keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Järein asein

Näyttelijä kirjoittajana ei ole täysin outo ilmiö Suomessakaan, kuten olen aiemminkin kirjoittanut. Kun Hugh Laurie, brittien mestari alallaan, kirjoitti kirjan, pitihän se lukea. Ja ihan brittiviikon kunniaksi.

Järein asein on dekkari, kovaksikeitetty rikos- ja väkivaltaromaani, jossa yllättävän paljon tapetaan. Hienovaraisuuteen ei ole turhaan panostettu. Vaikuttaa ison pojan leikkifantasialta, jossa päähenkilö saa olla juuri niin rohkea, viisas, nokkela, taitava ampuja ja tappelija kuin kirjoittaja on aina haaveillut. Eikä siinä mitään pahaa. Mutta muistin taas, miksi laitoin stopin dekkareiden lukemiselle pari vuotta sitten. Yksioikoiselta tuntuu, tämänkaltainen hyvisten ja pahisten maailma.

Juoni on mietitty ja kehitelty aitoon dekkarityyliin yllättävine käänteineen, mutta se ei ole huimaavan vetävä, yllätin itseni usein miettimässä jotain aivan muuta kesken kappaleen. Aseita kuvataan parissa kohtaa tätimakuun turhan yksityiskohtaisesti. Nyt tiedän, mikä ase sopii kotirouvalle ja mikä taas kannattaa ottaa mukaan työmatkalle, jos ammatti sattuu olemaan vaikkapa palkkamurhaaja tai terroristi.

Terrorismin pelkoa tämä hyödyntääkin, mutta ansiokasta kyllä, ei sorru kansallismielisiin intoiluihin tai perinteisiin tyypittelyihin. Hienostunut brittityyli pitää tässä pintansa. Pysytään länsimaissa, liikutaan pääosin Englannissa, mausteeksi hieman Prahassa ja Casablancassa. Naiset ovat romanttisissa sivuosissa perinteiseen dekkaritapaan, miehet hoitavat toimintapuolen. Myös lopetus oli perinteinen.

Kielessä on tavoiteltu brittimäistä nokkeluutta, ja nokkavuus sai pari kertaa jopa sai naurahtamaan, mutta pääosin huumori jäi paperiseksi. Ei ihan huono yritelmä kuitenkaan, vaikkei Wodehouse-tasolle nousekaan. Varmasti löytyy lukijakunta, johon tämä kolahtaa lujaa (Jeeves-kirjoista pitävät miehet?). Hauska yksityiskohta oli päähenkilön nimi, Lang. Westö-fanilta kirja sai tästä heti pari irtopistettä. Lukujen alussa olevat ”hauskat” sitaatit taas olisi voinut jättää pois.

Hugh Laurie: Järein asein. Tammi 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti