maanantai 27. syyskuuta 2021

Maisku Myllymäki: Holly

Eva työskentelee toimittajana luontolehdessä, jota päätoimittaa hänen tomera äitinsä Helene. Tämä lähettää tyttärensä juttukeikalle tapaamaan kuulua näyttelijää, Hollya, joka on vetäytynyt elämään yksin saarellaan ja väittää nähneensä siellä harvinaisen linnun. Jutun pitäisi kertoa paitsi luonnosta myös henkilöstä, sillä Helene on varma, että yleisöä kiinnostaa tietää Hollyn uudesta elämäntavasta ja kuulumisista. "Ja meri, se myy aina!"

"Seitsemäntuhannen merkin juttu, kultaseni, tuli mitä tuli." 

Lintuharrastaja Eva matkustaa saareen eikä aavista lainkaan, mitä on tulossa - eikä sitä aavista lukijakaan. Holly on persoona, josta ei ole pakko pitää mutta johon jää koukkuun, ainakin Eva jää. Koko Hollyn edustama elämäntapa on Evalle uutta ja erikoista, ja hän tarkastelee kohdettaan tarkemmin kuin mikään lintubongari lintujaan. 

"Eva nousee ja lähtee kävelemään rantakallioita pitkin. Mitä jos muuta elämää ei olisi? Jos kaikki, mitä on, olisi täällä, tällä saarella? Muutama vuorokausi voi muuttaa ihmistä enemmän kuin kymmenet vuodet. Se, että ihminen vaihtaa paikkaa, voi tehdä hänestä toisen. Evan on tosiaankin yhtäkkiä vaikea muistaa, kuka hän oli aiemmin, toisaalla, vain muutamia öitä sitten. Se on kummallinen tunne: olla itselleen ja jopa lähimenneisyydelleen vieras."

Tämän jälkeen tarinassa muuten puhutaan alushousuista, mikä kuvaa hyvin tekstin monipuolisuutta ja yllättävyyttä. Kirjastoböönä Maisku Myllymäki on kirjoittanut kiinnostavan ja vahvatunnelmaisen esikoisen, joka kertoo jäntevän rauhallisen mutta pinnan alla roihuavan tarinan linnuista, häkkiin sulkemisesta ja sieltä vapautumisesta, kaftaaneista, merestä, teatteri-ihmisistä, himosta, lihansyönnistä ja lisääntymisestä sekä vaarasta. Muun muassa, pääjuonena kahden hyvin erilaisen, suorastaan vastakkaisen, naisen kohtaaminen. 

"Holly on nainen, joka ajattelee vartalollaan, kun taas Eva ajattelee vartaloaan."

Maisku Myllymäki käyttää taitavasti kielellisiä tehokeinoja, ei korostetusti muttei arastikaan, ja hänen ilmaisunsa on persoonallinen, omaääninen, kuten tavataan sanoa. Jännitteinen, pirskahtelevan jälkimaun jättävä tarina sisältää myös hienostunutta huumoria. Minua huvitti muun muassa Helenen kello viiden klubin jäsenyys: "...elämäntapa, joka takaa menestymisen". Ja haluaisinpa lukea lintukirjan, jossa olisi Maiskun kirjoittamat kohdekuvaukset!

Holly-kirjaa on innoittanut Iris Murdochin Booker-palkittu teos Meri, meri. Jota en ole lukenut, eikä sitä nyt saakaan mistään kirjastosta, kun Myllymäkensä lukeneet ovat rynnineet viemään kaikki kappaleet, totesin. Sen lukeminen ehkä toisi vielä lisää kierrettä muutenkin täyteen lukukokemukseen.

"Evassa kytee. Se on mukava tunne, sellainen elossa olemisen tunne."

Kenelle: Tunnelmaan uppoaville, häkissä räpisteleville, luonnonystäville, suomen kielestä nauttiville.

Muualla: Kirjanmerkkinä lentolippu sanoo Hollyn tunnelmaa huikeaksi: "En oikein edes tiedä, mistä tuo tunnelma syntyy, mutta siinä on valtavasti imua, intensiivisyyttä ja jotain, mikä kiehtoo."

Maisku Myllymäki: Holly. WSOY 2021. Graafinen suunnittelu Anna Makkonen.


Helmet-haaste 2021 kohta 49: esikoinen on julkaistu vuonna 2021.


Helmet-haaste 2021 kohta 34: Kirjassa tarkkaillaan luontoa.

6 kommenttia:

 1. Luettu on. Hieno esikoinen :) Tuo Meri, meri alkoi kiinnostamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ryntäsin heti etsimään sitä kirjastosta, mutta laihoin tuloksin :) Hieno on, Holly siis.

   Poista
 2. Jotenkin en ole tullut huomanneeksi tämän kirjan ilmestymistä, mutta onhan tämä luettu tosi monissa blogeissa. Ja on ymmärtääkseni hyväksi havaittu. Taidanpa laittaa lukulistalle, jo tuo mainitsemasi taitava kirjoitustyyli kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvelen, että pidät tästä, Anneli, lukuiloa!

   Poista
 3. Holly on tosiaan ollut paljon esillä, varsinkin Instagramin puolella. Aikomuksena on lukea tämä, kunhan se joskus kohdalle osuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Insta oli hetken täynnä Hollya, kun lukukappaleet levisivät Hienosti on saanut esikoinen näkyvyyttä, hyvä niin, kyllä kelpaa lukea! Maisku on osaava.

   Poista