omin nokin. Laura oli assyrologian professori, jonka nuhteettoman ulkokuoren takaa paljastuu kiinnostavia seikkoja, kuten yhteyksiä anarkisteihin ja ristiriitoja akateemisessa maailmassa.

Arianna on perussankaritar: hän hallitsee niin erilaiset aseet kuin seurapiirikuviot ja nippelitiedotkin, ja on tietysti huimaavan kaunis. Ja lisäksi erinomainen ruuanlaittaja - kirjaan on siten saatu ujutettua myös italialaista ruokaa ja reseptejä. Makuja, tuoksuja ja silmän iloja kirja tarjoaakin eteläisen yltäkylläisesti. Roomaa tunteville kirja antaa varmasti paljon, sillä paikkoja, katuja, aukioita, rakennuksia mainitaan vilisemällä. Historiaakin kerrotaan, ja tietysti (onneksi) mukana on kihelmöivästi sensuellia romantiikkaa.

Kirjoittajalla on siis paljon sanottavaa, hieman liikaakin välillä: jotkut virkkeet tuntuvat suorastaan täyteen ahdetuilta. Verbejä on käytetty runsaasti eri muodoissa, etenkin partisiippeja: paikat ovat tien ympäröimiä ja auringon pölyksi kuivattamia, kun srilankaisilta näyttäviä miehiä istuskelee tarkkailemassa, ja niin edelleen.

Mutta mukava ja viihdyttävä kattaus kaiken kaikkiaan. Ariannan tutkimuksia voisi lukea lisääkin, jos niitä kohdalle sattuu: nämä eivät vie yöunta eivätkä jää mieleen kummittelemaan.

Kenelle? Dekkarin ystäville, italiaisuudesta hurmaantuville, kepeää kesäviihdettä kaipaaville.

Vera Vala: Kosto ikuisessa kaupungissa. Gummerus 2013.

4 kommenttia:

 1. Totta, mukava, kepeä ja hieman jännittävä kirja. Minäkin voisin lukea lisää Ariannan tutkimuksia, sillä tällaisia hyviä välipaloja tarvitaan aina. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ja matkakuumehan tällaisesta tulee. Tai ainakin nälkä.

   Poista
 2. Minullekin Vera Vala on uusi tuttavuus, ja Kosto ikuisessa kaupungissa odottaa minua kirjahyllyssäni. Kuitenkin edessä on ensin niin monta kirjaa, että se saattaa siellä vielä hetken joutua odottamaan.

  Tosin tämä kirja sopisi varmaankin hyvin kesään, dekkarit ainakin minun mielestäni sopivat aina. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, juuri muistinkin, että voin osallistua tällä Koe 13 kotimaista -haasteeseen. Sopii kesään myös maisemiensa ja kuumien tunnelmiensa vuoksi :-)

   Poista