lauantai 1. syyskuuta 2018

Kamila Shamsie: Joka veljeään vihaa

Isosisko Isma on joutunut huolehtimaan kaksosista Aneekasta ja Parvaizista vuosia isän kadottua - tämän huhutaan liittyneen terroristeihin - ja äidin kuoltua. Kun kaksoset saavuttavat täysi-iän, saa Isma tilaisuuden jatkaa opiskelujaan ja lähtee Lontoosta Amerikkaan tekemään väitöskirjaa. Siellä hän tapaa toisen britin, jonka isä on kotoisin Pakistanista, Eamonnin, ja ihastuu. Mutta Eamonn näkee Isman luona Aneekan kuvan eikä sen jälkeen saa tyttöä mielestään.

Jotta kuvio ei olisi liian yksinkertainen, Eamonnin isä on Englannin sisäministeri. Muslimi, joka on julkisesti kritisoinut muslimiyhteisön vanhoillisuutta; hänen mielestään muslimien tulisi yrittää sopeutua tähän päivään, uusiutua, ja siten pitää uskontonsa ja elämäntapansa yllä niin, etteivät ne joutuisi tämän tästä törmäyskurssille valtaväestön kanssa. Ei yllätä, että Karamat saa näkyvyyden ja kannatuksen ohella kritiikkiä ja vihanosoituksia, eniten ehkä muslimiyhteisöstä.

"Politiikkona isä on yhdenlainen ihminen. Isänä toisenlainen. Ei ole mitään, mitä isä ei tekisi minun takiani", kertoo Eamonn Aneekalle. "Sepä hyvä, Aneeka sanoo äänessään uudenlainen sävy, jota Eamonn ei oikein osannut tulkita. - Niin sen pitää ollakin. Aneeka halasi häntä, ja Eamonn ylitti sivuuttaa valtavan helpotuksen tunteen, joka hänet oli vallannut, kun oli käynyt ilmi, ettei Aneeka vaatinut häntä ottamaan isänsä asiaa puheeksi sisäministerin kanssa. Tietenkin, jos suhde jatkuisi - niin kuin Eamonn hartaasti toivoi - hän joutuisi lopulta tunnustamaan isälle, että seurusteli jihadistin tyttären kanssa. Mutta ei juuri nyt, ei vielä."

Siskojen käydessä omia taistojaan Parvaiz erkanee omille teilleen. Kauhistuttaville sellaisille: hän on helppoa riistaa Isiksen värväreille, jotka hyödyntävät sisarusten isän menneisyyttä houkutellessaan pojan Raqqaan, terroristijärjestön mediayksikköön. Yksikön tehtävä on medianäkyvyyden - kuten teloitusvideoiden teon - avulla taistelijoiden värvääminen. Lisäksi he värväävät näille vaimoja. Kun siskot saavat tietää asiasta, heidän maailmansa romahtaa. Parvaiz huomaa pian, ettei pysty tehtävään, joka hänelle on annettu. Mutta mitkä ovat vaihtoehdot?

"- Muista käytöstavat, veli hyvä. Meillä on täällä seuraa. Isma käänsi puhelinta, ja ruudulle ilmestyi kaksi miestä, jotka seisoivat olohuoneessa heidän kotonaan, kaikki siinä ympärillä yhtä tuttua kuin hänen oman sydämensä lyönnit. - Sano poliiseille hei, Isma sanoi leppoisasti. - Ne tulivat panemaan meidän talon ja meidän elämän mullin mallin taas kerran. Onko sinulla niille jotain sanottavaa? Parvaiz tajusi, että kolme muuta miestä siinä parvekkeella tarkkailivat häntä ja odottivat hänen reaktiotaan tietoon, että poliisi tiesi hänen olinpaikkansa, eikä paluuta entiseen enää ollut."

Tarinaa kertovat niin siskot, Parvaiz, Eamonn, media kuin brittipolitiikka, Karamatin kautta. Tuo urakeskeinen perusmies, joka joutuu nuorten - kaksoset ovat vasta 19-vuotiaita - odottamattomien valintojen eteen; valintojen, jotka ravistavat perheiden lisäksi yhteisöjä ja kansoja.

"Ulkoa terassilta kuului kuinka joku puhui kovalla äänellä innostuneesti 'Aasian ja Euroopan kohtaamispaikasta.' Aikansa eläneitä käsitteitä: miksi ihmiset yhä kuvittelivat, että niillä oli merkitystä? Väkivallan kieli, jota kaikkien kansojen vallanpitäjät puhuvat, pyyhki pois muut kuin pintatason eroavaisuudet."

Niin hieno ja täysi kirja, ettei kuvaus lyhyesti ole mahdollista. Ravistava, ajattelemaan pakottava. Ollaan tässä ajassa; murrosajassa, jossa uusi sukupolvi alkaa näyttää voimansa ja jossa vaihtoehdot ovat jotain muuta kuin on totuttu. Vanhat käsitykset säröilevät, ja se on hyvä. Vaikka tapahtumat ovat mielikuvituksellisia ja huipennus kovin dramaattinen, pystyin eläytymään ja näkemään viestin, niin uskottavasti kirjailija kertoo ja kuvaa henkilöitään, joihin kuuluu myös Karamatin vaimo ja muita vaikuttajia. Tärkeä kirja, jonka toivoisin mahdollisimman monen lukevan; tieto ja sitä kautta ymmärrys ovat ainoa keino, jonka avulla konflikteja voidaan välttää. Muurien vahvistaminen ja väkivalta eivät auta ketään pidemmällä aikavälillä. Asiat eivät synny tyhjästä: jokaisen ilmiön takana on ihminen, omine motiiveineen, kokemuksineen, pelkoineen ja toiveineen. Ilonaiheet ja tuskat ovat ikiaikaiset, kaikille yhteiset.

"Tältä siis tuntuu, kun sydän särkyy."

Kävin tänään kirjastossa ja huomasin varaustenhakuhyllyssä pari muutakin Shamsien kirjaa. Olen hillittömän kateellinen; varaaja on ollut terävänä ja minä tajusin kirjailijan vasta nyt - laitoin heti varaukseen lisää. Kiitos kustantajalle tästä lukukappaleesta, joka herätti.

Kenelle: Yhteiskuntakuvausta etsivälle, muslimien näkökulmaa pelkäämättömille, nykymenoa ymmärtämään pyrkiville, ajassa eläville, komean älykkään romaanin ystäville. 

Muualla: Ajankohtainen, mutta myös ikuinen, sanoo Tarukirja.

Kamila Shamsie: Joka veljeään vihaa. Gummerus 2018. Suomennos Kristiina Drews. Kansi Jenni Noponen.

10 kommenttia:

  1. Luin tämän englanniksi maaliskuussa (koska kovasti kohkattu ja halusin tietää, miten kirjan itse koen) ja vaikka ymmärrän aiheen tärkeyden jne. niin minuun tämä ei kolahtanut. Koin kaikki hahmot tylsinä ja paperisina. Koko kirjan ajan mietin, että jätän sen kesken mutta tulin silti lukeneeksi sen loppuun. Niin ne maut vaihtelee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin vaihtelee, minä taas pidin henkilöitä elävinä, vaikka kuten sanottu, hienoinen ylidramaattisuus läikehti. Aiheen tärkeys ei vielä tee hyvää lukukokemusta! Kiitos kommentista Elegia.

      Poista
  2. Tämä kirja saa lukijan ajattelemaan ja siksi voi lisätä ymmärrystä. Ihan niin vaikuttunut en ollut kuin sinä. Ehkä pohjalla oleva antiikin tarina vähän rajoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, siksi juuri vaikutuin, että koin saavani ihan uusia näkökulmia. Tehosi minuun.

      Poista
  3. Minäkin luin tämän keväällä englanniksi, kun en malttanut odottaa suomennosta. Pidin todella paljon räjähtävään loppuun saakka. Olen muutenkin Shamsie-fani. Lemppareita Kartanpiirtäjä ja Poltetut varjot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä Tiina, laitan lukulistalle nuo! Shamsie-kokemus ainakin alkoi komeasti.

      Poista
  4. Komppaan Tiinaa, sillä olen Shamsie-fani ja taustalta löytyy Kartanpiirtäjä ja Jumala joka kivessä teokset luettuina. Onhan tämä mestarillinen teos ja tarina on koottu huikeasti yhteen lopun uskomattomaan loppuun asti. Minulle tämä on tämän vuoden paras kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, lisää vinkkejä, kiitos Mai! Kyllä yhdyn näkemykseesi, vaikuttava on.

      Poista
  5. En ole Shamsieta ennen lukenut, mutta tämän kirjan esittely kustantajan sivuilla teki sellaisen vaikutuksen, että kirja on nyt varausjonossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiintoisaa kuulla sitten, mitä mietit, Kaisa V. Antoisia lukehetkiä!

      Poista