keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Blogistanian parhaat 2015 -ääneni: Finlandia, Globalia, Tieto

Blogistanian Finlandia -pisteeni:
Katja Kettu: Yöperhonen, 3 pistettä
Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki, 2 pistettä
Laura Lindstedt: Oneiron, 1 piste

Blogistanian Globalia -pisteeni:
Sarah Waters: Parempaa väkeä, 3 pistettä
Margaret Atwood: Uusi maa, 2 pistettä
José Saramago: Lissabonin piirityksen kirjuri, 1 piste

Blogistanian Tieto -pisteeni:
Touko Perko: Mies, liekki ja unelma. A.I. Virtasen elämä. 3 pistettä
Merete Mazzarella: Aurinkokissan vuosi. 2 pistettä
Bea Uusma: Naparetki. Minun rakkaustarinani. 1 piste

Kommentit:
Finlandian ykkönen oli minulle selvä. Sen jälkeiset sijat voisivat olla toisinkin päin. Yhteistä kolmikolle on kunkin kirjoittajan vahva, omaperäinen kieli ja ilmaisu, joka ällistyttää ja ihastuttaa. Mielikuvituksen huimaa lentoa unohtamatta, tai faktatietoutta, joka antaa tarinoille tukevan taustan. Kun kaikki nämä ovat kohdallaan, ei voi syntyä kuin erinomaista kirjallisuutta.

Ensisijainen kriteerini valinnoille on kuitenkin tuntumapohjainen: se, kuinka suuren henkisen ja/tai fyysisen myrskyn kirja aiheuttaa. Yöperhosesta sekosin, Oneiron ällistytti ja itketti, Kudottujen kujien kaupungin ahmin kaksi kertaa putkeen. Myös Elina Hirvosen Kun aika loppuu kuuluu tähän koskettavien sarjaan, jos neljännen olisi saanut valita.

Erinomaisia vuoden 2015 kirjoja ovat myös Pasi Pekkolan Lohikäärmeen värit, Anna-Mari Marttisen Vapaa ja JP Koskisen Kuinka sydän pysäytetäänAsko Sahlberg jättää aina jäljen, samoin Aki Ollikainen.
Dekkareista ilahduttavat Pekka Hiltusen Varo minua sekä allamainittu vuoden yllättäjä, historiallisista romaaneista Anneli Kannon Pyöveli ja Enni Mustosen Emännöitsijä.

Vuoden yllättäjä: Simo Hiltunen: Lampaan vaatteissa

Vuoden hauskin:
Miina Supinen: Mantelimaa

Vuoden esikoinen: Laura Lehtola: Pelkääjän paikalla
- - - - - - - - - - - - - - - - - - 
Globaliassa kaikki valintani ovat tuttujen ja tunnustettujen kirjoittajien töitä, ei yllätyksiä eikä kaivanne selittelyjä. Waters voitti Globalian jo kerran, mutta minä löysin hänet vasta sen jälkeen: hänen tapansa yhdistää mennyt aika, romantiikka, jännitys ja älyllisyys on äärettömän nautittava ja viihdyttävä. 
Atwoodin dystopiatrilogia Maddaddam on nyt valmis, mutta muuta uutta on jo syntynyt. Saramagolta löytyy edelleen suomentamattomia kirjoja, enkä ole lukenut kaikkia tähänastisiakaan. 
Parhaisiin käännöskirjoihin oli tunkua, hyviä ilmestyi niin runsaasti: listaamani kolmikon lisäksi Andrés Neumanin Vuosisadan matkustaja vaikutti, kunhan alkuun pääsi, ja eteläkorealaisen Kyung-sook Shinin Pidä huolta äidistä liikutti. Carol Shields on aina takuuvarma. Ja nyt olen lukemassa Yiyun Lin kirjaa Yksinäisyyttä kalliimpaa, joka on huiman kiehtova!
Dekkareista/trillereista mieleen jäivät Pietre Lemaitren Alex sekä Peter Hoegin Susanin vaikutus, satumaisesta viihteestä Alice Hoffmanin Ihmeellisten asioiden museo. Ja monta muuta helmeä löytyy postauksista.
Vuoden hauskin: Stephen King: Tervetuloa Joylandiin

Vuoden viihdyttävin: Liane Moriarty Mustat valkeat valheet

Vuoden turhaan kohkatuin:
Anthony Doerr Kaikki se valo jota emme näe

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tietokirjojen kärkikolmikostani Perko vakuutti hurjalla tietomäärällä ja perusteellisuudella - sekä tietysti itse Virtanen henkilönä ja tutkijana - Uusman kirja helppolukuisuudellaan ja tunteellaan, etenkin innostuksellaan. Mazzarella on "vanha tuttu", ja hänen kirjojaan on aina ilo lukea.

Ilman suurta kirjoitusvirheiden määrää kolmikkoon olisi ehdottomasti noussut Hannu Mäkelä kirjahullua kiinnostavalla alallaan ja jutustelevalla tyylillään, jolla hän kertoo kustannusmaailman ja kirjailijan kokemuksiaan. 

Linus Jonkmanin kirja introverteistä kiinnosti myös, samoin Piikojen valtakunta ja Viiltäjä-Jack, suomalaisine tutkimustuloksineen. Ja pahoin pelkään, että monta erinomaista tietokirjaa jäi vielä lukemattakin...

Äänestysten tuloksia odotellen!



14 kommenttia:

  1. Meillä on Finlandiassa kaksi samaa, Itäranta ja Lindstedt. Yöperhosta en ole vielä lukenut, vaikka tarkoitus oli ehtiä ennen näitä kisoja.

    Watersin kirja oli minulle tänä vuonna pettymys - ei päässyt lähelle vuoden huippuja, vaikka pidin erityisesti kirjan alusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itärantaa ja Lindstedtiä oli mahdoton ohittaa tänä vuonna: Yöperhonen kuitenkin iski lujimmin. Harmi että petyit Watersiin, minä pidin hurjasti tästä, vaikka vasta "myöhään" löysin koko kirjailijan. Lienen hidas omaksuja.

      Poista
  2. Oneiron ja Yöperhonen minullakin<3 Parempaa väkeä mahtui kuumaan ryhmääni, mutta ei enää Globaliaan: Ilmiesesti luen niin paljon käännöskirjallisuutta. Se on hyvä!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samikset, Leena! Ja kunnioitan käännöskirjallisuuden määrääsi, minulla se tuppaa jäämään kotimaisten jalkoihin, kun olen niin utelias niiden suhteen. Kunpa sitä lukuaikaa olisi enemmän... Tai ehkä tämä painotus vielä muuttuu, blogivuosien myötä.

      Poista
  3. Kiintoisa lista ja varsin erilainen kuin omani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu, sinulla on hienot listat, vaikken tunne läheskään kaikkia. Sinulla on tämä erikoistuminen kummallisen nimisiin kirjoihin, jokin Hhh...? Oikeasti hienoa, että tulee erilaisia kirjoja esiin, itse luen niin ennalta-arvattavasti.

      Poista
  4. Samat sanat kuin Omppu! Mutta onhan Naparetki siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija, jotenkin aavistin sinun listasi, paitsi en sitä, että jätit yhden pisteen antamatta! Naparetki on...no, en sano sitä hu-sanaa, jota kaikki toistelevat, mutta hieno kuitenkin, ja olen tosi kiitollinen, että patistit sen lukemaan!

      Poista
  5. Oneiron osui samalle kohdalle, mutta muuten ei mikään muu. Minulla on toki sekä Yöperhonen että Kudottujen kujien kaupunki lukematta.

    Ulkomaisia luen niin vähän, että en tuohon kolmikkoosi asti ehtinytkään. Saramagoa jo suunnittelen lukulistalleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvät valinnat, Elina, Leena Krohn ja Petri Tamminen! Pidä ihmeessä Saramago listalla, riemastuttavaa kun mikä.

      Poista
  6. Finlandiahan meillä on kovin samansuuntainen :D Minulla Oneiron odottaa lukuvuoroa, kuten niin moni muukin mainitsemasi. Nuo muut kategoriat aivan mainioita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luotinkin Kirsi sinuun Yöperhosen kanssa :-) Ja on hyvä, että on hyviä lukukokemuksia vielä edessä päin, sitten kun dekkareista pääset!

      Poista
  7. Meillä oli Yöperhonen ja Kudottujen kujien kaupunki samassa järjestyksessä.
    Äänestin myös Doerria toiseksi parhaana käännöskirjana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olikin Mai, huomasin, en vain ääntenlaskukiireessä ehtinyt kommentoida! Doerr on joko ihastuttanut tai vihastuttanut, ja hyvä niin; monet pitävät, minä en vain saanut kirjaan makua.

      Poista