maanantai 28. heinäkuuta 2014

Herkkä, hellä, hehkuvainen: Minna Canth

Minna Maijala esittää Minna Canthin elämäntarinan lähinnä Canthin kirjallisen tuotannon kannalta. Naisesta oli moneksi; kirjailijan ja kirjoittajan monipuolisen uran lisäksi hän rakensi menestyvän kauppaliikkeen ja synnytti seitsemän lasta.  Hän oli sivistynyt, laajasti lukenut ja uusista aatteista kiinnostunut henkilö, joka seurusteli aikansa oppineiden ja kulttuuripersoonien kanssa ja seurasi tarkoin tapahtumia niin kotimaassa kuin muuallakin.

Onpa hänestä tehty naisasialiikkeen symboli, mitä käsitystä vastaan Maijala haluaa sanoa sanasensa. Hänen mukaansa Canthin julkinen kuva on muodostunut liian yksipuoliseksi, ja siksi hän haluaa osoittaa Canthista muutakin - kirjailijan ja ihmisen. Maijala mainitsee useaan kertaan Lucina Hagmanin Canth-elämäkerran, joka hänen mielestään sai suureksi osaksi aikaan tuon mainitun yksipuolisuuden. Koska en ole Hagmania lukenut (tai muita Canth-elämänkertoja), tuntuu osoittelu toista kirjaa kohtaan hieman hämmentävältä, lähes hyökkäävältä. Mutta tutkimustyönä Maijalan kirja vaatinee perustelut olemassaololleen.

Ulrika Wilhelmina Johnson oli kotoisin Tampereelta, josta perhe muutti isän työn vuoksi Kuopioon jo Minnan ollessa pieni. Kuopiosta muodostuikin todellinen kotipaikka ja Kanttilasta Minnan valtakunta, jossa hän eli ja vaikutti. Maijala esittääkin, ettei Minna ollut kiinnostunut seurapiireissä esillä olosta eikä matkustelusta, vaan viihtyi kotona, jonka hän tunsi ja jonka ovet olivat kaikille avoinna. Hän tapasi opiskelijoita ja ajan älymystöä "salongissaan", oli hyvin perillä ajan ilmiöistä ja mukana niin monessa, että lukijaa hengästyttää. 

Minna Canth kirjoitti omien teostensa lisäksi moneen lehteen ja julkaisuun, joista osaa hän oli myös perustamassa. Järjestötoiminta oli tuolloin Suomessa uutta, ja yhteisöllisyyttä kannattava Minna oli ahkerasti mukana monessa yhdistyksessä milloin kielikysymysten, milloin jonkin muun tärkeäksi katsomansa asian puolesta. 

Kaiken kaikkiaan kirja antaa kuvan sivistyneestä, laajakatseista, ennakkoluulottomasta, oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa kannattavasta naisesta, jolla on kosolti tervettä järkeä taiteellisten kykyjen lisäksi. Hänen teoksensa ja niiden kautta esiin nostamansa yhteiskunnalliset kysymykset ja ihmismielen koukerot ovat tänä päivänäkin kipeän ajankohtaisia eli ajattomia, kuten paras taide on.

Kirjaa on mukava lukea: sen avulla voi tutustua Canthiin henkilönä, mutta ennen kaikkea muistuttaa mieleen hänen laaja kirjallinen tuotantonsa ja saada silmien eteen ajankuva 1800-luvun lopun kaupunkielämästä. Jaottelu kolmeen jaksoon - Elämä, Kirjoittaminen ja Aatoksia - on selkeä, eikä teksti ole liian uuvuttava, kirjoittaja on varmasti joutunut tekemään paljon karsintaa. Lisäksi mukana ovat teos- ja henkilöhakemistot sekä tarkempi esittely tärkeistä henkilöistä Canthin elämässä, myös hänen lastensa myöhemmistä vaiheista, mistä kiitos. Se on mielenkiintoista, sillä olen itse kotoisin Kuopion kupeelta ja muistan lapsena nähneeni Canthin perillisten kauppaliikkeitä, joita heillä oli ketju kaupungissa ja lähiseuduilla.

Kuopiossa on Minnan patsas ja hänen mukaansa nimetty katu. Kanttilan kohtalo on ilmeisesti edelleen epäselvä. 

Muualla: Jaanalla on perusteellinen kirjan esittely, samoin Marialla ja Erjalla. Amma on Canth-tuntija.  

Minna Maijala: Herkkä, hellä, hehkuvainen. Otava 2014.6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kirja! Luin arviosi aiemmin tänään ja sen jälkeen törmäsin kirjaan heti kirjastossa. Totesin, että tämä lienee kohtalon johdatusta ja nyt kirja on minullakin tuossa lukupinossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtalo selvästi! Toivottavasti pidät kirjasta.

   Poista
 2. Olen lukenut tästä muutaman blogijutun, ja kirja on alkanut kiinnostaa. Canthista tiedän aivan hirveän vähän, vaikka koulussa hänen tekstejään on tullut joskus aikoinaan luettua (kun oli pakko). Nyt on ilmassa jo hieman omaakin kiinnostusta henkilöön. :)

  VastaaPoista
 3. Vähän sama, tunsin aiemmin Canthia tosi huonosti muuten kuin kaupanpitäjänä. Muistan lapsena olleeni ällistynyt, kun tajusin hänen olevan oikeasti kirjailija. Mutta ne muutamat näytelmät ja novellit, joita olen lukenut, ovat todella osuvia ja ajattomia.

  VastaaPoista
 4. Tämän kirjan haluan ehdottomasti lukea vielä kuluvan vuoden aikana. Tämä on myös sellainen oman hyllyn must have -teos. :)

  Hieno ja kiinnostava arvio, kiitos Arja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara lämmittävästä kommentista! Ja toivottavasti pidät kirjasta.

   Poista