lauantai 26. elokuuta 2017

Matti Rönkä: Yyteet

Tuntematon sotilas on aina pinnalla, mutta tänä vuonna erityisesti. Uusi elokuva saadaan syksyllä, kesä- ja muuta teatteria on nähty monilla paikkakunnilla. WSOY julkaisee kirjan Toinen tuntematon, joka kertoo novelleina siitä, millaista Tuntemattoman naisten sodanaikainen elämä olisi voinut olla.

Matti Rönkä lähestyy aihetta huumorin ja työelämän näkökulmasta siirtämällä tutun tarinan toimistoon ja nykykieleen. Sota on yt-neuvottelua, sotilaat it-koodareita, joita johtavat heidän taitavat ja vähemmän taitavat esimiehensä upseereiden sijasta. Mainio idea ja rinnastus, joka toimii ja kolisee, jos bisneselämää yhtään tuntee.

Nauroin ääneen monta kertaa nokkelille oivalluksille, suurimpana toki se, että sekä hahmot että juoni on napattu Tuntemattomasta. Toimistoympäristöstä löytyvät Lammiot, Vanhalat, Hietaset ja muut, juuri sellaisina kuin he it-firmassa työskennellessään voisivat olla. Rönkä päivittää heitä avarakatseisesti mutta jättää tunnistettavia piirteitä, joiden oivaltamisesta lukija saa iloa.

Tutuimpien nimien lisäksi mukana on myös hahmoja, joita ainakaan minä en muista, kuten Mielonen, mutta nekin Tuntemattomasta löytyvät, luulen. Pitäisi tosiaan lukea alkuperäisteos uudestaan!

Tarinaa kertoo Koskelan Ville. Uusi johtaja Tanja "Tane" Lammio laittaa organisaation uusiksi johdosta alkaen niin, että työntekijät joutuvat hakemaan paikkojaan uudelleen - normimenettely nykyisin.

"Mehän olemme joustava organisaatio. Tai meistä tulee. Keskiössä on osaaminen. Joustavuus. Vaihtelu. Kierto." 

Viimeistään siinä vaihessa purskahtelin, kun paikalle saapuu täydennysjoukoiksi Rocca ja hänen parinsa "kaikessa", Suzy. Rocca on yhtä paha suustaan ja periaatteen henkilö kuin esikuvansakin, vaikka on nyt nainen. Rönkä on yllättäen ennakkoluulottomampi kuin tuleva uusi elokuva, jossa kuulemma kaikki sotilaat ovat jostain syystä edelleen miehiä.

Tarinassa vilahtavat myös Villen lääkärivaimo Leena sekä veli Jussi.

"Jussi pilkkasi minua Mafalda-faniksi ja tyypilliseksi Tenava-älyköksi. Sama porukka jonotti vähän aikuisempana elokuva-arkistoon, katsomaan jotain bulgarialaista mustavalkoleffaa."

Ville yrittää sopeutua työelämän muutoksiin, selittää muutostarvetta muillekin ja liennyttää pahimpia riitoja. Lammion puhe on niin perusbisneskieltä, että turtuneena konttorirottana en enää vuosiin ole huomannut siinä mitään kummallista, mutta kirjoitettuna se kieltämättä näyttää koomiselta.

"Uusi srategia, uusi organisaatio, uusi asento ei ole vielä ehtinyt purra. Mutta tulevaisuuttahan tässä rakennetaan. Ja pankki ja omistajat ovat ihan vahvasti takana. Juurikin niin. Mutta kolmas kvartaali pitää saada paremmaksi. --- Juurikin näin. Halusin kutsua teidät koolle, koska te olette kuitenkin firman tärkein voimavara." 

Yyteet eivät ehkä ole sodan kaltainen uhka elossa olemiselle, mutta toimeentuloa ja mielenterveyttä ne vakavasti uhkaavat. Ja kuten kaikki moisia kokeneet tietävät, niissä ei ole mitään hauskaa. Siksi on tervetullutta terapiaa lukea aiheesta kerrankin hymy huulilla!

Tuntemattoman juoni taipuu yllättävän hyvin bisnesmaailmaan. Tutut tapahtumat toistuvat, seisontarangaistus, Roccan uroteot, ryyppäjäiset - nyt luonnollisesti rantahotellissa firman kehityspäivillä - ja monet muut. Huippuna tietenkin pienen firman sinnittely suuryrityksen fuusiouhan alla.

"Mutta juurikin näin. Tuo on hyvä vertauskuva. Leveämmät hartiat. Ne ovat turva meille. Eivät uhka."

Tiedämme, miten siinä käy. Kirja on mainio päivitys Tuntemattoman tunteville ja naurattaa pitkään lukemisen jälkeenkin.

Kenelle: Yritysmaailmaa tunteville, Tuntemattoman sotilaan ystäville, yyteet läpikäyneille, naurua kaipaaville.

Matti Rönkä: Yyteet. Gummerus 2017. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. Kustantajan lukukappale.


10 kommenttia:

 1. Mainio idea, mutta ihmettelin heittoa,että tulevassa klassikkoelokuvan uudelleen filmatisoinissa olisi pitänyt olla naissotilaita. Miksi? Eihän jatkosodassa heitä ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, eikä ollut alkuperäiskirjassakaan. Jotenkin vain odotin jonkinlaista päivitettyä näkökulmaa elokuvaankin, mutta ilmeisesti se noudattaa melko tiukasti niin historiaa kuin esikuvakirjaa. Ehkä siinä oma näkemys ilmenee jotenkin muuten, toivon, muutenhan "kopion" teko tuntuisi aika turhalta.

   Poista
 2. Röngän kirjat kuuluvat meidän perheessä "pakollisiin" luettaviin. Hyvä tietää, että on jotakin hauskaa odotettavissa (aiheesta huolimatta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkö on - kuulostaa mukavalta pakolliselta, Margit! Ja juu, hauskaa tiedossa!

   Poista
 3. Tämä on ensimmäinen kirja, jonka olen Röngältä lukenut ja pidin. Täytyykin perehtyä hänen muihin teoksiinsa.

  P. S. Mielonen on Tuntemattomassa se, jota kaikki muut inhoavat, koska hän hoitaa herätykset sekä välittää lähtömääräykset. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aha, kiitos tiedosta, Hande! Sä olet perehtynyt kirjaan niin paljon paremmin. Eikä hän vaatimattomana edes linkittänyt juttuunsa: http://tuntematon-lukija.blogspot.fi/2017/08/matti-ronka-yyteet.html4

   Poista
 4. Luin tämän juuri, mutta bloggaan 13.12.2019 (linkkaan tämän siihen :). Mainio kirja, mainio postaus. Röngällä on rivien välissä hyvää settiä. Esimerkiksi Varma-Data on täysin konkurssikypsä, ....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Hyvää settiä, tarkkanäköistä. Kaikkeen uutistoimittaja ja dekkarikirjoittaja taipuukin...

   Poista