tiistai 14. joulukuuta 2010

Hah, näppärä e-kirja

Sain lahjaksi e-kirjojen lukulaitteen, ja yritellessäni käynnistää sitä, kuuntelin sivukorvalla tv:tä, josta tuli kuin tilauksesta Ylen Kuningaskuluttajan sähköisiä lukulaitteita esittelevä jakso.

Ohjelma näytti kiitettävän tarkasti, miten kirjan lataus tapahtuu. Eikä siinä mitään ihmeellistä olekaan, kun on musiikkia ladannut MP3:lle ja tietokone ollut työväline aina. Siis, ei olisi pitänyt olla mitään ihmeellistä. Mutta kun en saanut koko masiinaa käyntiin! Ladattu oli oikeaoppisesti yön yli. Mutta virtanappulasta painamalla vain välähti kerran sininen valo, eikä mitään herännyt. Ei tullut aloitusnäyttöä, ei vinkkiä siitä, mitä nyt pitäisi tehdä.

Sormi suussa
soitin Akateemiseen, jonotin kahdessa eri numerossa yhteensä 50 minuuttia. Kolmannessa numerossa, johon vaihde puhelun käänsi, vastattiin, mutta tämäkään henkilö ei tiennyt asiasta, joten vielä neljännelle kerroin ongelmani.

Sitten alkoi jo naurattaa koko kohina e-kirjoista. Tällä kokemuksella ei ole pelkoa, että ihan heti nämä laitteet syrjäyttävät paperikirjan. Tässä jonottaessani olisin jo yhden sellaisen lukenut. Sen saa sentään heti auki ja käyttöön, kärsii vaikka heittää kiukuspäissään seinään, mitä en tälle uskaltanut tehdä.

Sain puhelimitse akun latausohjeet (niitä ei turhaan tullut koneen mukana), mutta vieläkään kone ei herännyt. Joten vein vehkeen takaisin kauppaan, josta sain hyvää palvelua ja ilman mutinoita uuden, virkeämmän version. Ja lopulta latasin laitteelle ihka oikean e-kirjan! Tekniikan kömpelyyden lisäksi intoa rajoittaa se fakta, että e-kirjoja on vielä saatavilla todella vähän. Puhutaan muutamista kymmenistä suomenkielisistä, isoimmissakin kaupoissa.

Itse lukeminen kevyeltä laitteelta on ihan miellyttävää, näyttö on rauhallinen joskin pieni, joten sivunvaihtoa pitää näpäyttää usein. Vempeleellä voi kuunnella äänikirjoja ja musiikkiakin, jos niitä jaksaa sinne ladata. Matkalle kaveriksi sopisi hyvin. Mutta ei sitä vielä ihan vakavasti kirja-kirjana osaa ottaa. Ja kuitti kannattaa pitää tallella.

Mbook-lukulaite, Akateeminen kirjakauppa, 2010

2 kommenttia:

  1. Heh, olipa hauska arvio. Mie en ole päässyt vielä kertaakaan kokeilemaan e-kirjojen lukemista, koska odottelen tekniikan kehitystä ja e-kirjojen suurempaa esiinmarssia.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa tehdä juuri noin, niin olisin itsekin tehnyt jos omalla rahalla olisin ostanut. Olen aivan varma, että jo vuoden kahden kuluttua tilanne on ihan toinen, on tämä niin hapuilua vielä. Tosin olen niin utelias ihminen, että on kyllä kiva kokeilla keskeneräistäkin.

    VastaaPoista