lauantai 13. helmikuuta 2021

Blogistanian parhaat 2020 -ääneni


Blogistania valitsee vuosittain parhaat kirjat kirjasomen äänestyksellä. Nyt on jo kymmenes kerta, kun voittajat palkitaan kiitoksin ja kunniakirjoin, vaikkei normiaikojen tapaan voittajaa päästä kukittamaan.

Vuoden 2020 parhaiden kirjojen valinnassa osallistun kolmeen sarjaan, kolmella kirjalla kussakin. Paras saa kolme pistettä, seuraava kaksi ja kolmas yhden. Sarjat ovat:

Blogistanian Finlandia (kotimaiset kirjat), äänestysblogi Kirsin Book Club
Blogistanian Globalia (käännöskirjat), äänestysblogi Kirjamies
Blogistanian Tieto (tietokirjat), äänestysblogi Todella vaiheessa

Lisäksi valitaan Blogistanian Kuopus, parhaat lasten ja nuorten kirjat, äänestysblogi Yöpöydän kirjat (tähän kategoriaan en osallistu).

Ehdokkaani Blogistanian Finlandia -kilpailussa 2020 ovatMukana voisi hyvin olla myös Kristina Carlsonin Eunukki, ihailen suuresti hänen niukan runsasta kirjoitustapaansa, tai Laura Lähteenmäen Sitten alkoi sadeLähteenmäen kirjat kolahtavat minuun aina lujaa. Näiden jälkeen olisi viivalla jo niin monta hienoa kirjaa, etten luettele, ne löytyvät postauksina. 

Kirjavuosi 2020 oli kotimaisessa kirjallisuudessa runsas ja tasokas. Käännöskirjojen vuosi oli minulle vaisumpi, mutta helmiä kalastellen:

Ehdokkaani Blogistanian Globalia -kilpailussa 2020 ovatMuistiin: Elizabeh Stroutin Olive Kitteridge ja Elena Ferranten Aikuisten valheellinen elämä. Robert Seethaalerin Kokonainen elämä myös teki vaikutuksen.  


Ehdokkaani Blogistanian Tieto -kilpailussa 2020 ovat


3 pistettä: Viljami Puustinen: Veljekset Gallén
2 pistettä: Heikki Herlin: Tuollapäin on highway
1 piste: Antti Heikkinen: Einari

Juha Hurmeen Suomi on mainittava kaikessa hilpeässä tykityksessään. Tähän kisaan liian myöhään luin Teemu Keskisarjan Saapasnahka-tornin; se on ilmestynyt jo 2018, mutta lukukokemuksena tietokirjoista vuoteni riemastuttavin. Kiinnostava oli myös Agatha Christien elämäkerta, vaikkei se kirjana nouse huipuksi. 

Voittajat julkistetaan 14.2. klo 10 äänestysblogeissa ja somessa.

Viime vuoden BF-äänestyksen voitti Pajtim Statovci. Lue lisää vuoden 2019 voittajista Amman lukuhetken kautta - sattuneesta syystä palkintojenjako peruttiin - ja vuoden 2018 voittajista sekä katso video palkintojenjaosta 2018, jota sain kunnian juontaa. Tuolloista BF-voittajaa Olli Jalosta ja Kuopus-voittajaa Maria Turtschaninoffia haastatteli Tuijata, kääntäjä Kristiina Rikmania Kirjaluotsin Tiina. Mia Kankimäeltä ja Magdalena Hailta saimme videoterveiset. 

Aivan ensimmäinen historiallinen Blogistanian äänestys oli vuonna 2012 vuoden 2011 kotimaisista kirjoista, Sallan blogissa. Blogistanian Globalia, jossa palkinnon vastaanottaa kääntäjä, tuli heti perään mukaan Karoliina Timosen blogissa

Kotimaiset kirjablogit -blogiyhteisöön kuuluu tällä hetkellä noin sata aktiivista kirjablogia. Äänestykseen voi osallistua muukin kirjasome, kuten kirjagrammaajat ja -vlogit. Yhteensä kirjasomettajia on useita satoja.

Kirjablogien tuoreimpia juttuja voit seurata:Blogistanian logot: Marja-Leena Liipo24 kommenttia:

 1. Nyt sitten vaan jännätään ääniä. Sen verran, mitä olen ehtinyt blogeja kierrellä, näyttäisi hajontaa olevan melkoisesti.
  Minullakin on Einari Tieto-listalla, jes!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten meillä taisi olla ihan eri kirjat, Einaria lukuunottamatta. Joka onkin kyllä mainio elämä- ja bisneskirja!

   Poista
 2. Tosi isolta näyttää hajonta minustakin. Kinnunenkin meillä oli samaa. Jännää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää on, hienoa että tulee paljon eri kirjojen mainintoja!

   Poista
 3. Kinnusen teos löytyy omaltakin listalta ja myös Lähteenmäki :)Samoin Olive <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähteenmäki on niin hyvä! Ja Olive! Onneksi luin sen, enkä vain tyytynyt tv-sarjaan, kirja on sata kertaa antoisampi.

   Poista
 4. Olihan siellä samoja! Ja mainitsit monta kirjaa, jotka ovat tehneet vaikutuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin hyvä, että tulee eri kirjoja esiin. Tänä vuonna oli etenkin kotimaisissa varaa valita.

   Poista
 5. Minäkin äänestin IG:n kautta Margaritaa, mutta en ykköseksi. Kiva selailla pitkästä aikaa blogeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, seuraankohan mä sua IG:ssä, täytyy käydä tutkimassa... Mun taas pitää enemmän alkaa selata sitä puolta. Margarita <3

   Poista
 6. Kaikki Globaliaan listaamasi kirjat ovat mulla lukulistalla. Nyt oli paljon loistavia teoksia, joista valita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin kotimaisten puolella, mielestäni - eipä tosin ollut vaikeaa löytää käännöskirjoistakaan niitä helmiä.

   Poista
 7. Minulla on Einari parhaillaan luettavana, ei ehtinyt tähän kisaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Einari on hyvä, sujuvasti koottu ja sujuvasti luettava, kiinnostava ja ehkä opettavainenkin elämäntarina. Lukuiloa!

   Poista
 8. Nyt vähän harmittaa, etten saanut aikaiseksi bloggausta Herlinistä heti lukemisen jälkeen ja sitten se jäi kokonaan. Sitä olisi ollut ilo äänestää, onneksi sai sinulta pisteitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin käy joskus, pari kirjaa nakuttaa mielessä syyllistävästi... Tieto-puolelta nimenomaan. Ovat sen verran vaativampia sekä lukea että postata, että jos ei oikein "ryhdy", jää helposti kokonaan kirjoittamatta.

   Poista
 9. Olive sai minukta pisteen, muuten ei mitään samoja. Kinnusta olisin saattanut äänestää jos olisin saanut bloggauksen valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis saadaan toisiltamme hyviä lukuvinkkejä! Kinnunen taitaa kerätä ihan mukavasti ääniä joka tapauksessa, luulen, jos ei mene ihan pisteen tai parin kisaksi...

   Poista
 10. Ei ole meillä yhteisiä kirjoja näissä ehdokkaissa. Olen lukenut näistä Kinnusen, Herlinin ja Schulmanin. Hyviä olivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta nostit hyvät kirjat, Soudakovan ja Hirvosen, hienoa että nekin näkyvät! Muut listaltasi ovat minulla lukematta.

   Poista