lauantai 31. lokakuuta 2020

Elena Ferrante: Aikuisten valheellinen elämä. Kirja-arvonta.

Ferrante vie lukijan Napoli-sarjasta tuttuun kaupunkiin ja nuoren tytön sielunmaisemaan. 

Läsnä on kirjailijalle ominainen tummanpuhuva uhkan tuntu, vaikka minkäänlaista välitöntä vaaraa Giovannalla ei sivistyneiden vanhempien ainokaisena vaikuta olevan. Isä Andrea ja äiti Nella ovat opettajia, jotka arvostavat yli kaiken lukeneisuutta ja sen kautta saavutettua taloudellista hyvinvointia, ja ovat opettaneet tyttärelleen samat arvot. Giovannan elämä on suojattua, hän on rakastettu ja vaalittu.

Murrosiässä alkavat kysymykset risteillä tytön päässä. Hänestä tulee epävarma: onko hän oikeanlainen, näyttääkö hän siltä kuin pitäisi? Ystävilleen hän kertoo liioiteltuja tarinoita ollakseen kiinnostava, edes vanhemmilleen hän ei enää kerro syvimpiä ajatuksiaan. Etenkin häntä askarruttaa se, miksei isä pidä yhteyttä lapsuudenperheeseensä, ei suostu edes puhumaan aiheesta. Luonnollisesti Giovanna on utelias.  

"- On tuhlausta olla kehittämättä älykkyyttään. Huudahdin: - Minä en halua olla älykäs, haluan olla kaunis niin kuin sinä ja isä. - Sinusta tulee vielä paljon kauniimpi. - Ei tule, jos olen muuttumassa Vittoria-tädin näköiseksi. - Olet aivan erilainen, sitä pelkoa ei ole.  - Mistä sinä sen tiedät? Kehen voin verrata itseäni, jotta tiedän, onko niin käymässä vai ei? - Minä olen sinun tukenasi aina. - Se ei riitä. - No mitä sinä ehdotat? Sanoin lähes kuiskaten: - Minun pitää nähdä Vittoria-täti. Äiti oli hetken hiljaa ja sanoi: - Siitä sinun on puhuttava isäsi kanssa."

Mitä Andrea ja Nella oikein kuvittelivat - että voisivat kasvattaa tytön omassa kuplassaan, täysin ilman tietoa isän puoleisesta suvusta? Tietenkään se ei onnistu; Giovanna tutustuu Vittoria-tätiinsä ja moneen muuhun hänelle tärkeäksi nousevaan ihmiseen. Ristiriita erilaisten perheen välillä on repivä ja järistää Giovannan maailman eri asentoon. Aikuiset ovat jotain muuta kuin millaisiksi hän on heidät kuvitellut. Tyttö reagoi niillä keinoilla, joita hänellä on. Uhmalla. Välinpitämättömyydellä koulunkäyntiä, ulkonäköä, vanhempia, kaikkia entisiä sääntöjä vastaan. 

"Pidin itseäni kauheana ja halusin olla vielä kauheampi."

Tuo kipeä aikuisuuteen puhkeaminen lapsuuden pehmeästä pumpulipesästä ja sokeasta luottamuksesta liikuttaa. Uskon, että jokainen nainen voi samastua Giovannan kasvutarinaan: kokemukset ovat samantapaisia, vaikka ympäröivät tapahtumat eivät. Eikö meillä kaikilla ole ollut hetkiä, joina näemme yhtäkkiä läheisemme täysin erilaisina kuin ennen - kuin valo syttyisi uudesta suunnasta? Minä ainakin tunnistan tämän hyvin, samoin Giovannan uhmakkaat, epävarmat mutta välttämättömät ja määrätietoiset askeleet kohti omaa tietään. Tarinan lopetus on yllättävä, toisaalta täysin looginen ajatellen ikäkautta ja kirjan teemaa.  

Mietin Napoli-sarjan Elena ja Lilaa; Giovannassa on molempia, ehkä enemmän Elenaa. Eli hän on oma henkilönsä, vaikka napolilainen mentaliteetti ja ympäristö ovat samoja. Kasvutarinan sinänsä voisi helposti kääntää suomalaiseksi vaihtamalla ympäristön ja nimet; se on universaali. Suomalaiselle lukijalle italialaisuus tuo kuitenkin oman eksotiikkansa. Ferranten koukuttava kertomisen taito ja näkemisen tarkkuus ovat omaa luokkaansa. Draamattista, pikkutarkasti tytön mieleen porautuvaa tekstiä lukee kuin huumattuna tai lievässä hypnoosissa. 

Kenelle: Psykologisen romaanin ystäville, kasvu- ja perhetarinoita janoaville, naiseksi kasvamisesta kiinnostuneille. 

Muualla: Kirjaluotsi kuvaa lukukokemusta intensiiviseksi ja tunnetasoja vuoristoratamaisiksi. 

Elena Ferrante: Aikuisten valheellinen elämä. WSOY 2020. Suomennos Helinä Kangas. Päällys Martti Ruokonen.


Voit voittaa kirjan omaksesi, tai minkä tahansa muun Werner & Jarlin kirjakaupasta saatavan teoksen. 

Arvon kaksi voittajaa, jotka saavat valita voittokirjansa itse kommentoimalla tätä postausta ja toimittamalla minulle sähköpostiosoitteensa kommentissa tai erillisenä viestinä viimeistään lauantaina 7.11.2020. Voittajan kanssa viestittelen erikseen kirjavalinnasta, sitä ei tarvitse vielä tietää. Joululahjaksi itselle tai kaverille paras valinta on tietysti kirja. Onnea arvontaan!

Kirja ja arvontavoitot WSOY:ltä.31 kommenttia:

 1. Kuulostaa kiehtovalta teokselta. Katsoin tuota Elenan ja Lilan tarinaa alkujaksoja, kun tuli televisiosta, mutta en sitten loppujaksoja kuitenkaan. Italia on kiinnostava kieli ja kulttuurimaisema.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elenan ja Lilan lapsuudesta tuttua tässä on paljon, mutta nyt enemmän yhden tytön mieleen keskittyen kuin ympäristöön. Pidän kyllä molemmista tarinoista!

   Poista
 2. Onpa kiva arvonta, osallistun! Luin Ferranten Napoli-sarjan aivan ahmimalla, mutta sen jälkeen en ole hänen muita uusia suomennoksiaan lukenut. Napoli-sarja asetti riman niin korkealle, että olen pelännyt vain pettyväni... mutta ei tämä hullummalta kuulosta. Saatanpa siis kokeilla jossain vaiheessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Ferranten kaikki suomennetut, enkä ole vielä pettynyt. Napoli-sarja on tietysti mahtavin ja runsain, mutta muissakin on jännää tehoa ja tarkkanäköisyyttä. Onnea arvontaan!

   Poista
 3. Ferranten tyyli ei sytytä, mutta onneksi on vaihtoehtoja. Osallistun arvontaan.
  maimalaak@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Mistähän syystä Ferrante on mennyt minulta kookonaan lukematta. Nyt voisin aloittaa mistä tahansa, ehkä tämä olisi hyvä aloitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, minultakin on monta loistavaa kirjailijaa vielä lukematta! Mutta tätä olen seurannut alusta asti. Onnea arvontaan!

   Poista
 5. Kirjat kiinnostavat, joten mukana arvonnassa!

  VastaaPoista
 6. Ferrante on lukulistallani, mutta vielä en ole hänen kirjojaan lukenut. Innolla mukaan arvontaan!
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
 7. Oi, koitan jälleen onneni arvonnassa. :) Elena Ferrante on minulla jäänyt tuntemattomaksi, vaikka äitini Napoli-sarjaa onkin kovasti kehunut. :)

  hippohiiri@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina pitää koettaa onneaan! Ferranteakin voisi koettaa :-)

   Poista
 8. Mukana, vieläkin tarttumatta Ferranten kirjoihin, vaikka on lukulistalla ollut.
  Kiinnostaa kovasti.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marja-Liisa, voitit kirjalahjakortin! Lähetän sulle sähköpostia.

   Poista
 9. Tämä Ferranten romaani kiinnostaa kovasti. Pidin paljon Napoli-sarjasta, sen sijaan Hylkäämisen päivät ahdisti. Tämä lie lähempänä Napoli-sarjaa?

  Olen mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On lähempänä Napoli-sarjaa eikä niin ahdistava kuin Hylkäämisen päivät. Muistuttaa kyllä jälkimmäistä siten, että aihe ja käsittely on paljon rajatumpi kuin Napoli-sarjassa, yhden tytön tarina lapsesta naiseuteen, muutaman vuoden ajanjakso. Onnea arvontaan, Katja, kiva kun olet mukana!

   Poista
 10. Osallistun arvontaan. Ferrantelta olen lukenut Napoli-sarjan alkuosan, mutta kaikki muu vielä lukematta.
  paulan.blogiposti[ät]gmail.com

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Mukana arvonnassa! Ferrante on vielä itselleni tuntematon.
  eeva22@hotmail.com

  VastaaPoista
 13. En ole vielä lukenut Ferranten kirjoja mutta tämä tuntui oikein kiinnostavalta.
  klaara49@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, vaikka tällä kirjalla. Arvontaonnea!

   Poista
  2. Hei, voitit kirjalahjakortin, onnea! Katso sähköpostisi ja vastaile mulle :-)

   Poista
 14. En ole lukenut tätä tai muita Ferranten kirjoja. Löysin tänne blogiisi vasta hetki sitten ja vaikuttaa todella kivalta blogilta :) Sulla on huikea lukutahti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun luet blogia! Juu, olen nopea lukija, ja erittäin utelias kirjojen suhteen, uutuuksien erityisesti!

   Poista
 15. Mukana! Ferrantea en ole vielä lukenut mutta Loistava ystäväni-tv-sarjaa katson.
  miumiu83 at gmail.com

  VastaaPoista